Sunday, September 18, 2016

Child and family.

Hi uolsss... Akak bersiaran kembali.

Tadi akak buat cake sbb dah janji dengan Pahat lama. Tapi akak frosting akak beli kat Lakeland tu dah turn bad. So akak malas nak mejawab pertanyaan Pahat kenapa tak boleh makan cake lagi. So akak suruh dia tido. Kejinya emak kauuuu...

Btw, Pahat dah masuk sekolah. Dia dah year 1. Tak berapa pandai baca lagi. Tapi dia pandai baca ikut phonic je. Kira mcm eja satu2 lah. Year 1 ni dah serious sikit belajar kat sekolah. Siap ada homework lagi. Homework pun seminggu sekali jahhh. Goyang kaki eh mak bapak. Masa reception memang kerja banyak main jahhh. Year 1 belajar betul sikit. Aritu dia bawah ala2 worksheet membaca. Akak tengah busy masak tetiba rajin pulak dia pegi membaca. Aikkkk???

Ingat tak dulu cikgu reception dia selalu kata dia lack of focus pastu nak hantar pegi check. Diorang buat hearing test. Tapi akak tak tau resultnya apa. Bolehhh? sebab sekolah yang hantar dia buat hearing test. Lepas tu sampai sekarang senyap je.

Oh. Adik dia kak long kawasan Lincoln. Satu Lincoln ni dah tau dia samseng okeh, Pitammmmmm mak kau. Tapi Farha ni cepat tangkap kalau akak ajar. Dah pandai cakap 2 patah perkataan macam,
'Air umpah (air tumpah)'
"ayah takde'
'Nak susu'
Nak berak pun pandai cakap. 'Beyak'. Paling best hobi dia ialah bukak pampers, bukak seluar sendiri. bogel dalam rumah. pastu kencing kat carpet. Pitammmm. So akak sikit2 toilet train dia, Tak la serious lagi. Just kalau dia start bukak pampers sendiri akak bawak gi toilet kencingkan.
Hobi dia lagi satu belasah abang dia. Tapi pagi2 bangun terus cakap 'Abangggg'. Abang kau takde. Pegi sekolah.
Tapi disebabkan dulu Pahat slow. Maksud akak dia speech delay. Umur 3 tahun baru tau cakap satu2 patah perkataan. And umur 3 tahun pun dia tak berapa faham apa akak and Mohd rafi cakap. So bila Farha ni akak amaze how fast she start speak. And dia faham arahan..
Baru la akak tau... ooooo, mcm ni rupanya kalau budak normal.
Bukanla akak nak cakap Farhat tak normal tapi cuma dia ada delay sikit. Tapi akak bersyukur, masa dia speech delay dulu nurse buat test dia bukan autitism, cuma memang ada delay sikit.
Tapi xpe, he is always my sweetheart.

Oh. Akak nak bgtau, Farha memang anak Mohd Rafi. Memang anak ayah okeh. Sikit2 ayahhhhh...ayahhhh...Sampai emak pun dia panggil ayahhhh.
Lepas tu suruh cium emak dia tak nak. Suruh cium ayah terus pegi cium. Sentap mak kauuu. Terus mak cakap 'Ibu yang pregnantkan dekat 10 bulan. Dah la lahir terlebih bulan....sakit contraction lama...'
Pitammmmm...Ada jugak emak mcm ni.
Tapi actually sbb dia hari2 kat rumah dengan ayah dia tu yang dia rapat dengan ayah.

Akak skrg pakai implant. Takde plan nak pregnant lagi buat masa sekarang. So jangan tanya akak bila nak mengandong lagi. 1. Sebab akak tgh buat PhD. 2. Sebab both akak and Mohd Rafi is beta Thalasemia carrier. 3. Akak cakap kat laki akak nnt kita amek anak angkat je lah. Boleh tak gituuu? Sebab akak dah tua lah nak pregnant lagi. So nnt kita amek anak angkat je bolehhhhhh.

