Thursday, July 17, 2014

18 hari puasa...

Dah 18 hari puasa. Alhamdulillah akak xde ponteng walaupun sehari. Masih gigih berpuasa dan pregnant.

Dah officially withdraw from current uni. Sebab sv nak pindah Lincoln. Sebab withdraw awal adalah.

1. Akak dah habes annual review
2. Sv akan cuti bulan 8 sampai 9. And masuk uni baru bulan 10. Jadi sangatlah membazir waktu aku duduk kat sussex lama2 sedangkan SV nan hado
3. Sebab nak deliver baby bulan 11.
4. Kontrak rumah habes ujung bulan ni. So x kuasa lah nak sambung bayar sewa rumah kalau saja2 je duduk.

So, akak decide sementara tunggu proses transfer, akak akan balik malaysia. Sedang kumpul duit tiket flight lagi. Kemungkinan besar pertengahan August. Akan register semula di Lincoln pada bulan January.

Akak harap segala urusan lancar. Sebab banyak benda kena uruskan. Akak rasa serabut.

Lebih2 lagi sementara kontrak rumah habes dan tggu waktu balik. Akak serabut nak duduk mana. Ada akak kat sini offer duduk rumah dia. Tapi akak segan lah pulak sbb rumah dia 1 bedroom mcm rumah akak nih. Pastu ada husband dia. And akak tu nama dia kak Mas, baru je lepas melepasi waktu2 cemas deliver baby twin. Pahat nanti bising takut kacau baby twin tu nak tido.

Pening pulak akak memikirkannya.

Kalau boleh x mo susah kan orang..

Bye.

Sunday, July 6, 2014

Summer! When everything is cheaper!

Nah.... Akak dah mesken.... Nak beli tiket flight lagi kannnn?

Pitammm tgk sale sana sini. Ada sesiapa cari airfryer?

Tgh SALE. RM650 including shipping to Malaysia. Sapa nk kirim kena byr full okeh. Sbb akak nk stanby beli tiket flight.


Lepas tu kitchen aid pun sale. Uk spec x perlu transformer2 bagai. Boleh terus masuk je kat socket malaysia.

Aritu aku dah menggila shopping kat mothercare. Jenis pulak mak subscribe notification email mothercare kennn? Sale 70%. Dress chantek2.

Pastu pi deliver kat store sbb akak malas nak bayar delivery cost. Ada pulak clearance disitu. Aku dengan yati la dok menanguk cari baju. So dapat lah dress and baju sepasang dengan seluar 60pence and 70pence.
Keluar mothercare plastic kiri kanan pegang. Pitammmmss

eh. Btw 60pence tu lebih kurang RM7 kat malaysia.

Tu pon tujuan masuk mothercare nak beli baby carrier brand mothercare. Kalau x silap GBP19.90 harga dia. Tgk kat website macam memenuhi ciri2 keselamatan. Tapi masuk tgk sale terus lupa. Howwwwww??

ujung2 aku x beli lah.

Cosider jugak nak beli mothercare bottle warmer sbb murah, GBP9 sahajork. Tp x tau ok ke tidak..

Kesimpulannnya summer adalah di mana duit kau keluar secara tidak sengaja. Pitammmsss

Thursday, July 3, 2014

Pregnant dan puasa 19 jam. Perfume for sale!

 Nampak?? lepas annual review terus relax2 suka hati mak pak kauuu... Haha...

Dah 4 hari kan puasa?

So far akak ok je puasa 19 jam time summer ni. Xde apa sgt. Time management sgt2 penting.
Buka pukul 9.30pm. Lepas tu tunggu isya pukul 11.30pm. Lepas tu MESTI terus tido sbb bangun sahur kang pukul 1.45am. Kalau tak memang kehausan lah di hari tersebut.

Akak rasa ok jah puasa. Yang tak puasa ittew semua alasanmu exist okehhh.

Sebelum puasa akak masak sambal tempe ikan bilis nih. Pastu bagi kat afiq dengan kak mas, sbb kak mas yg bagi kat aku ikan bilis tu. So berbagi rejeki org kata.
Tapi diorg kannn 2 hari dh habes makan. Pastu suh aku jual pulak kat uni tu.

Akak punya pun dekat nak puasa tinggal sipi2 je dalam bekas tu. So buat lagi skali sambal ikan bilis kentang and kacang pulak.

Hari ke 2 puasa kami buka ramai2 kat rumah.

