Thursday, December 18, 2014

Kenduri akikah dan potong jambul Farha

Akak sebenarnya tak nak buat potong jambul. Aku nak buat akikah je. Sbb aku x nak leceh2.

Tapi makcik2 akak suruh buat. Aku layankan sahajork.
Kambeng tumbang 2 ekor. Sekor untuk Farha, sekor lagi untuk Lion.
Majlis memang simple2 je. X kuasa aku nak sewa2 pelamin ke buai bagai. Mana yg wajib jah.

Menu adalah nasi ambeng. Kambing tu side dish. Makcik akak masak kari keling. Pedas nak mampos.

Di hari kejadian, Farha yang susah nak tido siang tu tetiba tido dengan lenanya. Selamba je x sedar org gunting rambut dia renjis2 bagai. Miracle sgt akak rasa.

Gambar semua hasil dr fb sbb aku malas nak upload gambar.

Gambar ada lagi tapi akak malas nak transfer.

Dress akak pakai tu adalah June dress from Rina Salleh clothing. Shawl akak buat sendiri beli kain kat jakel. Gigih sgtsss... apa kejadahnya org jual shawl silk satin ni sampai 80 hengget? baik akak buat sendiri. Jakel pun tgh sale.

Wednesday, December 10, 2014

Check up sebulan.

Di sebabkan johor Ahad kerja dan laki akak cuti ahad. Kami pegi check up Farha hari Ahad lah.
Tapi...begitu ramailah manusia pegi klinik hari ahad itteww.

Eh, akak nak buat correction. Nama anak akak ejaannya adalah RANIA FARHAH. Laki akak pandai2 je pegi register tambah another 'H' kat belakang tu.

Btw, farha lahir 2.78kg, Sebulan berat dia 4.14kg. Panjang 55cm. Makin kuat nangis dan susah tido... **emak pun nangis sama.. T_T

Sabtu ni cukup dah 40 hari.

Muka pon dah kembang semangkuk. Baju new born ko tunggu sikit hari lagi x muat.

Akak dah train bagi botol. Alhamdulillah dia nak. Masa Pahat dulu macam hapa nak bagi botol. Berperang dulu baru nak.

Akak nak tya serious ni. Sapa2 ada kat johor weekend akak nak jemput ke majlis akikah farha.

Akak plan nak bake congo bars dan brownies utk majlis tu nanti.

Ok byeeee.

Friday, December 5, 2014

Bayi kuning jangan bagi benda merepek!

Uols pantang bersalin ada tak orang dok sibuk2 bagi nasihat seperti:

'Nak bagi turun kuning mandikan dengan daun senduduk atau daun dukung anak'

'Baby bagi minum susu kambing nak elakkan kuning'

'Baby bagi minum air buah kundur  elakkan kuning'

'Ibu makan ubat C** nnt anak kurang kuning. Baby mandikan dengan air C**'

'Kenapa baby asyik nangis je. Masukkan lah dalam buai senang'

'Bagilah baby air masak'

And many more.....
Konsepnya orang2 itu kalah Doctor kannn??

Sebenarnya nak elakkan dr jaundice atau kuning kau tak payah makan benda merepek2 konon2 breasfeed nanti turun ke baby minum. Whatttt????
Yang penting lahir2 je terus kerapkan breastfeed. Hari ke 5 dan 6 paling crucial. Menurut nurse hari tersebut adalah hari puncak jaundice naik. Jadi hari ke 4 tu breastfeed sejam sekali. Jangan bagi baby tido. Jangan baby kau tido kau pun ikut tido lama2. Oppsss.

Hari 1st and 2nd mmg susu x keluar banyak. It's normal. Teruskan breastfeed. Hari ke 4 5 biasa susu dah banyak.

Akak xde amek suppliment apa2. Cuma minum air banyak2 je. Lagipun baby girl x minum banyak sgt compare to Pahat dulu.

Tu je tips akak utk elakkan jaundice. Yang penting kerap susukan anak sebelum hari ke 5 dan 6. Sebab kuning tu akan keluar melalui air kencing dan najis dia. Alhamdulillah, dua2 anak akak takde jaundice.

