Sunday, May 13, 2018

Academic interview.

Halooooo... demam PRU lagi ke tewww? mengundi ke tak?? jangan beriya pose2 gambar PM baru tetiba tak mengundi... Haha

Btw, Akak pi interview awal bulan 4 aritu. Tapi sampai sekarang tak dpt jawatan tu maksudnya apa?? sendiri mau igt. Kalau di ingat2 balik ada jawapan2 bangang yg akak jawab masa interview tu. Bila balik menyesal, kenapa lah aku jawab mcm ni? kenapa tak jawab mcm ni?... Anyway, what past is past. Tapi bagus jugak sbb akak dah tau cemana nak jawab masa interview kat tempat lain lah kannn.

So antara soalan2 dia:
(interview dalam BM)
1. Perkenalkan diri anda
2. Summary research PHD
3. PhD buat brp tahun
4. Apakah pendapat anda mengenai industry 4.0 (ni akak mmg tak tau langsung- So I told them than i dont have a clue about this. Pastu dekan cakap 'ha...ni mesti tak baca paper'... :)
5. Apakah anda rasa cabaran mengajar student sekarang? (ada ke akak jawab takde cabaran? vodooo tau tak? patut jawab begini ya adik-adik > dengan wujudnya teknologi yang pantas, dan kewujudan informasi dihujung jari memberikan cabaran kepada pensyarah untuk mengajar esp. dalam bidang teknologi dan kejuruteraan sesuai dengan teknologi terkini.
6. kenapa U*M (kenapa pilih uniersiti tersebut?)
7. Kenapa kami perlu mengambil anda berkerja?
8. Plan masa depan (misi dan visi sekiranya diterima berkerja)
9. Boleh kerja weekend( jawab:bolehhhhhhh sesangat.:))
10. Apakah cabaran academic masa sekarang. Dari segi teaching and research. terutamanya RU yang sangat mementingkan research.
11. Hubungan dengan supervisor (grant, collab work)
12. Kenapa SPM teruk? (ok...akak speechlesss soalan ni. BTW, akak spm pangkat 1 arg 20, and semua subject credit)
13.Kenapa tak sambung Master in control? >sbb ni boleh membantu dalam pengajaran
14. Boleh ajar subject apa?
15. Modelling tau buat tak?
16. Kenapa nak buat autonomous and robotic? Nak guna apa? wifi ke apa?

Ada lagi soalan yg akak tak berapa ingat. All in all interview dalam sejam setengah dalam hujan lebat. Sekian.

Wednesday, April 11, 2018

Cari kerja.

Hi uolsss...

Akak mmg skrg konsep update ikut suka.

Update terbaru, correction belum htr lg sbb akak malass. And sv busy nak review. Lagipun diorg bg masa 3 bulan.

Akak belum dpt kerja lg.

Ada interview isnin ni. Yang ni FYI akak apply since October. Bolehhhh? brp lama tu baru panggil interview. Pastu siap suh bawak thesis. Kau rasaaaa? nak viva lagi skali kah?

Pastu Farhat skrg kalau mintak suh beli pape akak cakap 'It's expensive'. So dia cakap, 'OK, but I can pray to ALLAH to give you a job, so you can buy me more toys'.

Boleh la farhat.

So kesimpulannya. Korang doakan akak dpt kerja cepat. Akak dah bosan jd miskin. Hahahaha

bye.

Thursday, March 1, 2018

Febuary 2018, Update

Hi...
Akak bersiaran dari UK.
Alhamdulillahh....
I passed my viva with minor correction.
Will try my best to do all the corrections in 10 days. (sv kata if you do nothing else you can finish it by 4 days- impossible sbb tgk drama korea is lifeeeeee)

So what happened in 2018? Still struggle. Still tak dapat kerja.
Akak teruskan berniaga kuih raya...... kot?

I'm in the middle of doing my thesis corrections.

How's the viva?
I would say it was scaryyyyy but anyway, viva hanyalah sekali konsepnya unless if you have to resubmit.

UK is so freaking cold right now and it's snowing heavily.

A day after sampai, akak selsema and batuk2 until today. Even on the viva day itself akak batuk kokol. Thankfully masa viva day tu snow belum tebal. Kalau tak memang postpone la gamaknya.

Last but not least, I'm missing my kids so much. Bapak dia jaga hari2 tanya manjang takde homework. Cemana ntah jaga budak2 tu. Padahal berlambak kena tgk. Takpe la I'll catch up with Farhat next week.

So now, let's focus on thesis correction.

Bye.



Saturday, January 6, 2018

2018

First of all... happy new year. Akak sihat je. Bertambah gemok sbb duduk mesia makan sedap walaupun jarang makan kat luar sebab miskin.

2017 year is my struggle year.

Mula2 vertigo, later diagnose as panic/anxiety disorder. Then blood test kantoi platelet reading spike.

But the good thing is I manage to submit my thesis on Sepember 2017. within 2 years registered as Ph.D student.

The not good thing is, no Ph.D no job. Xde sapa nak hire student Ph.d yg almost completion. Tu reality. 5 months after that viva still x dpt date.

Initially the date decided on January, then Febuary, just now I received another email, Febuary pun external examiner busy! So March it is. So mak mencarut lepas baca email. Boleh tak?