Semua tu akak masak kecuali siakap sweet sour yati bawak. Ada nangka masak lemak. Nangka dalam tin sahajork. Ikan mackarel asam pedas. Ayam goreng berempah. Donut and karipap.

Akak keboringan tunggu waktu berbuka lama sgt. Jd aku pi la buat donut. Karipap tu memang dah ada frozenkan.

Hasil dr buka beramai2. Akak kekenyangan mcm dugong. Lepas isya; tido lepas tu kaedahnya sahur pon ke laotttt.. Nasib baik aku jaga pukul 3 solat subuh. Kalau tak, kelaottt jugaa

Boring lagi akak buat german cookies lagi sekali. Cookies ni senang gila nak buat. Aritu time bbq dh buat. Ni buat lg skali. Yg aritu dok guna butter lesecure yg ni guna anchor. Yess.. butter lesecure tu lagi sedap. Rasa milky sgts.

resepi sila lah google. Bersepah dan senang gila nak buat. Akak gantikan potato flour dengan corn flour.

_____________________

Next!

Perfume sale dtg lagi!!

contohnya perfume dibawah,


Elizabeth Arden. Provocative Interlude.
100ml for RM100 sahajork. Original yeeee.... bukan gred dubai ke gred AAA ke

Siapa nak atau mencari perfume2 lain sila email akak ilotshikamaru@gmail.com
atau whatsapp.



Wednesday, July 2, 2014

Annual review. The day!

Hah.. akhirnya sampai ke 4th draft aku buat correction annual review report. Padahal baru 1st year.  Dah mcm nak buat thesis.

Tapi last2 aku hantar je kat interviewer iaitu sorang 2nd supervisor, lagi sorang lecturer yg ala2 dalam bidang aku jugak la. Sebab esoknya terus nak interview session. So the day before interviewer patut dh dpt report aku untuk dibaca.

Itu pon sv aku dok check lagi report aku untuk dicorrect. Dia kata for the future.

Interviewer akak sorang chinese sorang british. Yg chinese tu just tya soalan2 biasa je. Macam plan. Graduate dari mana. Experience kerja. and educational background.
Yang briton tu mamposss yaa.. Tanya soalan technical. Dia jumpa pulak flaw kat report aku iaitu aku salah letak tahun,

Yang lain2 dia komen report akak too technically detailed. Sepatutnya ltk banyak lagi introduction sbb reader x berapa paham tetiba aku masuk banyak sgt technical. Apa tak nya sv aku siap suh masukkan preliminary result segala. Modelling. Sebenarnya x perlu. Diorg suh letak basic literature review banyak sikit je.

Takpe lah, kang tulis thesis akak masukkan basic pastu copy paste semua. Matila kannnnn...

At last. Diorg bagi lulus. Haha. Sbb dia kata akak dh tau apa akak nak buat dr report akak tuh. Interview makan masa 60 menet. Kau mampoooo dh macam nk viva pon ado. Tapi viva kena present. Ni x payah present.

Ada certain question tu akak x berapa igt nk jawab. Akak tanya 'can i look at my notes?'
Interviewer tu teros jawab. 'No...'

Matila kannn... So akak jawab apa yg akak igt and basic je. Nasib lah.

Yg penting, dh lepas lega lahhh

Nak kena uruskan transfer uni pulak. Peninggg lagi sekali.

Friday, June 27, 2014

SV pindah uni. Serabut kepala otak aku!

Yess... SV akak nak pindah uni uollss.
Akak kena ikut pindah sekali, sebabnya dekat sussex ni mmg xde sv yg buat research yg sama. Kalau akak stay akak kena cr sv baru and buat research baru, and start all over again.

So I decided to follow my SV to new uni.

Tapiiiiii bukan semudah tu ya pindah. Step banyakkkkk:

1. Make sure contact sponsorship. Make sure diorang bagi. Dalam hal ni mara bagi, cuma diorg kata processs lambat gila, dalam 3 bulan.

2. Withdraw uni sekarang.

3. Apply uni baru as transfer student.

4. Reapply for visa.

Adalah diingatkan ya... reapply for visa gunakan duitttttt. Tambah akak nak beranak ni. Haroslah 4 kali gandaaa... Pitammm tak?

Tambah pening, akak ni duduk university housing. Contract habes 1 august. Akak x boleh renew contract kalau x register full time next term. Takkan la aku nak sewa rumah kat luar. Oiii mahalnya.

Peningggggggg!!!!!

iklan