Saturday, January 6, 2018

2018

First of all... happy new year. Akak sihat je. Bertambah gemok sbb duduk mesia makan sedap walaupun jarang makan kat luar sebab miskin.

2017 year is my struggle year.

Mula2 vertigo, later diagnose as panic/anxiety disorder. Then blood test kantoi platelet reading spike.

But the good thing is I manage to submit my thesis on Sepember 2017. within 2 years registered as Ph.D student.

The not good thing is, no Ph.D no job. Xde sapa nak hire student Ph.d yg almost completion. Tu reality. 5 months after that viva still x dpt date.

Initially the date decided on January, then Febuary, just now I received another email, Febuary pun external examiner busy! So March it is. So mak mencarut lepas baca email. Boleh tak?

Then end of 2017, Farha was hospitalised due to Pnuemonia. Lung infection. So berkampung lah 4 hari kat hospital tu. Tapi mak suka lah Hopital Sultan Ismail. Selesa sangat. Doctors and nurses semua baik. Bilik 3rd class pun selesa. Cuma yang x tahan emak katil sebelah tu suka jerit2 kat anak dia. haaaa motip anak kau tgh sakit kau jerit2 maki hamun?.

Pastu ada jugak org tya mak keanapa tak htr Farha hospital swasta. Haloooo  mak ni kemiskinan tegar. Seriously I dont even have a cent right now!!. Memang saving mak utk viva nanti sahaja. Tu pun aku dah korek jugak. Saving utk hidup kat Malaysia memang dah ZERO. So mak hidup guna duit laki yang tak seberapa tu.
And then dia tya pulak kenapa x amek insurance... OMGGGGG.... nak byr pakai apa monthly uols?
pitammmm Tak faham situasi orang. Mak dah la tak berkerja pastu nak commit insurance pulak.

Masa cuti sekolah aritu ada jugak akak amek order lunch box. Boleh la menampung sikit2. Brg mesia ni mahal segala. Skrg nak naik sekolah susah sikit nak amek order sbb Pahat dah start sekolah.

Oh lagi satu org tya kenapa Pahat sekolah kat kampung? Habis tu akak x kerja so duduk menumpang rumah mak akak. Akak ada rumah kat Pasir Gudang tapi sewakan kat org. So duduk rumah emak akak disamping boleh tgk2 kan mak akak yang duduk sorang2 tu. Tapi seriously akak malu sebab dah besar ada anak still menumpang kat mak. Pastu kdg2 mak akak pulak yang bg duit kat akak. Terbalik pulak.

Tapi tu la hakikatnya bila buat Ph.D, sementara nak dpt confirmation, viva date, senate letter memang suffer. Bukan akak sorang je yg merasa benda ni. Akak rasa semua pun sama unless kau dh sign contract dgn Uni mana2 before sambung Ph.D. So kau tulis paper banyak2 pun tak guna selagi kau tak dpt Ph.D.

So, if you dont know my situation, shut the f**k off.

off  for now, dont know bila nak singgah lagi. well internet kat kampung faham2 je lah. Ni pun kat rumah adik akak. Oh speaking of adik akak. Dia pun baik tolong akak. Akak jual lunch box guna rumah dia sbb dekat nak hantar. Guna letrik, air and gas. Kdg2 pinjam keter dia tapi dia tak nak pun akak bayar. Dia kata tak payah la bayar simpan je duit. Semoga Allah murahkan rezeki and berikan kesihatan yang baik kat dia.

ok. bye.

By

Thursday, June 29, 2017

Raya 2017

Hi uolss..

Juga pada hari Jumaat, 9 june 2017 di bulan Ramadhan. Ibu mertua akak telah meninggal dunia. 2 hari sebelum beliau meninggal dunia beliau katakan pada adik ipar akak yg dia mintak maaf kat Mohd Rafi and akak. Masa tu FIL panggil semua anak2 dia balik kampung tgk arwah yang sedang tenat.
So Mohd Rafi telefon mak dia sempat bercakap dan mintak maaf.
Hari esoknya, nak bawa ke Hospital Doctor datang rumah check dan bgtau, it's too late. Makcik akak gilir2 jaga arwah masa tengah tenat dgn adik beradik dia. Kemudian lepas solat jumaat makcik akak suruh Mohd Rafi telefon arwah bercakap kat phone. Mohd Rafi ajar mengucap, masa tu air mata arwah terus meleleh. Lepas tu ustaz baca surah. Then, beliau pun meninggal pada pukul 11 malam waktu malaysia, di hari, Jumaat Ramadhan.

