Friday, October 24, 2014

Hi. I'm back!!

Halooooo uollss
Akak kembali.

Laptop baru betul. Lepas tu rumah adik akak ado wifi. Baru boleh berinternet. Kalau setakat guna internet mobile memang menyaketkan hati akak. Memang sakit hati kitewww kejap ado kejap nan hado. Nak loading gambar from whatsapp pun setaon baru siap.

Well, balik malaysia ni disebabkan laptop akak menjadi gila tak boleh charging. Kerja2 research pun tergendala. Padahal aku pon pemalas. Matilahhhhhh!!

Lebih2 lagi nak beranak dah ni. Yang rajin adalah hari2 buat roti, buat puding lah, buat choc chip lah buat kek lah. Kau hadoooo??

Pastu kerja merayap je ke sana sini.

Tapi ni haa dah 39 minggu tak bersalin lagi akak. Howwww??

Pahat dulu 38 minggu dah keluar. Ni pun doc kata perut hakak tak turun lagi. Kepala pun x engage lagi. How nak beranak????

Eh, lepas 36 weeks akak tukar check up kat swasta. Sbb kaedahnya akak x larat tunggu lama2. Lagipun akak dah pindah rumah adik akak kat Tiram. So akak check up kat klinik swasta sahajork for a piece of mind okeh.
Takde lah aku saket hati bertuku tangga di klinik.

ok. Bye. Kalau rajen akak hupdate lagi.

Tuesday, August 26, 2014

Fenatttss

Aiyohh uols balik2 malaysia Adik Mohd Rafi kawen.
Pitam penats

Pastu pegi check up kat klinik Felda ni. MasyaAllahh lamanyaaa pitammmmsss.

Tapi yg bagusnya dah ada mesin scan. Blood pun terus dpt result. So ok la x yah tggu2.

Nurse pun baik2 and muda2.

Tapi bab menunggu tu mmg x tahannnnn.

Urine akak kotor uols sbb hari sebelumnya melantak air manis je. Air masak x minum langsung. Rasainnnn

HB low as expected tp kira ok lagi 9.2. Time ngandungkan pahat HB aku 7 okeh. Itu pon makan ubat bertong2 tp nan hado naik. Ni akak x makan ubat apa2 langsung.

Placenta still low. Baby songsang. Tapi still ada masa dia nak betul balik. Berat baby masa check up adalah 1kg++

Balik malaysia kemahen lagi melantak kennn?
Esok test MGTT. Kena puasa. Venci nyahhhhh

P/S : akak open order choc chip. Sapa nak email atau msg akak.

Wednesday, July 30, 2014

Raya di perantauan...

Kemahen lagi perantauan katanya...

Yeay!! tahun ni akak berjaya puasa penuh walaupun penuh dugaan dan cobaaannnn... Ye la uollss time ko balik jalan kaki dari opis dengan cuaca panas kering, sampai rumah memang rasa nak buka puasa yaaa..

BTW, ni bukan kali pertama akak beraya kat UK. So xde la apa2 yang pelik ataupon sedih sangat. Walaupun x semeriah mcm beraya masa dekat Surrey, tp akak ok jahhh..





Hari jumaat tu akak gigih pi city centre beli ayam pencen sbb nak masak rendang. Tapi kekdahnya akak malas nak tunggu ayam tu lembut. Akak pun pi la rebus dulu. Pastu kekdahnya akak biar dlm periuk 4 jam dengan api perlahan. Tup tup tgk daging dah bercerai dr kulit yaaa.

Hari ahad tu baru masak rendang pastu haroslah hancorrrr... Maka jadilah rendang serunding. Malas dah akak nak layan. So sebelum buka ahad tu akak dah siap masak ayam masak merah. Kuah lodeh. Kuah kacang. Rendang serunding tuuuu. Puding koktail dan congo bars.

Lepas buka baru masak rendang daging. Lepas tuuuu teros lepakkk sbb masak banyak2 sorang2... Matilahhh




Nampak x hidangan raya akak?? Ado kerepek pisang cik sha bawak 1 telap besar. 1 hari dah habes dikerjakann. Ada jugak peanut butter choc chip cookies. Puding koktail dalam fridge. Yang hujung tu congo bars.

Ni gambar raya family kami. Baju memang color lain2. hahaha... Mak akak nak pos baju raya akak kata x payah sbb akak dah nak balik, x yah bazer2.

Untuk pengetahuan, ni kali pertama ya MOHD RAFI pakai samping sepanjang raya dengan akak. Ntah kenapa buang tebiat pakai samping pulak.

