Thursday, June 23, 2016

Tangan gatal nak mengukis

Hi uollsss...

Akak ala2 gian nak mengukis, sbb tiap2 tahun spend waktu terluang buat kueh org kann.. tahun ni akak buat pastu bagi org makan. Kira sedekah la lgpun bukan ramai sgt kat Lincoln ni kalau nak meniaga.


Kann akak siap beli chocolate Callebaut online lagi kat chocolatetrading. co
Memang bagus service diorg. Order, pastu diorg terus pack and pos malam tu jugak. 2 hari dh sampai sebab diorg pakai standard delivery jah. Akak beli 3 jenis. Milk, white and dark for Gbp20.32 lebih kurang RM120.

Pastu akak buat la choc chip cookies kat SV akak. Pastu kan dia pi tanya..
'You have time to make cookies, how about your matlab work??'
Speechless hakak. So hakak bgtau dia apa kerja yg akak dah buat and tunjukkan dia. So dia ok. Dalam pada dia dok tanya2 tu, hari tu je dia dah habiskan setengah balang sorg. Padahal akak suh dia share with your family pastu dia kata 'No way, I can finish this alone'

Gituuuuu.

Ok lah uolss kerja akak utk minggu ni dh siap. Nasib baik jadi simulation akak. So akak happy.

Byeeee.

Monday, June 20, 2016

Mood dengar lagu raya.

Akak kat opis ni dok dengar lagu raya.
Padahal tgh cuti puasa kennn.. Over je lebih.

Bulan puasa ni sedih pulak dok teringatkan kat emak akak puasa sorang2 kat kampung tu. Adik n akak akak selalu la ajak dia dtg rumah harammmm dia x nak uols. Sbb dia x nak tinggal teraweh. Kat kampung senang, dia naik moto je pegi. Lagipun dia bukan boleh duduk rumah anak2 lama2, maximum seminggu sahajork. Tu pon 2 3 hari dh sibuk nak balik. Jadi telinga kau kena kebal dengar dia bebel2 nak balik. Hahahahaha

Best uols puasa kat kampung. Boring2 pegi belakang tgk pokok durian, rambutan, mangga. Tahun ni mak akak kata mangga x berapa jd sgt. Tahun lepas lebat kemain. Lepas tu boring2 start enjin keter angkut Farhat, Farha and mak aku pegi Bandar Penawar. Nak jauh sikit pegi Kota Tinggi. Syukurlah ada kenari cabuk akak tu ke sana sini.

Lepas tu, masak sama2 dgn emak akak. Makan sama2. Kalau malas pegi Baazar sening tu beli 2 jenis je. Farhat share je lah dgn kitorg. Farha mkn bubur je masa tu. Lepas sahur duduk depan tv sambil gentel kuih... Sedih pulak bila akak teringat. Mak akak lagi lah sedih dok teringat tahun lepas ada cucu2 duduk dgn dia.

Lagi kalau boring2, start enjin pegi Sungai Mas melawat mertua akak. Walaupun laki akak xde dia kerja kat Serdang, akak selalu je dtg melawat. Tak perlu lah nk tunggu laki balik baru nak melawat. Akak xde masalah balik raya. Kitorg memang gilir2 walaupun dekat je. Ada jugak hikmah kau kawen rumah dekat2. Dalam 30 minint drive dh sampai. Kalau akak boring2 kat sg mas akak start enjin pegi balik Sening. Nasib baik kereta tu mmg hak akak. So suka hati aku lah nk drive kemana, provided laki izinkan. Biasa laki akak bagi je la. Akak nak merambu ke mana pon kannn. Laki akak pon gitu jugak dia boring2, dia start enjin kereta angkut Farhat balik Sg Mas. Kitorg xde masalah disitu.

Actually dlm kes balik rumah mana tahun ni, Emak pun main peranan besar. Adik akak kawen lagi lah org dekat, tu satu kampung senang citer. Dia tu asyik2 balik rumah mak akak. Mak akak suka halau dia, 'Kau balik rumah mertua kau sana'.. Gituuuuu.