Akak rasa bersalah x dapat bg Mohd Rafi balik tengok arwah mak dia sebab tiket mahal. Alhamdulillah jugak kami sempat tengok arwah masa balik Malaysia bulan 2 aritu. InsyaAllah akan balik for good Sept atau Oct ni.

Alfatihah untuk arwah Mak mertua akak. Patimah Binti Ghani.

So cerita pasal raya.

Alhamdulillah raya tahun ni jatuh pada hari Ahad. So xde lah kau rasa bersalah celebrate lebih2 kannn.

So kat Lincoln ni ramai yang dah balik Malaysia for good. Tinggal berapa kerat je la yang ada. So akak invite la kwn2 dari negara lain datang makan memeriahkan majlis.

Pada hari tersebut akak masak rendang cili api arwah mak mertua akak, ayam masak kicap, lodeh dan kuah kacang. Jemput melayu mmg ada 4 org je kat Lincoln. Lebihnya akak jemput kawan dr Thailand ada, Nigeria ada, Indonesia, Omputeh pun ado. Tak sampai 10 org pun.





Baju raya semua xde hahaha. Baju hakak tu 3 tahun lepas punya. Baju Pahat and Farha tu baju baru. Tapi baju kurung and melayu mmg kitorg x beli sbb leceh nak pos2. Baju kurung and melayu lama ada tapi dah 3 tahun berturut pakai. Pastu baju Pahat and Farha dah senteng. So we settled with baju tak berapa raya.

So dikesempatan ini akak nak ucapkan Selamat Hari Raya, maafkan salah dan silap akak selama ni ye. Kalau ada salah sengaja atau tidak akak mintak maaf ye.

Byeeeee...

Thursday, May 25, 2017

Sempena Ramadhan 2017

Hi uollss..

Cakkk!

Pitammm update kelaott skrg ni.
Akak x berapa busy pong. Sibuk thesis writing je. Tu pon ikut mood. Bolehhhhhh???

Esok puasa kan uolls. So kat sini akak nak mintak maaf la kalau ada tersalah silap ye kan. Maap zahir batin gituu.

Bye... Tu je update. Hihi

Tuesday, May 2, 2017

Paper published.

Hahaha.......

Ampunnn noks, emak malas lah nak ngadap blog skrg. (40 kali dh ckp sila pegi ig- feeling popular).
Hari sabtu sv email bgtau paper yg kitorg hantar to FCAA (fractional order calculus and application) dah accepted to published with minor correction. Ni 2nd paper akak yg di accept to publish. Lagi satu paper published last January now ada 659 reads since then.Tapi ni paper biasa2 je, ranking pun nan hado cuma ni open access to everyone sbb tu sv suh publish kat situ. Dah la kena bayar $1000 nak publish. Tapi akak x bayar tu sv yg uruskan. Halooooo student mana ada duit kan??

Paper tu adalah paper Q1 ranking 9th in mathematic and applied journal.

Bagi setengah org tu biasa je kan. Bg akak this is huuuuugeeee. Sbb sv dh bgtau awal, dia x expected paper ni akak di accept tp at least we get a review.

Alhamdulillah selepas 6 bulan yaaaa hakak submit. Lama gila diorg review weh.
Walaupun sebenarnya tu bukan KPI hakak. And akak tak gain apa2 in term of financially pun published paper Q1. Cuma self satisfaction and pendorong semangat je.

So sv kata dh boleh stop dulu tulis paper. Focus kat thesis pulak.

Akak kena tulis kat sini sbb bukan selalu dpt publish paper kat Q1 rank. Ntah2 lepas ni bila lagi lah kannn.

Byeeeee

Monday, March 20, 2017

Cerita balik malaysia.

Awas! Entry jenis malas upload gambar.

Flight akak 15.2, pastu passport kurang 6 bulan. So akak and farhat kena buat passport. Alang2 kitorg pegi London 2 hari dr tarikh flight buat passport.

