Tuesday, March 3, 2015

Pahat sekolah.

Pahat dah 5 tahun. Sebenarnya nk tunggu balik uk sbb tu malas nak register dia sekolah.

TAPI...hakikatnya akak tunggu mara x kunjung tiba. Dari January ke febuary ke march ni. Pahat dah banyak ketinggalan dari kawan2 dia yang lain. So akak decided akak masukkan dia sekolah.

Iaitu Tadika Al amin. Tadika islamic. Sebab akak ada baby x sempat nak ajar dia iqra'. So biar dia masuk tadika tu belajar kat situ.

Masa 1st day dia masuk nangis2, sebab malam nya tido pukul 11 lepas tu sekolah start pukul 7.30. Rasakannn dia!. Selalu boleh la kau bangun pukul 9 10 pagi kennnn.

Yang baby pon akak kena hangkut sekali pi hantar Pahat. Jd baby pon kena paksa bangun pkl 7 pagi.

Lepas tu balik tidokan baby balik. Baby tido emak masak lunch. Pkl 11 dh siap masak.

Arini dah ok. Pahat gembira je pegi sekolah. Cuma bangun pagi tu ada drama la kann. Semalam lupa bawak botol air, ustazah bg dia botol mineral. Lepas tu terus pi giant beli botol. Tapi terbesar x muat masok poket beg. Kau tunggu apak kau balik kang beli botol kecik.

Esok 4 march, Farha dah 4 bulan uolssss!! Dah kurang meragam alhamdulillah. Untuk pertama kalinya semalam selepas lahirkan Farha akak dpt tido siang 1 jam!! Oh Heaven gila nokkkss. Kalau tak mata kau dh mcm panda kat zoo negara kennnnnn..

And Farha dh pandai menyembur2. automatic rambut akak berguguran. Akak kena potong rambut weekend nih.

Ok. tu je update untuk sesapa yg tya akak transfer dah settle kebelum. Sekiannnnn

Monday, February 23, 2015

who are you to preach??

well.. sometimes ada jenis2 manusia yg suka bercakap pasal agama tapi sendiri tak lah buat.

Seriously akak kalau org discuss2 pasal agama I rather be silent. Sebab? Ye...pakai tudung bukan tiket kau nak komplen2 org sesuka hati. Lepas tu bercakap pasal agama sana sini. Cerita pasal maksud2 ayat dalam alquran.

Yes, my muslim attire is far from perfect. Kdg2 keluar rumah jugak short sleeve. Kdg2 tudung main selempang je. I know the fact that I am far from being a good muslim. Tapi uollss certain people confident nasihat2 orang pasal agama sedangkan dia pon pakai tudung dengan skinny jeans. Howww??


Friday, February 13, 2015

Lotus Desaru

Last week kan uollss. Akak buat kerja gila hari ahad Mohd Rafi balik dr KL akak terus book Lotus Desaru. Amek bilik 1 bedroom. Masa tu sebilik harga RM155. Ada waterpark and swimming pool. Ye, sbb Pahat suka.

Untuk pengatahuan uolss Desaru tu 15 ke 20 menet je uols dr rumah mak akak dan jugak mak mohd rafi. Kalau aku bgtau diorg nak stay kat desaru mesti akak kena kecam. Hahahaha

Harga bilik termasuk breakfast untuk 2 adult. Pahat free. Pass masuk waterpark. Katil dia adalah extra large queen. Seriously mmg besar katil tu. Muat okeh tido 4 orang. Serious uolsss bilik dia besar gila. Lebih besar dari rumah akak kat sussex tu ha. Ruang tamu kat bawah. Bilik tido kat atas. TOilet ada 2, satu kat bawah satu kat atas. Toilet atas ada bath tub. Memang gembira la Pahat main air.



Gambar byk tp semua censored. Gambar pahat la yg censored.

Mohd Rafi tukang dukung Baby. So dia suh akak layan pahat.

Tu je update, Bye uolss

Friday, February 6, 2015

Cookies.

