Monday, January 9, 2017

Update tahun baru

Hi uolsss...

Pening akak dah ok dah. Ada la saki baki pening tapi ok je.
Masa krismas sakan berjalan. Gila masa tu sejuk sampai suhu -3.
Balik tu akak and farha demam terus. Akak demam tonsil. Akak baru cakap kat kawan akak masa pegi Liverpool tu. Dah lama tak kena demam tonsil. Ada la kena tapi lite2 je, Just minum air banyak. Makan lozenge pastu ok dah. Kali ni memang teruk. So serah diri ke NHS dia bagi antibiotik macam biasa.
Farha pulak batuk. Then akak tengok hari sabtu tu dia nafas susah gila. Manakala inhaler dia dah habis. Dada dia lekuk bila dia bernafas. and panas every 4 hours. So apa lagi pagi ahad terus ke NHS walk in. Dalam tu staff nurse tu geleng kepala.
Dia tanya sejak bila mcm ni. Akak cakap, akak sedar tadi malam.
Dia kata, next time kalau jadi lagi mcm ni. Go straight to the hospital!
Ni kes emergency!
So dia bagi neb. Check oxygen level after 20 minutes.
Pastu dia prescribe steroid, inhaler, and antibiotik.

Farha pulak demam tak kebah. Termometer pulak cap ayam. sbb yg infra red tu rosak. So pakai yg kena tunggu berapa menet tu ha baru dpt bacaan. Yg Farha x reti duduk diam. Tengok2 reading 33c. Apa kejadahnya.
Last2 aku order infra red termometer kat Amazon. Tapi Farha dah baik baru sampai. Bolehhhh??

Dah tu. Batuk si Farha jangkit pulak kat emak and Farhat. Tapi dah nak baik dah skrg. Makan ubat batuk cap ibu dan anak. Kalau makan ubat batuk UK mau 2 minggu baru baik.

Tapi rupanya mmg tgh viral batuk skrg akak tgk kat news. GP just nasihatkan minum air banyak je. Dia kata nothing we can do about it. Ploughing cough depa panggil. So bertabah je la. GP kata kalau ada difficulty in breathing baru dtg klinik. Kalau tak kau minum je air banyak2. Sekiannnnnnn

Tuesday, December 20, 2016

pening...

Ha uols..akak dah brp minggu dok pening tak baik2 lagi.

Pegi Gp, dia kata panic attack. So akak makan ubat calm dia bagi tu kekdahnya mmg slow kan jantung tapi pening tak hilang pun.

So bukan lah panic attack konsepnya

So akak booked another GP. Gp muda nama dia Dr Emma. So akak citer kat dia semua. So dia buat a couple of test. Check telinga semua.

Then dia kata most probably akak kena vertigo from ear infection.

Dia kata penyakit ni mmg lama nak baik. 3 4 mggu baru baik.
Tapi dia akan baik sendiri
kau kena tabah hadapi diri kau yang pening2 tu.
Dia bagi ubat letak kat gum to reduce dizziness and nosyness.

Tapi akak x makan sgt ubat tu sebab akak boleh handle lagi.
And skrg pun dah ok sikit alhamdulillah.

Minggu lepas mmg worse. Siap rasa nak black out. Akak siap bg pin number bank kat Mohd Rafi just incase apa2 jadi kat akak. Laki akak pun dah risau2. haha
Alhamdulillah lepas tido ok.

Actually sebenarnya penyakit ni x boleh gerak banyak2. esp berjalan and diri lama. Memang kau pening. So banyakkan duduk or baring je.

Alhamdulillah getting better now. Hopefully akan baik  before 24th ni. Sebab akak nak pi jalan2 christmas ni!

Bye. Happy holiday semua.

Tuesday, December 13, 2016

Breast cancer awareness

Semalam akak pi jumpa GP sebab aku still pening and check up breast.