Kalau raya, kitorg suka balik raya sama2. Maksudnya tahun tu semua balik serentak. Sbb bukan selalu dpt together2 dgn adik beradik. So memang seronok. Since mertua akak n adik akak dekat je, selalu time yg semua tak balik, sehari before raya akak akan balik sening tolong apa yg patut. Sbb mak mertua akak biasa masak cepat. So akak tolong potong2 and anyam ketupat, dh siap semua, zasss balik Sening.

Kat sening ada adik akak Temok yg belom kawen tu. Lg sorg si Tipah tu sbb dia mmg suka balik sening je kerja nya.. Oh lg satu biasanya ada abang aku n wife dia. Sbb masing2 mmg kawen dgn org dekat. So xde masalah sapa nak tolong masak. Lagipon kat kampung masak x byk sgt. just utk bg jiran2 je. Xde rumah terbuka ke apa. Org dtg biasa mkn kuih. Kecuali sedara mara kitorg suh makan kat dapur.

Citer pasal ketupat, akak nk bgtau, dlm family mertua and family akak, hanya akak sorg je pandai anyam ketupat. Tp mak akak pakai ketupat segera jah. Mertua akak pakai ketupat daun ya. So tiap2 tahun biasanya akak tukang anyam. Kalau ketupat bawang tu akak yg anyam. Ketupat jantung mertua yang anyam. Actually akak lg suka ketupat daun. Makan pun feel lain, bau pun lain. My godddd kenapa citer pasal raya ni???

Byeeeeee

Thursday, June 16, 2016

Peminta resepi tegar.

Eh uolss.. akak ni selalu la folo ig masakan popular. ig chef wan pun akak folo

Kdg2 ada jenis suka type.. 'resepi plisss'

Tapi bila bagi, haram x buat. Bila org post gambar makanan dia mintak lagi. 'Resepi plisss'

Hahaha. Kalau dpt kat chef wan memang dia sound direct suruh belajar dr buku jangan malas.

Ada sorg iger pun dh malas juga nak layan surun google je. Apa taknya kadang2 resepi sambal belacan pon mintak. Pitammmmmm mak kauuu!!

Tu belom org berniaga kek and kueh kau comment, 'Boleh tak share resepi?'

Bolehhhhhh??

Akak ada sorang la ni, masa akak berniaga kek and kueh selalu sangat message2 mintak resepi. Mana resepi yg akak try dari internet memang la akak bagi walaupon masa tu berniaga. Resepi yg akak try and error memang la akak tak bagi.

Tup tup dia pon berniaga kek and kuih. Lepas tu dia pon type status bengang kat FB yg org slalu mintak dia resepi. Ha...tau pulak uolsss yee.

Btw, org pun skrg beli resepi rm80 ye online. So kalau org berniaga tu jgn la dok mintak2 resepi. Akak selalu kalau tgk org buat lepas tu google resepi and try la buat beberapa kali sampai jadi. Org berniaga tu pon bukan buat sekali terus jadi. Depa pon try banyak kali nak bagi rasa sedap kat tekak.

Lagi satu akak nak pesan. Kalau nak berniaga masakan make sure kita dh bg org lain test dulu. Kalau kau baru buat sekali lepas tu teros feeling2 nak berniaga agak2la kannn. And kalau orang letak harga mahal tengok dulu brg dia guna apa. Jangan org guna Varlhona letak harga rm100 yg kau guna coklat murah lepas tu butter murah letak harga rm100 juga.. matilah nakk kena maki dengan pembeli.


Monday, June 13, 2016

Ramadhan 2,3,4,5,6 dan seterusnya..Boleh tajuk mcm ni?

Hehe...
Akak kan malas pulak tetiba nak update selalu. Pastu malas nk masok gambar.