14hb tu akak pegi Malaysia high comminsion kat London dengan Farhat sahaja. Sbb nak cepat kang leceh kalau bawak Farha sbb tak semua tube stroller friendly. Sampai dalam pukul 9.30 am. Tak ramai orang. Document semua akak dah photostat siap2 memang akak check kat website high comm mana yag kena bawak and photostat. Sebab kat sana photostat 20pence per page. So kau jangan bazirkan duit. And sila bawak CASH sahajork sbb kat sana x accept card. Dan ATM machine jauh.
Ada couple nak hidupkan passport tak bawak cash terpaksa lari pegi ATM machine kat hyde park tu.

Pukul 10,30 dah siap buat assport. Boleh pick up pukul 3pm. Pastu akak pun balik hotel relax2. Btw, akak sewa travelodge for 2 days. Kalau ikutkan rate asal Gbp39 per day tapi sbb guna acc kawan akak dapat Gbp14.99 per day. Alhamdulillah rezeki masa tu dia offer nak bookkan. Travelodge Hackney tu betul2 depan overground. Memang senang gila nak ke mana2.

Kalau sapa2 nak pi London, instead of stay kat central London uols boleh try hotel yg ouskirt sikit tapi dekat dgn tube/train/overground. Sebab London ni senang je transportation dia.

Sempat beli karipap pusing dgn Nasi lemak kat High Comm. Sedap jugak karipap dia.

Pukul 2.30 akak dh pegi high comm nak pick up passport. Akak pegi sorang sebab Farhat malas nak ikut. I'm tired dia kata. Sampai sana pegawai tu kata kena bawak Farhat sebab nak kena chop jari. OMGGGG... Aku xde credit masa tu. And xde cash nak call!. Jumpa public phone boleh guna card. Syukurrrr.. Call Mohd Rafi suh bawak Farhat jumpa kat victoria station. Which is tengah2 jalan antara hackney to hyde park station. Sebab kalau akak balik x sempat pick up farhat. High comm tutup pukul 4pm.

Nasib baik la sempat uolsss. Dah la esok nak flight kalau x sempat pick up passport, pitammmmmm. Pukul 4 tepat sampai High Comm okeh.

Lepas tu dh alang2 kat central London, kitorg pegi Piccadily jalan2 sampai ke china town.
Pastu makan kat Rasa Sayang cafe. X sedap. hahahaha. Yg sedap milo dinosour je.

Pastu balik rehat sbb esok nak naik flight kat Gatwick.

Dalam train ke Gatwick kitorg jumpa satu couple wife dia Spain, husband dia sweeden. Borak2 dgn kitorg. Dia kata kenapa cakap dgn farhat english. Dia kata cakap je malaysian dgn Farhat so nnt dia boleh cakap banyak bahasa. Anak diorg cakap 5 language. kat rumah samaada cakap sweedish atau spanish.

Check in kat Gatwick sekali je flight Turki to Singapore kitorg dapat single seat!. Boleh bayangkan tak Farha yg 2 tahun tu duduk dengan stranger??. Ticketing officer tu kata nanti tukar dgn orang. Bgtau stewardess. Tiket London to Turki xde masalah dapat group seat.

Flight Turki to Singapore. Naik2 je kitorg inform stewardess. Obviously we have 2 small children kan. Takkan nak bg duduk asing2. Alhamdulillah manage to swap seat. Kalau tak kau hadapla si Farha tu meroyan ddudk sebelah kau kalau tak nak tukar kennnnnn.

Btw, ada org tya kenapa turun singapore? Sbb kitorg duduk johor, so Singapore lebih convinient. Lepas tu sibuk la org tersebut nak paksa2 akak turun KLIA, motipppp?? kau ada share ke dgn KLIA ittewww?
nah. ni je gambar yg ado kat GATWICK.
Kalau turun KLIA kang kena tunggu flight ke Johor pulak. Pastu dr senai kena tggu org amek pulak. Leceh gila. So akak suka turun Changi airport
Lagipon akak suka Changi airport. Sangat Child friendly.

Cerita sampai Malaysia nantilah akak tulis sambungan. Akak tetiba malas pulak. Nanti akak share cemana nak cross border Singapore-Johore.

Sekian. So sapa nak tgk gambar banyak2 silalah ke ig akak. Fb pun aku malas bukak sekarang ye.

iklan