Wednesday, April 20, 2016

ADD did Farhat have one?

Well akak baru je terbaca pasal kanak2 ADD ni (kau google la..akak malas la nak copy paste.. boleh tak macam tu?)

Di sebabkan Farhat cikgu dia kata tak focus masa parents meeting bulan march aritu. So akak pun google2 la sendiri kot2 Pahat ada symptom ke.. Dari bln 3 tu semalam baru la cikgu dia bagi borang nak hantar pi therapist.

So tunggu pulak diorg bg surat bila available slot. Sbb konsep sini semua via booking yaa.. Kau tunggu surat sampai. Kau jangan fefeeling nak walk in.

Hopefully therapist tu kat children centre tu je sbb 3 minit dari rumah. Actually belakang rumah je. Akak is malas nak jalan jauh2 okeh.

Eh, akak dh citer ke, anak pompuan akak yang gangster tu dah Jalan? Dekat setahun 6 bulan baru pandai jalan. Tapi gangster boleh tahan.

Dia suka tarik hoodie abang dia pastu abang dia pun nangis... hahahaha.

Thursday, April 14, 2016

New harry potter book and negative people

har-loooooooo
I'm backkkk!!!

Eh...eh...nnt ada la tu cakap akak x buat kerja research akak sebab asyik update blog je kennnnn?? **true story

So akak kena mention yg akak baru je lepas run matlab sbb sv aku skype suh tambah result dlm next paper.. **perlu ya bgtau yg kau buat kerja???? nanti org ingat aku xde kerja sangat.

So, uols dah order ke buku harry potter baru??? Akak tak order. Sebenarnya akak suka baca novel omputeh. Kat sini kedai charity memang bersepah dan murah. Tapi setiap kali nak beli terfikir..
Kalau dah start baca memang tak boleh stop 2 3 hari kena jugak habiskan baca novel tersebut. Journal paper berlambak2 kau tak habis baca sibuk nak baca novel kennnnn??
So disebabkan itu akak pun sedar diri. So tak jadi lah order buku Harry potter. Nanti akak bercita2 nak tgk theater dia je kot kat London (pun belom book tiket). Tengok la nanti cemana uollss...



Ingat tak cita2 akak nak kerja kat UTM skudai. Wellll.... kwn akak ckp td kawan dia ada post doc buat belas2 paper pun kena rejek dengan UTM. Matilah nakkkkk.... Akak baru submit 1 paper tu pon taktau lagi direject ke diterima. Katanya sekarang ni ada phd pun susah nak kerja. Takpelah akak carik kerja kat negara lain. Singapore ke kannnn?? Dah dekat apa dengan johor tu.

Akak kalau boleh memang nak cari uni2 dekat dengan Johor sbb niat memang nak duduk dekat dengan Mak akak and Mak mertua. Dua2 duduk kat Johor. Yelah diorang dah tua, kalau jadi apa2 senang nak balik jenguk. Masa akak kerja kat serdang mak akak masuk spital akak x boleh tengok. Kekangan masa dan duit. So akak memang bercadang nak cari kerja area Johor je.

Tapi yang penting kena habiskan PhD dulu uollsss. Kau jangan fefeeeling sgt nak cari kerja dulu.

Tuesday, April 12, 2016

update!

Gambar sebagai hiasan juga...

Cakkkkk!!! Tetibah kau rajin updet blog kennn

Akak ngantuk ni uollsss. Sv dah suh start tulis thesis tp akak xde mood nak tulis. Bolehhhh? Baru buat skeleton sahajork.

Maklumla skrg dah dekat pukul 5 kennnn... Mula la kau lemau2... Matilah nakkkk!

Akak nak citer pasal si Farha ni. Dia baru pandai jalan yee.. Umur 1 tahun 5 bulan. Tu pon jalan jatuh2. Lepas tu kan perangai diaaaa memang sabo je lah hakak kauuuuu!
Hobi dia memanjat almari solek pastu main lipstik. Dia x sampai sebenarnya almari tu. Tapi dia amek beg pampers dia panjat atas tu. Bijakkkkk sgtsssss. Lepas tu sekarang makan x nak suap ok. Nak makan sendiri. Kekdahnya dia makan nanti bersepah satu dapur. Dah la rumah akak lantai carpet memang x kuaser aku nak membersihkan.