Kalau ada baby lagi kang akak takut si Farha tu cepuk adik dia je. Dia bukan boleh ayah dia sayang orang lain lebih sikit. Kalau ayah dia dekat2 dengan abang dia cepat2 dia suruh tepi. Kemain lagi eh mcm bapak kau sorang.


Friday, September 16, 2016

Ter'miss' meeting

Suppose meeting friday dengan SV. Sebab nak discuss paper konon2 nak hantar kat mathematic application punya journal. Sv akak suka confident kannnnnnn. Impact factor not bad. Dia kata dia nak settlekan paper tu cepat2 lepas tu boleh continue dengan topic lain.

Semalam pukul 7 pagi dia skype hakak tanya boleh tak meeting pukul 11 am.

Akak cakap 'Sure, but can we do it before 1pm?' Sebab laki hakak nak pi semayang and pastu pegi kerja.

So dia kata ok.

Semalam akak lepas mandi check message skype.

Sv akak tanya, 'Faz, are you at the Eng Hub?'

Akak cakap 'I'm working from home today'

Lepas tu dia cakap , sepatutnya meeting arini. Pegi check balik message kau (of course la dia ckp in english, habes tu akak malas nak translate)

Whatttt? Akak scroll balik message. Akak ingat friday sebenarnya TODAY. TODAY ye pukul 11 am. Masa tu dah pukul 11.30am

Matilahh nakkkk. Mata kau kero ke apa tak baca betul2?

Akak apologize kat dia sbb tak baca betul2. And akak cakap akak akan pegi sekarang. So akak terus siap2.
Tapi dia replied kata 'It is up to you if you have the time to meet today. It is not a problem if we leave it for later, next week'

Tapi akak cakap, ' No problem at all because my husband start working at 4.30 today. So I have plenty of time before that. And I think it is better to sort thing out this week'

Then, akak book cab pi Uni. Sebab kalau aku jalan kaki 30 menet baru sampai.

Sampai Opis pi beli kopi dulu. Hahahaha. Perlu ye coffee sbb meeting selalu lama gila and you really need coffee.

Sampai opis sv senyum je tgk akak. Nasib baik dia tak marah. Matilah nakkkkk.

And meeting sampai pukul 4.10pm. Akak berlari balik rumah. Kau rasaaaaa? Laki akak kena pi kerja hokeh.

Masa meeting dia tanya 'What do you think about the mock presentation last Monday?'

Refering to when he asked me to present in front of my 2nd SV.

'Yeah, I think it's okay'

Dia sambung, 'Well, it is to train you for your viva later'

Dia kata lepas ni, from time to time dia akan buat mock present/viva bila2 masa. Volehhhhh?. Saja la tu nak suh akak prepare...

Btw, paper sv akak menang IMECHE award.

So budak2 kat department akak semua tya. 'Where is your name?' Nama akak xde dalam paper tu.

Mentang2 la aku sorang student dia. Takkan semua paper dia nak letak nama hakak kennnn?

Sah2 aku takde contribution kat situ, so tak perlu lah kannn uolss.

Lagipun paper tu dia tulis masa akak cuti transfer/bersalin setahun. So memang akak x buat kerja punggg.

byee

Wednesday, September 14, 2016

Bila sv dh naik cuti.

Hi uolsss. Selamat hari raya aidladha...

Akak mengantokss so akak update blog.

Sv akak dh habis cuti. So isnin dia dh masuk opis. And isnin tu raya haji. So, tak payah berangan nak raya sangat lah.

Boleh je cakap dgn dia, isnin tu nak celebrate Eid. Tapi sbb dia cuti sebulan lebih, akak banyak tercicir. Skype pun susah sbb x boleh nak tunjuk and dia x nampak apa yg aku maksudkan. So lebih baik jumpa face to face.

So meeting isnin mula2 dia kata nak discuss paper yang kena reject tu. Akak dah alter balik and add some results. So dia check balik just incase.