Last week akak pi KL so seminggu sebelum akak amek order cookies.
Alhamdulillah order memberansangkan, tp akak x boleh amek order banyak2 sebab kenari akak tu bukan lori uollss... So max boleh amek 40 balang sahajork.

Jadi lepasla duit duduk hotel 4 hari dan minyak tol ke KL tu.. Haha...xde la aku cuti2 KL sia2 kennnn?

Akak juga jual congo bars mini, congo bars 10 inci saiz dan juga brownies.

Tengkiu semua yg message2 akak bg review best2. Ada masa akak print screen review2 korang.

Sebenarnya mostly yg order cookies mmg repeat customer. Ada yg mmg order dah 5 tahun okeh. Alhamdulillah. Congo bars tu pulak akak amek dari resepi kitchen guardian. Korang pi gugle. Yang penting kena guna butter mahal. Dan coklat mahal. Lepas tu jangan overbake nanti dry teros x sedap. Adik aku kata letak coklat toblerone sedap. Cantik muka dia kannn????

Ni congo bars mini. Akak jual rm10. Tak boleh pos.

Keratan rentas.

Sapa2 nak whole congo bars iaitu saiz 10x10 inci akak boleh pos. Harga rm55. Postage tak masok.

Last but not least, Choc chip cookies. Memang korang takkan jumpa kat mana2 rasa yg sama. Sebab resepi memang akak experiment sendiri tambah itu ini. Adjust bahan2 dalam tu sampai jadi sedap. So far akak cuma bagi kat 2 orang je resepi nih iaitu adik akak dan bff cium molot.





Akak pernah pos cookies ni tapi pecah la uollss. Lepas tu akak dah x nak pos lagi sbb kesian la kat customer dpt cookies pecah2. Akak pon nak jaga kualiti okehhhh...

ops. baby bangun. bye




Thursday, February 5, 2015

Pahat.

Akak perasan, akak kurang cerita pasal Pahat kannn??

Tiap kali jumpa kawan2 atau reader mesti tanya. Pahat dah pandai cakap??

Jawapannya ialah DAH.

Masa balik Malaysia lepas sebulan dia kawan2 dengan Lion, lepas tu sbb org kat sini semua berckp bahasa yg sama lama2 dia pick up speaking skill tu.

Sekarang dia dah cakap dengan lancar. Tak pelat. Tapi construction ayat tu terbalik sikit.


Masa pegi speech therapy kat UK pun therapist tu cakap, bukan masalah budak2 tak boleh cakap hantar [egi speech therapy tapi diorg risau nanti umur 5 tahun dah sekolah tak reti cakap lagi. Nanti susah dia nak communicate dengan cikgu dan kawan2. (Akak dah translate lah apa therapist tu cakap)

Hobi dia adalah MEMEKAK time adik dia nak tido. Stress emak kauuuu. Adik dia baru nk pejam mata abang dia menjerit2. Dia ni kalau cakap suara halus. Tp kalau suruh menjerit nyaring suara keluar.

Dengan baby xde perasaan sgt. Paling2 pon dia panggil. 'Babyyyy...cak! cak!'
Kau hengat baby tu dh pandai main cak-cak la kannn?
Tapi yg sayang baby adelah Lion okeh. Walaupon bukan adik dia. Nanti dia sibuk masuk bilik, 'Ibuuu, nak baby'
Pastu cium2 baby

Akak tak sekolahkan Pahat lagi... sebab nanti kalau jd balik uk rugilah byr yuran 1k++ kalau sekolah 3 bulan je. So akak ajar dia abc sikit2 kat rumah. Sebenarnya kesian jugak kat dia x sekolah. Tapi nk buat cemana. So akak belikan buku2 utk dia buat exercise.

Akak call mara pon depa suh tunggu je. Aihhh bosannya menunggu. Dah berapa bulan daaa nak tunggu. Akak plan nak masuk bulan 1. X sempat ni dah bulan 2. Pun confirm x sempat. Tunggu lah bulan 3 pulak. Kau tak pitammm jd akak???

Akak hanya mampu berdoa dan pasrah gituuuu...

Byeeeee

iklan