Then end of 2017, Farha was hospitalised due to Pnuemonia. Lung infection. So berkampung lah 4 hari kat hospital tu. Tapi mak suka lah Hopital Sultan Ismail. Selesa sangat. Doctors and nurses semua baik. Bilik 3rd class pun selesa. Cuma yang x tahan emak katil sebelah tu suka jerit2 kat anak dia. haaaa motip anak kau tgh sakit kau jerit2 maki hamun?.

Pastu ada jugak org tya mak keanapa tak htr Farha hospital swasta. Haloooo  mak ni kemiskinan tegar. Seriously I dont even have a cent right now!!. Memang saving mak utk viva nanti sahaja. Tu pun aku dah korek jugak. Saving utk hidup kat Malaysia memang dah ZERO. So mak hidup guna duit laki yang tak seberapa tu.
And then dia tya pulak kenapa x amek insurance... OMGGGGG.... nak byr pakai apa monthly uols?
pitammmm Tak faham situasi orang. Mak dah la tak berkerja pastu nak commit insurance pulak.

Masa cuti sekolah aritu ada jugak akak amek order lunch box. Boleh la menampung sikit2. Brg mesia ni mahal segala. Skrg nak naik sekolah susah sikit nak amek order sbb Pahat dah start sekolah.

Oh lagi satu org tya kenapa Pahat sekolah kat kampung? Habis tu akak x kerja so duduk menumpang rumah mak akak. Akak ada rumah kat Pasir Gudang tapi sewakan kat org. So duduk rumah emak akak disamping boleh tgk2 kan mak akak yang duduk sorang2 tu. Tapi seriously akak malu sebab dah besar ada anak still menumpang kat mak. Pastu kdg2 mak akak pulak yang bg duit kat akak. Terbalik pulak.

Tapi tu la hakikatnya bila buat Ph.D, sementara nak dpt confirmation, viva date, senate letter memang suffer. Bukan akak sorang je yg merasa benda ni. Akak rasa semua pun sama unless kau dh sign contract dgn Uni mana2 before sambung Ph.D. So kau tulis paper banyak2 pun tak guna selagi kau tak dpt Ph.D.

So, if you dont know my situation, shut the f**k off.

off  for now, dont know bila nak singgah lagi. well internet kat kampung faham2 je lah. Ni pun kat rumah adik akak. Oh speaking of adik akak. Dia pun baik tolong akak. Akak jual lunch box guna rumah dia sbb dekat nak hantar. Guna letrik, air and gas. Kdg2 pinjam keter dia tapi dia tak nak pun akak bayar. Dia kata tak payah la bayar simpan je duit. Semoga Allah murahkan rezeki and berikan kesihatan yang baik kat dia.

ok. bye.

By

Thursday, June 29, 2017

Raya 2017

Hi uolss..

Juga pada hari Jumaat, 9 june 2017 di bulan Ramadhan. Ibu mertua akak telah meninggal dunia. 2 hari sebelum beliau meninggal dunia beliau katakan pada adik ipar akak yg dia mintak maaf kat Mohd Rafi and akak. Masa tu FIL panggil semua anak2 dia balik kampung tgk arwah yang sedang tenat.
So Mohd Rafi telefon mak dia sempat bercakap dan mintak maaf.
Hari esoknya, nak bawa ke Hospital Doctor datang rumah check dan bgtau, it's too late. Makcik akak gilir2 jaga arwah masa tengah tenat dgn adik beradik dia. Kemudian lepas solat jumaat makcik akak suruh Mohd Rafi telefon arwah bercakap kat phone. Mohd Rafi ajar mengucap, masa tu air mata arwah terus meleleh. Lepas tu ustaz baca surah. Then, beliau pun meninggal pada pukul 11 malam waktu malaysia, di hari, Jumaat Ramadhan.

Akak rasa bersalah x dapat bg Mohd Rafi balik tengok arwah mak dia sebab tiket mahal. Alhamdulillah jugak kami sempat tengok arwah masa balik Malaysia bulan 2 aritu. InsyaAllah akan balik for good Sept atau Oct ni.

Alfatihah untuk arwah Mak mertua akak. Patimah Binti Ghani.

So cerita pasal raya.

Alhamdulillah raya tahun ni jatuh pada hari Ahad. So xde lah kau rasa bersalah celebrate lebih2 kannn.

So kat Lincoln ni ramai yang dah balik Malaysia for good. Tinggal berapa kerat je la yang ada. So akak invite la kwn2 dari negara lain datang makan memeriahkan majlis.

Pada hari tersebut akak masak rendang cili api arwah mak mertua akak, ayam masak kicap, lodeh dan kuah kacang. Jemput melayu mmg ada 4 org je kat Lincoln. Lebihnya akak jemput kawan dr Thailand ada, Nigeria ada, Indonesia, Omputeh pun ado. Tak sampai 10 org pun.





Baju raya semua xde hahaha. Baju hakak tu 3 tahun lepas punya. Baju Pahat and Farha tu baju baru. Tapi baju kurung and melayu mmg kitorg x beli sbb leceh nak pos2. Baju kurung and melayu lama ada tapi dah 3 tahun berturut pakai. Pastu baju Pahat and Farha dah senteng. So we settled with baju tak berapa raya.

So dikesempatan ini akak nak ucapkan Selamat Hari Raya, maafkan salah dan silap akak selama ni ye. Kalau ada salah sengaja atau tidak akak mintak maaf ye.

Byeeeee...

iklan