Now akak nak tanya sapa ada tips untuk tidokan anak dengan cepat supaya kau boleh buat kerja lain dan kau boleh tido mencukupi???

Sila share.

Thursday, December 4, 2014

My second star

Hi....fuh..fuhhh
akak kembali membersihkan sawang!!
Ala uolll...laptop akak rosak balik baru je seminggu amek dr service centre batery problem balik. Hanjjj lenovo service centre. Dah la akak bayar mahal tukar motherboard segala. Very the membazer duet aku. Ini pon tetiba batery laptop akak cepat habes. 30 menet dah kaput.

Sakit pulak hati kitewww... Nak beli laptop baru xde budget puiler.

Well... rumah Kak tipah dah ado streamyx. Dia nak amek unifi tp kawasan rumah dia kat ulu tiram nih nan hado coverage katanya... Terpaksa amek streamyx.

Well uolsss... Akak dah bersalin anak ke 2. Setelah overdue 3 hari. Baby girl bernama Rania Farha keluar pada 4 november 2014.

Akak sakit bersalin malam 3 nov tu. Masa tgh baca2 buku cerita dengan Pahat. Sekali je keluar darah. Tapi x sakit. Pukul 4 pagi dah sakit selang 5 menet tapi tak strong. Kejut adik aku temok pegi sepital.
Check bukaan dah 3cm. Tunggu sampai pukul 8 baru 4cm. Oh my!! Pastu diorg sumbat akak dalam labour room.

Lepas tu uollsss... Akak sakit nak mampos sampai pukul 1 tu baru 5cm?? kau mampoooooo?? Yg tu doc tu kata contraction baru 3 in ten. Dia nak 4 in ten untuk deliver. Pastu dia masokkan ubat induce kat tangan. Dan pukul 2 akak mintak ubat tahan sakit cucuk kat peha/

Membantu kah ubat tahan sakit?

TIDAKKKKK ye.  Sapa2 yg nak bersalin tu tak payah feeling2 amek. Sakit sama je. Lepas tu kau ngantok di labour room how?? Sampai laki aku kena tampar2 pipi aku suh bangun. Bolehhh??

Lepas pukul 2 tu sakit dah kuat. Tapi baru 5cm bukaan. Matilah!!. Dekat pukul 3pm, MO masuk check bukaan dah 7cm. Dia try bukakkan jd 9cm. Lepas tu dia suruh try teran tengok. Lepas tu dia kata boleh try teran sekarang. Alhamdulillah 2 kali teran Farha pun keluar. Terus akak rasa lega. MO letak atas badan.

Farha keluar 2.78 kilo, 50cm. Normal.

Hei...kau jgn hingat lepas bersalin tu dah lega. Dah xde sakit2 dah.. Kat Hospital Sultan Ismail(HSI). Awasss ye... Lepas bersalin dia korek bawah tu tengok ada tear ke tak. Dia seluk lagi sampai aku tepis tangan Doc tu. Pastu doc lain pegang tangan aku. Seluk tu sakit ya.... Pastu jahit koyakan. Akak koyak sendiri sampai vontot. Eh, padahal aku xde angkat vontot pun masa teran.
Jahit tu pon sakit uollssss...

Pukul 6 baru dia bawak naik ward. Mohd Rafi dengan adik beradik akak teros dtg melawat. Kau la yang paling kecoh kat situ kannn?

Naik2. Adik akak bagi roti dengan air. Sebab dari pukul 4 pagi malam semalam sampai ke pukul 6 petang esoknya akak tak makan apa2. Masok labour room x boleh makan konsepnya.

Lepas tu akak tukar pad and baju dlm toilet sbb baju penuh darah. Dannn bammmm! pitam kat luar toilet. Nasib baik laki akak ado. Dia tolong angkat akak dengan temok.

Esoknya pukul 12 dah boleh balik. Tapiiiiiii
Sebelum tu doc seluk lagi.. Adoiiiii akak nak pitammmmm bersalin kat HSI. Asek kena seluk je.