Ni gambar tetamu. Yg baju oren tu andrew, Malaysian chinese. Steve omputeh tu. Dan Mai from vietnam.

Diorg makan rendang serunding akak tu diorg suka ya. Pitammmmss.. Siap tanya resepi. Matilah koser akak nak bgtau sah2 rendang emak x jadi.

Steve tu bawak air gas berbotol2.. Mak aih. Kitorg jenis x minum air gas sangat so derma kat org2 lain. Ni pun ada lagi 3 botol.

Lepas semua balik. Kami pi melawat kak mas yg baru bersalin tu. Untuk pengetahuan dia hampir die on table lepas operation sebab bleeding yg melampau. Tapi alhamdulillah dia survive. 2 minggu jugak la kat spital tu.

Lepas tu akak pi jumpa midwife untuk check up kali terakhir di UK dan mintak surat 'safe to fly'. Nasib baik dengan midwife free je. Kalau dengan GP kena bayar GBP35. Koserr.

Dah settle semua kami ke OUTLET!!. Pegi Gunwarf Quays Portsmouth. Padahal dah x tau nak sumbat mana barang2 aku shopping tu. Beli henbeg clark utk mak dgn adik aku. Pastu beli kasut timberland.

Akak suh adik akak tunjuk kat mak akak beg Cath Kidson sbb tengah sale kat outlet. Tapi dia x nak uolss. Katanya beg pesen cina2. Matilahhh... Akak tunjuk beg clark dia nak. So akak belikan jahh

Balik rumah, packing barang sampai pukul 2pagi.

Esoknya akak nak pitammm. pinggang rasa nak tercabut yaaa. So raya ke 2 akak rehat2 dirumah sahajorkkk. Makan pun lauk raya pertama.

Last skali, gambar Afiq and Mohd Rafi. Dia pi beli juice sempat lagi berphotoshoot. Patutlah lama akak tunggu.

Sekian, raya akak.

Saturday, July 26, 2014

Finalize.

Tiket dah beli.
InsyaAllah lepas raya baru balik.

Actually kalau nak balik esok pun bolehhhh. Tapi the cheapest ticket yg ado lepas raya. So after raya it is.

Tadi dok try baju kurung bawak masa dtg uk aritu. Nasib baik muat la kann.. Kalau tak kau pakai lah skirt dgn blouse jah time raya.

Masalah akak adalah, time akak fly tu akak 27 minggu pregnant. Perlu kah surat doctor?

Akak baca after 28weeks kena ada surat doctor. 27 weeks??? Ada sesiapa tau?

Di sini akak nak ucapkan selamat hari raya. Maafkan salah silap akak....

Yeayyy!! lagi 2 hari je nak puasa. So far x pernah ponteng lagi. Walaupon balik dari opis jalan kaki kau rasa mcm nak buka puasa tp belum tergamak lagi nak buka.

Bye, InsyaAllah... see you in Malaysia in a couple of weeks!!

Thursday, July 17, 2014

18 hari puasa...

Dah 18 hari puasa. Alhamdulillah akak xde ponteng walaupun sehari. Masih gigih berpuasa dan pregnant.

Dah officially withdraw from current uni. Sebab sv nak pindah Lincoln. Sebab withdraw awal adalah.

1. Akak dah habes annual review
2. Sv akan cuti bulan 8 sampai 9. And masuk uni baru bulan 10. Jadi sangatlah membazir waktu aku duduk kat sussex lama2 sedangkan SV nan hado
3. Sebab nak deliver baby bulan 11.
4. Kontrak rumah habes ujung bulan ni. So x kuasa lah nak sambung bayar sewa rumah kalau saja2 je duduk.

So, akak decide sementara tunggu proses transfer, akak akan balik malaysia. Sedang kumpul duit tiket flight lagi. Kemungkinan besar pertengahan August. Akan register semula di Lincoln pada bulan January.

Akak harap segala urusan lancar. Sebab banyak benda kena uruskan. Akak rasa serabut.

Lebih2 lagi sementara kontrak rumah habes dan tggu waktu balik. Akak serabut nak duduk mana. Ada akak kat sini offer duduk rumah dia. Tapi akak segan lah pulak sbb rumah dia 1 bedroom mcm rumah akak nih. Pastu ada husband dia. And akak tu nama dia kak Mas, baru je lepas melepasi waktu2 cemas deliver baby twin. Pahat nanti bising takut kacau baby twin tu nak tido.

Pening pulak akak memikirkannya.

Kalau boleh x mo susah kan orang..

Bye.

iklan