Actually dia cakap blood test aku normal tapiiiii

Platelet darah aku actually just above border, normal 400, reading aku 403. Tapi dia kata nothing to be worry about sbb sikit sangat beza dia. So dia bookkan dgn another GP yg checkkan pening aku aritu rabu ni pukul 9am. And dia suruh repeat test lepas sebulan. So balik aku check blood test lama2 akak bacaan 377, so xde la naik banyak sgt and belom tahap bahaya. Yelah kau kan suka fikir bukan2... Hahaha.

Akak suka juga skim booking ni. So xde la kau mencangak lama2 kat situ tunggu turn.

So kau dtg pukul brp kau book time.

Lepas tu aku tya dia cemana nak check breast. And lump tu cemana rupa dia. Dia kata kalau ada lump yg tak sakit and very obvious silalah rujuk ke NHS immediately. Tanda2 lain uols boleh dapati di website NHS uk. Rasanya website KKM pun ada.

Just make sure check lah sendiri kat rumah sebulan sekali. Kalau mampu buat ultrasound atau mammogram(untuk yg 40 and above). Kalau ada apa2 yg pelik dengan breast uols cepat2 jumpa GP/Doctor. Penting ya uolss ambil tindakan awal. I

Actually bagus jugak aku bersikap paranoia ni bila difikirkan. Jadi lebih ingat Allah.

Bye uolss. Jangan lupa check your breast regularly ye. Kalau mampu pegilah buat health check up regularly.

Thursday, December 8, 2016

Blood test result

Hi uolss

Akak baru balik dr NHS.

Kekdahnya collect blood test result arini.

Pegi sana sekali je receptionist tak boleh login dalam system diorg. So kena tggu diorg sorting out the system kenapa ntah.

Lepas 30 menet baru boleh.

So dia cakap Blood Test hakak ialah normal.

Akak mintak dia print tapi kena tggu doctor bagi permission dulu.

So early next week lo baru boleh collect.

Begitulah ceritanya.

Tapi akak still feeling dizzy especially when walking. But not too much now.

Semalam meeting dengan sv. Dia kata you are not too far from finishing.

Sekali dia tanya progress Thesis teros..'krikkk..krikkk'

Lepas tu dia tunjuk hempon LG baru dia beli kat Amazon. Sim free.
Lepas tu promot kat hakak guna line tepon Giff Gaff sbb kalau dia refer dia dpt apebenda ntah free.

Lepas tu nak bg aku simkad Lebara.
Pastu dok bukak kotak henpon baru dia depan akak. Unboxing konsepnya.
Pitammmm....dok lama2 meeting citer pasal henpon.

Matilah nakkkkkk


Wednesday, December 7, 2016

Ilot yg psycho.

Uolss... bahu akak ni sakit dh 2 bulan. Tapi ala2 very mild. From scale 1-10, score 1 jah akak bagi. Mmg x berapa sakit pun. Sakit especially bila carry heavy things.

Pastu aritu akak dok terbaca kisah seorang perempuan ni lepas beranak tetiba sakit2 lutut. Rupanya breast cancer stage 4 dah. Dah merebak ke tulang katanya.

Akak pun whatttttttt???? Teros esok pagi akak book appointment dengan GP + aku pon pening2 dah 2 minggu. Bila check blood pressure guna machine kat rumah ok je normal.
 Actually aku lupa nak bgtau GP yg telinga aku dah 2mggu jugak sakit sbb ala2 mcm jerawat dlm telinga. Hmmmmm

So esoknya akak jumpa GP. So bgtau GP tu yg akak ada baca pasal cancer tu. GP tu gelak je. Dia kata takdelah. Then dia suruh akak stop carry heavy things.
Untuk dizzyness tu dia suh buat appointment dengan nurse amek darah.

So book appointment esok kat nurse.

Amek darah x sampai 5 menet. Dalam 3 tube. Akak tanya kenapa amek 3 tube. Dia kata dia akan check kidney, tyroid, diebetes and white/red blood count.

Results boleh amek khamis ni. Ok.

Dia kata kalau normal reception just bgtau normal je. Kalau tak normal kena book appointment lagi jumpa GP.

Ha...keje book appointment je kerjanya.

Hopefully nothing serious lah uolss. Aminnnnn


iklan