Alhamdulillah. Farha breastfeed dari hari pertama 2 jam sekali. So xde kuning. Hari ke 6 nurse datang rumah suruh pegi klinik check. Bacaan 4.8 so xde kuning.

Arini Rania Farha. Suka hati korang la nak panggil Rania ke Farha ke.... Dah sebulan.

Comparekan dengan Pahat. Bersalinkan Pahat sangatlah senang uollss... pukul 10ketuban pecah. Pukul 12 masuk labour room. Pukul 2 dah beranak. Jaga Pahat pun senang nak mampos. Sumbat susu tido lah kau. Kadang2 goyang2 sikit dah tido. Dia minum susu sampai kering breast x sempat nak pump.
Yang Farha ni, susu tak boleh bagi lebih sikit. Nanti dia muntah. Tak boleh angkat lepas menyusu. Muntah jugak. Lepas tu susu sikit2 jah. So akak malam2 kena pump kalau tak breast bengkak. So hari2 pump dapat la 4 to 5 oz. Ada yang aku kena buang sbb fridge x cukup space. Yang lain sumbat kat rumah akak aku sebab fridge dia besar.
Nak tidokan Farha pun masyarakatttttttt nak tercabut kaki tangan aku goyang2 tepuk2. Tido kejap pastu bila letak atas tilam bangun melalak. Pitammm mak uollsss!!

I guess kau beranak dua2 memang x sama. Mungkin anak lelaki dan perempuan berbeza??

Sekarang ni akak pantang sorang2. Masak sendiri. Basuh baju sendiri. Kalau sempat makan. Kalau x sempat kau makan je apa yang adoo sebab Farha ni sensitive. Pahat dulu kau lenjan je. Bising pon dia tidoooo. Minum susu pastu tidooo.. Senang gila jaga dia.

So. akak restlesss jaga anak pompuan ni haa.

So ni gambar Farha sehari kat sepital

Ni gambar 10 hari


Gambar lain2 akak malas nak upload. Giituuulah perangai akak kannnnn???

Ok. Dah. Akak nak makan sebelum anak aku bangun.

Eh, btw, sesiapa ada kat johor 14/12 ni dijemput datang majlis akikah dan kenduri Farha di kulai. Nanti akak bagi alamat sebab akak pun lupaan alamatnya.
Sila msg akak 0197369763. message sahajork. No ni xde whatsApp. Atau sesapa ada no whatsApp akak boleh je whatsApp.

Sesapa nak order choc chip cookies. Lepas pantang akak bukak balik. Sbb akak dah mesken kena la berniaga balik. Hahahaha

ok. See you soon!

Friday, October 24, 2014

Hi. I'm back!!

Halooooo uollss
Akak kembali.

Laptop baru betul. Lepas tu rumah adik akak ado wifi. Baru boleh berinternet. Kalau setakat guna internet mobile memang menyaketkan hati akak. Memang sakit hati kitewww kejap ado kejap nan hado. Nak loading gambar from whatsapp pun setaon baru siap.

Well, balik malaysia ni disebabkan laptop akak menjadi gila tak boleh charging. Kerja2 research pun tergendala. Padahal aku pon pemalas. Matilahhhhhh!!

Lebih2 lagi nak beranak dah ni. Yang rajin adalah hari2 buat roti, buat puding lah, buat choc chip lah buat kek lah. Kau hadoooo??

Pastu kerja merayap je ke sana sini.

Tapi ni haa dah 39 minggu tak bersalin lagi akak. Howwww??

Pahat dulu 38 minggu dah keluar. Ni pun doc kata perut hakak tak turun lagi. Kepala pun x engage lagi. How nak beranak????

Eh, lepas 36 weeks akak tukar check up kat swasta. Sbb kaedahnya akak x larat tunggu lama2. Lagipun akak dah pindah rumah adik akak kat Tiram. So akak check up kat klinik swasta sahajork for a piece of mind okeh.
Takde lah aku saket hati bertuku tangga di klinik.

ok. Bye. Kalau rajen akak hupdate lagi.

iklan