Monday, August 15, 2016

Trip to Carboot

Weekend lepas akak sewa kereta. Hari sabtu jalan2 bawak Pahat pegi park. Sebab cuti sekolah kan. Takkan la dia nak duduk rumah je. Mula2 pegi cari carboot hari sabtu. Sekali je tak dijumpai. Sabo je la.

So hari ahad tu Mohd Rafi dah google lokasi siap2. Pukul 6 lebih dah bangun siapkan sandwich. Bekal harus bawak je pegi jalan2. Di samping dapat menjimatkan perbelanjaan.


 Plannya kann pagi tu nak pegi carboot Nottingham. Pastu Pkl 10 am nak gerak ke Carboot lain puiler.. Xde maknanya uolsss. Carboot ni agak besar. Parking free. Bayaran masuk adult 75pence. Kanak masuk free.









Mula2 pegi carboot kat Nott. Sampai dalam pkl 8 camtu. Yang paling rambang mata ialah Pahat. Sebab ramai gila orang jual mainan. Lepas tu harga 50p je yang jual 10p pun ado. Mula2 dia nampak Ben10, so akak belikan la 2 je. Sebenarnya org tu jual semua koleksi Ben10 tp dia nak 2 je. Bagus. Jimat duit mak kau.

Pastu akak nampak cake stand corak burung ni.

Akak terus berkenan. Tanya harga Gbp10. Akak mintak duit laki akak sbb akak dh meseken. Seller tu kata ni tahun 1920 punya. Yeye je lah kan. Akak beli sbb akak berkenan kat corak dia.

Lepas tu jalan2 lagi jumpa soft toys ni. 50p jugak. akak belikan Farha and Pahat sorang satu. Tapi kekdahnya si Farha tu x nak Minnie Mouse tu. Yang dia nak main adalah dinosour abang dia dan Ben10. Pitammm mak kau.




Minnie tu boleh bercakap. Tapi memekak je kan. So akak offkan suara dia nyanyi2 tu. Keji tak jd emak?
Lagi satu emak beli set pinggan mangkuk. Sebenarnya ni set of 10. Maksudnya ada 10 pinggan makan, 10 piring , 10 cawan, tp mak x kuasa amek gbr semua. Sbb mak malas.

Ni belum samak lagi. Esok2 lah mak buat. Sbb emak tgh malas. Set pinggan ni harganya Gbp8. Mintak duit laki jugak konsepnya.

Lepas tu jalan2 lagi akak jumpa pulak set pinggan royal doulton for Gbp10. Cisssssss! Takkan nak pulang balik kennn kau dh gigih usung kehulu hilir.

Lagi satu benda best beli kat carboot ialah coklat!. Coklat fererro rocher yang 1 kotak 24pcs tu baru Gbp10 hokeh. Kinder suprise 6pcs for Gbp1.50. Nutella pod, 4 for Gbp1. Matilah aku borong semua.

Dah habis berjalan kat situ. Dalam pkl 10 konon2 gerak ke next carboot. Tapi tak dijumpai. Mungkin diorg dah cancelled utk hari tu ke apa. Lps tu gigih lagi cari carboot lain Kat Leicester. Tak dijumpai juga. Gigih jugak Mohd Rafi round2 cari. Last2 jumpa tapi dah tutup. Rasainnnnn. Sah2 carboot tutup pukul 12pm dah bungkus semua.

Sebab dah sampai Leicester, maka kita pegi lah jalan2 ke Leicester. Ni 2nd time kitorg dtg Leicester. Nasib baik sv aku balik Greece. Kalau tak mau jumpa kat High Street tu sbb dia memang duduk Leicester.


Nampak mcm pregnant meh?? Haha. Kat Leicester takde buat apa. Jalan kat High Street. Pahat dok nak terkencing sgt, aku masuk je restoran mana2 masuk pegi toilet. