Thursday, September 8, 2016

Membesarkan anak dizaman moden.

Uollss.. Baca tak kes sexual abuse di satu tahfix terkenal baru2 ni?
Actually kalau ikutkan skrg ni banyak awareness pasal kes bully kanak, sexual abuse/molested.
Kadang2 yang buat tu adalah keluarga sendiri memang jilake!

Kau yang sepatutnya melindungi kanak2 tu tapi kau yang musnahkan hidup dia. Akak ni baca sakit hati aku okeh.

So sebagai emak atau ibu sedara atau jiran atau guru, kalau ada kanak2 report atau mengadu mcm2 tolonglah percaya. Dan buat tindakan selanjutnya. Tolong jangan diamkan sebab kau malu atau kau sayangkan binatang tu.

Dan kepada emak yang anak dia membuli/pukul anak org lain, jangan nak bela anak kau sangat ye. Memang kdg2 anak kat rumah pijak semut tak mati. Tapi kat sekolah dia buli budak lain.

So akak risau dengan Pahat sebab dia tu lembik. Sikit2 nangis. Kat uk ni xde masalahlah sebab cikgu mmg sentiasa ada dengan diorg. Time rehat pun dlm dewan semua mkn ramai2, lepas tu ramai2 masuk kelas balik. Lagipun kalau ada anak orang yang suka main tolak2 nanti cikgu panggil mak bapak suh bgtau/ajar anak no pushing.

Akak ajar la Pahat. Jangan bagi orang touch your body, your p***s, your b*tt. If anyone touch you in that area, shout 'Nooooo!'. And tell ibu if anyone ever do that to you.

He seems to understand. And the next day adik dia tertendang kelengkang dia, dia terus jerit 'Noooo'. Pastu bgtau mak 'Ibuuuu...adik kick my pe**s'
Haha. lepas tu akak bgtau dia, 'Farhat, only adik, ayah and ibu can touch you ok. Anyonelse cant'

So far dia faham tapi dia tak tau la kenapa tak boleh sentuh.

And lagi satu, disebabkan skrg kat youtube pun banyak kartun2 merepek. Maksud akak kartun tu actually untuk budak2 tapi diorg ubah jadi video dewasa. Ni mcm bangang and xde kerja sangat ke nak buat???. So akak memang stop bg phone kat Farhat. Sbb nanti dia bukak youtube, dia bukan reti baca sgt. Dia just click suggestion video tu and will lead to video ntah hapa2 jugak kadang2. So skrg ni akak just bg dia tgk Cbeebies TV. Ni tv education untuk kanak2. Kdg2 ada drama kanak2. Kdg2 ada kartun. Rancangan dia stop pukul 6.50pm. Lepas tu dia suh budak2 tido.

Seriously akak rasa takut nak membesarkan anak dizaman moden ni. Sebab dengan internet tu mcm2 benda boleh diaccess. Ni pun mujur Pahat x reti membaca lagi sgt. Kalau takkk tak tau la apa digooglenya.

Balik malaysia lg aku risau mcm2 kes bully mak baca skrg.

1 comment:

drnotts said...

pahat handsome so besar nanti jenuh mak dia kena pantau

iklan