So sit dgn dia kat opis check balik paper tu kot2 ada typo atau tetinggal ref ke apa ke.

Then dia suh amek laptop akak kat meja and panggil 2nd sv.

Tetiba dia suh present thesis aku kat 2nd sv. Whattttt???

I'm not prepare for this..

Thank god, disaat akak rajin akak dah karang sikit2 thesis berserta outline. Akak masukkan ada result sikit. Some introduction. Kau bayangkan kalau masa tu aku x buat pape... Memang confirm kena maki..
Tu pon masa summer dia dh marah akak sbb slow buat kerja. **nangis**. Dia cakap 'Faz, please take more initiative toward your PhD'..... Akak huhuhuhu lepas baca message dia.

So akak pun present kat 2nd sv. So dia happy la sbb akak dh start draft outline and writing sikit2.
Lepas tu discuss pasal project pulak. Sbb skrg untuk result sahaja dah ada 3 chapter. Sv suggest lepas ni move to MIMO system then writing. Lps tu akak request 'Can we add 2 or 3 chapter for MIMO'

Sebab MIMO system ni important uols. I think with MIMO ni banyak benda akak boleh buat after PhD. And banyak system pakai MIMO. So it will help me later in work.

Sv akak replied ' When do you want to graduate?'

Akak cakap ' My fund will be end on August 2017'

Sv akak cakap ' So the time is ticking Faz, (dia panggil akak Faz) You dont have time for that.'

Reality check. Graduate on time is my priority for now. So angan2 mat jenin nak buat MIMO banyak2 tu kau rentikanlah.

Lps tu dia cakap, kalau akak rajin and you need help from your husband as well during writing. Make sure he understand your situation. Sbb akak ckp x boleh nak extend. And dia pun x prefer aku writing kat Malaysia sbb nanti lambat. At the end, dia kata boleh je writing habiskan next year. Tapi dia x boleh janji bila viva sbb dia kena check schedule examiner tu.

Last skali dia cakap, I have few ideas after you graduate. I'll give you some ideas and you will write a paper and add my name on it, because I'm old, so I dont want to write too many.

Bukan tua sgt pun dia. Baru 40's.

So, tu la cerita Phd akak. On that day akak habis meeting pukul 8pm. So tak beraya lah pun. But I dont mind pun, bukan nak raya sgt pun.
Akak perasa satu benda ni ialah, aku suka kalau ada meeting dengan sv sbb aku boleh tunjuk progress and dia boleh bagi feddback. So lps meeting mesti happy.

So adik2 yang nak buat phd jangan takut meeting dgn sv.

Sekian update cerita phd saya. Akak saja tulis supaya bersemangat sikit. Yela, akak pun kalau dah rajin terlebih rajin. Kalau dah malas memang pemalas nak mamposs.

Lepas tu balik kena marah dgn sv sebab tertinggal ||....|| . Dia kata 'Please be careful with notation'
**nangis lagi. T_T

Bye.

Friday, September 9, 2016

Bebudak wechat

Korang tau kan banyak parody pasal budak2 wechat kat ig.

Kekdahnya uolss.. Akak pun suka typo okeh. Pastu aku malas nak proofread writing sendiri, baik kat ig ke fb ke blog ke kalau kau jumpa typo kau maafkan je lah. Kau anggap je jari akak dh gemok. Kalau tak pun kau komen je, 'Akak, salah eja tu'
Nanti akak betulkan.
Seriously bila aku baca balik ig sendiri, omg! banyaknya typo. Hahahaha. Sv aku pun kompen suh check betul2 grammar and spelling.

Btw, akak sebenarnya nak karang entry cuti2 pegi Liverpool and Manchester. Tapi akak rasa, akak malas nak transfer gambar. Kau adoooo mcm ni??