Ni video pahat membaca. Dia pandai baca sikit2 je. Sebab dlm reception ni diorg ajar begitu. Counting n subtracting pun baru ajar sampai 10. Aku pulak yg bagi dia tution kat rumah ajar lain.

Dia baru naik cuti easter 2 minggu. Gembira okeh pi sekolah. Kalau tak pagi2 bangun sibuk nak pakai baju sekolah padahal tengah cuti.

ok lah uols. Akak rasa akak kena bancuh kopi sbb mengantuk. adekah sebab aku makan sandwich free banyak sangat tadi??

Bye.

Monday, April 11, 2016

2 years, 3 years, 4 years, 5 years does it matter???

Baru2 ni akak terbacalah jugak issue student phd oversea both mara n jpa tak boleh nak extend dah. Now, kpt(jpa) bagi 3 years and that's it! kau kena habiskan 3 years jugak.

Well, the thing about research is you dont really know what is going to happened in the future. Especially yang dealing with laboratory equipment, virus and microbiology. Akak ada kawan buat microbiology ya.. he practically sleep in lab everyday tunggu culture ke apa ntah. Lagi yang buat hardware, equipment rosak so kena tunggu 6 bulan untuk quipment baru. Lagi tunggu barang order sampai. Lagi supervisor tak membantu. Lagi cuti beranak(ni aku la tu, no worries skrg akak dah pakai implant). So banyak uncertainity dalam research.

Some people commented on that FB page. ' I boleh je grad on time kenapa dia tak boleh?'. Soalan ni memang mintak kena lempang. Haha.

Well. akak tak la bercita lagi nak extend tapi kita tak tau kan nanti2 cemana. Bukannya kita tau result experiment nanti2 tu jadi ke tak. Kalau dah tau awal2 akak dh habis phd la.

Bagi akak tak perlu lah pertikaikan org punya kerja. Lepas tu cakap org pemalas sb tu extend. Kau tak tau orang tu punya kepayahan cemana. Even buat software pun kau hingat senang kee??

Lagi satu comment 'student phd oversea ni asyik kerja berjalan je'
OMG kannnn... Abes tu kena duduk rumah je la kekdahnya? Even buat kat malaysia pun kdg2 kita nak bercuti jugak kan release tension kdg2 pi bercuti. So far akak xde pi cuti jauh2 pun. Dlm uk jah. Balik2 pi Birm sbb Birm makan heaven and barang murah. Akak suka!!

Akak tak nafikan mmg ada student yg x buat kerja. Tp tu mmg standard, mana2 pun ada. Tapi sekarang kitorg kena send report monthly and yearly. Uni akan hantar ke visa. Kalau uni x satisfy diorg akan terminate visa kau. So kau x boleh stay idle tanpa apa2 progress. Senang citer kau kena ada satisfy progress. Sebab banyak case student phd yg cuma register pastu idle selama setahun uni tak tau kat mana.

So kesimpulannya, kau buat berapa tahun pun as long as kau ada PhD ok lah. Ingat senang ke nk tulis thesis, analyse result. Aku baru tulis 1paper macam nak hapa huru hara. Tu pon belom accepted lagi nyah. So akak respect to all PhD holder ou there, especially yang buat PhD time ada anak tu kannn.


Wednesday, April 6, 2016

MOJO

Tolong uolssss....

Akak xde mojo nak buat kerja dari td dok melangut tulis skeleton thesis pon kejap2 termenung. pastu dok tgk fb. Matilah nakkkkkkk

Sebenarnya Sv akak xde minggu ni. Dia busy dgn block teaching. So dia tinggalkan akak dgn kerja2. Tapi akak fefeling lembab sgtsss. Howwww nihhhh?


iklan