Mcam biasa, sbb sini xde baazar ramadhan. Kena la hari2 masak. Gambar semua akak dh delete dlm phone sbb menyemak je kan. Uols tgk je lah kat ig akak.

Menu biasa2 je. cuma puasa ke 4 camtuh akak masak nasi ayam.

Gambar ayam tu legam pulak. Lantak lah kan sbb letak honey banyak sgt. Tp x hangus pun. Ni bungkus2 nak bagi orang. Berkongsi rezeki konsepnya.

Sebab hari khamis sampai ahad Mohd Rafi kerja. So hari2 dia bawak balik makanan indian. Jadi akak pon x kuasa lah nak masak dah. Sbb nanti membazir uolss. Cuma dia bawak balik hari2 kari. Pitammm hakak. So semalam akak order burger n chips kat justeat.co.uk

Lepas tu, akak kan ratu frozen. Mana2 lauk x habis akak frozenkan. Time malas kau keluarkan je lah lauk tu.


Buku nota conteng2 meeting dah habis. Sept to june 2016. Buku ni pon amek kat store je free mintak kat Jen(pegawai kat sini). Pastu mintak lagi 2 buku. Chapter 2(untuk results sahaja) dah conclude. So minggu ni masuk chapter lain. Chapter 2 tu lama gila okeh. ada dekat setahun baru conclude. Maka aku pon risauuuuu takut la x sempat. Akak pon malas nk tulis sgt pasal phd dlm ni kang org kata aku poyo mcm dia sorang buat phd. Camtuhhh...

Igt tak akak ckp akak dh 3 bulan x period sbb pakai implant. (memang side effect irregularity mens. (period)). Tiba2 hari sabtu period pulak. Akak baru feeling2 nak puasa penuh tahun ni. Xde rezeki lah nampaknya.

Sabtu and ahad tu aku suh Pahat puasa. Aku ckp 'nanti bila ibu makan, Pahat makan.'

Lepas tu akak tgh makan tiba2 dia turun bawah. So dia pon mintak buka la. Pitammmm. So akak bg lah dia buka. Masa tu pukul 3.30pm. Ok lah kannn. Belajar2

oklah uols. nnt akak sambung. byeeeee

Tuesday, June 7, 2016

1st ramadhan 2016

Semalam sv akak xde. And semalam akak balik awal dalam pukul 3 camtu. Cuaca panas gila. Xde la terik tp panas jew.

Pahat balik sekolah, Mohd Rafi bawak pi gunting rambut.


Akak suh Mohd Rafi biarkan panjang depan and potong tepi jeew.. Balik2 aku tgk rambut anak aku dah macam pekan. Rambut depan tu dia potong rata. Sabo je la mak tengok.

Masa tgh potong rambut si Pahat sibuk tanya2 pakcik tu. 'Why are cutting my hair?'.. Pakcik tu layankan je dia.

Btw, Pahat tak puasa pun. Akak cakap kat dia, Pahat puasa, no eating no drinking until maghrib.
Dia jawab, ok.
Balik sekolah mak tanya. 'Pahat makan tak kat sekolah?'
'Makan.'
Ha..sudah laa. Mak malas nak jumpa cikgu dia bgtau x payah bagi dia makan lunch. Nanti diorg ingat mcm menyiksa budak pulak x bg makan. So weekend jelah baru akak suh dia puasa. Tu pon may be suh puasa sampai pukul 7malam dulu.

Semalam akak masak kuey tiaw jah. Malas makan nasik. Tapi sebab tunggu waktu buka lama sgt aku jadi boring. Lalu jadilah karipap sardin and keropok lekor.

Lepas tu Sue, bg nasi kerabu. Akak bagi dia karipap and keropok. Main tukar2 juadah.

Nasi kerabu makan masa sahur. Gigih akak bangun pukul 1. Syaratnya kena tido pukul 10. Kalau tido lewat memang tak payah sahur.

ok la.. akak rasa tak larat nak menaip... bolehhhhhhh??? lagi 9 jam uolss nak buka.


iklan