Wednesday, July 30, 2014

Raya di perantauan...

Kemahen lagi perantauan katanya...

Yeay!! tahun ni akak berjaya puasa penuh walaupun penuh dugaan dan cobaaannnn... Ye la uollss time ko balik jalan kaki dari opis dengan cuaca panas kering, sampai rumah memang rasa nak buka puasa yaaa..

BTW, ni bukan kali pertama akak beraya kat UK. So xde la apa2 yang pelik ataupon sedih sangat. Walaupun x semeriah mcm beraya masa dekat Surrey, tp akak ok jahhh..





Hari jumaat tu akak gigih pi city centre beli ayam pencen sbb nak masak rendang. Tapi kekdahnya akak malas nak tunggu ayam tu lembut. Akak pun pi la rebus dulu. Pastu kekdahnya akak biar dlm periuk 4 jam dengan api perlahan. Tup tup tgk daging dah bercerai dr kulit yaaa.

Hari ahad tu baru masak rendang pastu haroslah hancorrrr... Maka jadilah rendang serunding. Malas dah akak nak layan. So sebelum buka ahad tu akak dah siap masak ayam masak merah. Kuah lodeh. Kuah kacang. Rendang serunding tuuuu. Puding koktail dan congo bars.

Lepas buka baru masak rendang daging. Lepas tuuuu teros lepakkk sbb masak banyak2 sorang2... Matilahhh




Nampak x hidangan raya akak?? Ado kerepek pisang cik sha bawak 1 telap besar. 1 hari dah habes dikerjakann. Ada jugak peanut butter choc chip cookies. Puding koktail dalam fridge. Yang hujung tu congo bars.

Ni gambar raya family kami. Baju memang color lain2. hahaha... Mak akak nak pos baju raya akak kata x payah sbb akak dah nak balik, x yah bazer2.

Untuk pengetahuan, ni kali pertama ya MOHD RAFI pakai samping sepanjang raya dengan akak. Ntah kenapa buang tebiat pakai samping pulak.

Ni gambar tetamu. Yg baju oren tu andrew, Malaysian chinese. Steve omputeh tu. Dan Mai from vietnam.

Diorg makan rendang serunding akak tu diorg suka ya. Pitammmmss.. Siap tanya resepi. Matilah koser akak nak bgtau sah2 rendang emak x jadi.

Steve tu bawak air gas berbotol2.. Mak aih. Kitorg jenis x minum air gas sangat so derma kat org2 lain. Ni pun ada lagi 3 botol.

Lepas semua balik. Kami pi melawat kak mas yg baru bersalin tu. Untuk pengetahuan dia hampir die on table lepas operation sebab bleeding yg melampau. Tapi alhamdulillah dia survive. 2 minggu jugak la kat spital tu.

Lepas tu akak pi jumpa midwife untuk check up kali terakhir di UK dan mintak surat 'safe to fly'. Nasib baik dengan midwife free je. Kalau dengan GP kena bayar GBP35. Koserr.

Dah settle semua kami ke OUTLET!!. Pegi Gunwarf Quays Portsmouth. Padahal dah x tau nak sumbat mana barang2 aku shopping tu. Beli henbeg clark utk mak dgn adik aku. Pastu beli kasut timberland.

Akak suh adik akak tunjuk kat mak akak beg Cath Kidson sbb tengah sale kat outlet. Tapi dia x nak uolss. Katanya beg pesen cina2. Matilahhh... Akak tunjuk beg clark dia nak. So akak belikan jahh

Balik rumah, packing barang sampai pukul 2pagi.

Esoknya akak nak pitammm. pinggang rasa nak tercabut yaaa. So raya ke 2 akak rehat2 dirumah sahajorkkk. Makan pun lauk raya pertama.

Last skali, gambar Afiq and Mohd Rafi. Dia pi beli juice sempat lagi berphotoshoot. Patutlah lama akak tunggu.

Sekian, raya akak.

Saturday, July 26, 2014

Finalize.

Tiket dah beli.
InsyaAllah lepas raya baru balik.

Actually kalau nak balik esok pun bolehhhh. Tapi the cheapest ticket yg ado lepas raya. So after raya it is.

Tadi dok try baju kurung bawak masa dtg uk aritu. Nasib baik muat la kann.. Kalau tak kau pakai lah skirt dgn blouse jah time raya.

Masalah akak adalah, time akak fly tu akak 27 minggu pregnant. Perlu kah surat doctor?

Akak baca after 28weeks kena ada surat doctor. 27 weeks??? Ada sesiapa tau?

Di sini akak nak ucapkan selamat hari raya. Maafkan salah silap akak....

Yeayyy!! lagi 2 hari je nak puasa. So far x pernah ponteng lagi. Walaupon balik dari opis jalan kaki kau rasa mcm nak buka puasa tp belum tergamak lagi nak buka.

Bye, InsyaAllah... see you in Malaysia in a couple of weeks!!

Thursday, July 17, 2014

18 hari puasa...

Dah 18 hari puasa. Alhamdulillah akak xde ponteng walaupun sehari. Masih gigih berpuasa dan pregnant.

Dah officially withdraw from current uni. Sebab sv nak pindah Lincoln. Sebab withdraw awal adalah.