Sebenarnya tu percutian Adhoc, actual plan summer nak pegi Port Cornwall. Tapi disebabkan akak xde masa. Sebab pegi sana 6 jam drive atau naik train 9 jam from Lincoln. So akak lupakan jelah cita2 tu. Mula2 ingatkan nak kejar submission paper 31/8, tapi editor tersebut kekwat tak bagi extend deadline submission. Sv akak kata xpelah, kita hantar kat paper lain je. So, akak pun pegilah cuti sehari ke Liverpool and Manchester. Dalam dok cuti kau teringat kerja menimbun tak siap. So, akak amek bilik hotel yg memang provide wifi. Saja book hotel uols sbb dah lama tak bawak anak2 cuti tido hotel. Last setahun lepas kat Brighton. Akak tak sedap hati nak cuti lama2. Nanti sv aku carik. So sewa semalam je. Lokasi hotel kat Old Trafford sbb laki aku minat Manchester United.

Malam2 anak tido kena bukak Latex. Sambil makan Aljazeera. Serious weh kenapa sedap sgt nasik dia??

Nanti akak sambung ye.

Thursday, September 8, 2016

Membesarkan anak dizaman moden.

Uollss.. Baca tak kes sexual abuse di satu tahfix terkenal baru2 ni?
Actually kalau ikutkan skrg ni banyak awareness pasal kes bully kanak, sexual abuse/molested.
Kadang2 yang buat tu adalah keluarga sendiri memang jilake!

Kau yang sepatutnya melindungi kanak2 tu tapi kau yang musnahkan hidup dia. Akak ni baca sakit hati aku okeh.

So sebagai emak atau ibu sedara atau jiran atau guru, kalau ada kanak2 report atau mengadu mcm2 tolonglah percaya. Dan buat tindakan selanjutnya. Tolong jangan diamkan sebab kau malu atau kau sayangkan binatang tu.

Dan kepada emak yang anak dia membuli/pukul anak org lain, jangan nak bela anak kau sangat ye. Memang kdg2 anak kat rumah pijak semut tak mati. Tapi kat sekolah dia buli budak lain.

So akak risau dengan Pahat sebab dia tu lembik. Sikit2 nangis. Kat uk ni xde masalahlah sebab cikgu mmg sentiasa ada dengan diorg. Time rehat pun dlm dewan semua mkn ramai2, lepas tu ramai2 masuk kelas balik. Lagipun kalau ada anak orang yang suka main tolak2 nanti cikgu panggil mak bapak suh bgtau/ajar anak no pushing.

Akak ajar la Pahat. Jangan bagi orang touch your body, your p***s, your b*tt. If anyone touch you in that area, shout 'Nooooo!'. And tell ibu if anyone ever do that to you.

He seems to understand. And the next day adik dia tertendang kelengkang dia, dia terus jerit 'Noooo'. Pastu bgtau mak 'Ibuuuu...adik kick my pe**s'
Haha. lepas tu akak bgtau dia, 'Farhat, only adik, ayah and ibu can touch you ok. Anyonelse cant'

So far dia faham tapi dia tak tau la kenapa tak boleh sentuh.

And lagi satu, disebabkan skrg kat youtube pun banyak kartun2 merepek. Maksud akak kartun tu actually untuk budak2 tapi diorg ubah jadi video dewasa. Ni mcm bangang and xde kerja sangat ke nak buat???. So akak memang stop bg phone kat Farhat. Sbb nanti dia bukak youtube, dia bukan reti baca sgt. Dia just click suggestion video tu and will lead to video ntah hapa2 jugak kadang2. So skrg ni akak just bg dia tgk Cbeebies TV. Ni tv education untuk kanak2. Kdg2 ada drama kanak2. Kdg2 ada kartun. Rancangan dia stop pukul 6.50pm. Lepas tu dia suh budak2 tido.

Seriously akak rasa takut nak membesarkan anak dizaman moden ni. Sebab dengan internet tu mcm2 benda boleh diaccess. Ni pun mujur Pahat x reti membaca lagi sgt. Kalau takkk tak tau la apa digooglenya.

Balik malaysia lg aku risau mcm2 kes bully mak baca skrg.

iklan