1. Akak dah habes annual review
2. Sv akan cuti bulan 8 sampai 9. And masuk uni baru bulan 10. Jadi sangatlah membazir waktu aku duduk kat sussex lama2 sedangkan SV nan hado
3. Sebab nak deliver baby bulan 11.
4. Kontrak rumah habes ujung bulan ni. So x kuasa lah nak sambung bayar sewa rumah kalau saja2 je duduk.

So, akak decide sementara tunggu proses transfer, akak akan balik malaysia. Sedang kumpul duit tiket flight lagi. Kemungkinan besar pertengahan August. Akan register semula di Lincoln pada bulan January.

Akak harap segala urusan lancar. Sebab banyak benda kena uruskan. Akak rasa serabut.

Lebih2 lagi sementara kontrak rumah habes dan tggu waktu balik. Akak serabut nak duduk mana. Ada akak kat sini offer duduk rumah dia. Tapi akak segan lah pulak sbb rumah dia 1 bedroom mcm rumah akak nih. Pastu ada husband dia. And akak tu nama dia kak Mas, baru je lepas melepasi waktu2 cemas deliver baby twin. Pahat nanti bising takut kacau baby twin tu nak tido.

Pening pulak akak memikirkannya.

Kalau boleh x mo susah kan orang..

Bye.

Sunday, July 6, 2014

Summer! When everything is cheaper!

Nah.... Akak dah mesken.... Nak beli tiket flight lagi kannnn?

Pitammm tgk sale sana sini. Ada sesiapa cari airfryer?

Tgh SALE. RM650 including shipping to Malaysia. Sapa nk kirim kena byr full okeh. Sbb akak nk stanby beli tiket flight.


Lepas tu kitchen aid pun sale. Uk spec x perlu transformer2 bagai. Boleh terus masuk je kat socket malaysia.

Aritu aku dah menggila shopping kat mothercare. Jenis pulak mak subscribe notification email mothercare kennn? Sale 70%. Dress chantek2.

Pastu pi deliver kat store sbb akak malas nak bayar delivery cost. Ada pulak clearance disitu. Aku dengan yati la dok menanguk cari baju. So dapat lah dress and baju sepasang dengan seluar 60pence and 70pence.
Keluar mothercare plastic kiri kanan pegang. Pitammmmss

eh. Btw 60pence tu lebih kurang RM7 kat malaysia.

Tu pon tujuan masuk mothercare nak beli baby carrier brand mothercare. Kalau x silap GBP19.90 harga dia. Tgk kat website macam memenuhi ciri2 keselamatan. Tapi masuk tgk sale terus lupa. Howwwwww??

ujung2 aku x beli lah.

Cosider jugak nak beli mothercare bottle warmer sbb murah, GBP9 sahajork. Tp x tau ok ke tidak..

Kesimpulannnya summer adalah di mana duit kau keluar secara tidak sengaja. Pitammmsss

Thursday, July 3, 2014

Pregnant dan puasa 19 jam. Perfume for sale!

 Nampak?? lepas annual review terus relax2 suka hati mak pak kauuu... Haha...

Dah 4 hari kan puasa?

So far akak ok je puasa 19 jam time summer ni. Xde apa sgt. Time management sgt2 penting.
Buka pukul 9.30pm. Lepas tu tunggu isya pukul 11.30pm. Lepas tu MESTI terus tido sbb bangun sahur kang pukul 1.45am. Kalau tak memang kehausan lah di hari tersebut.

Akak rasa ok jah puasa. Yang tak puasa ittew semua alasanmu exist okehhh.

Sebelum puasa akak masak sambal tempe ikan bilis nih. Pastu bagi kat afiq dengan kak mas, sbb kak mas yg bagi kat aku ikan bilis tu. So berbagi rejeki org kata.
Tapi diorg kannn 2 hari dh habes makan. Pastu suh aku jual pulak kat uni tu.

Akak punya pun dekat nak puasa tinggal sipi2 je dalam bekas tu. So buat lagi skali sambal ikan bilis kentang and kacang pulak.

Hari ke 2 puasa kami buka ramai2 kat rumah.

Semua tu akak masak kecuali siakap sweet sour yati bawak. Ada nangka masak lemak. Nangka dalam tin sahajork. Ikan mackarel asam pedas. Ayam goreng berempah. Donut and karipap.

Akak keboringan tunggu waktu berbuka lama sgt. Jd aku pi la buat donut. Karipap tu memang dah ada frozenkan.

Hasil dr buka beramai2. Akak kekenyangan mcm dugong. Lepas isya; tido lepas tu kaedahnya sahur pon ke laotttt.. Nasib baik aku jaga pukul 3 solat subuh. Kalau tak, kelaottt jugaa

Boring lagi akak buat german cookies lagi sekali. Cookies ni senang gila nak buat. Aritu time bbq dh buat. Ni buat lg skali. Yg aritu dok guna butter lesecure yg ni guna anchor. Yess.. butter lesecure tu lagi sedap. Rasa milky sgts.

resepi sila lah google. Bersepah dan senang gila nak buat. Akak gantikan potato flour dengan corn flour.

_____________________

Next!

Perfume sale dtg lagi!!

contohnya perfume dibawah,


Elizabeth Arden. Provocative Interlude.
100ml for RM100 sahajork. Original yeeee.... bukan gred dubai ke gred AAA ke

Siapa nak atau mencari perfume2 lain sila email akak ilotshikamaru@gmail.com
atau whatsapp.



iklan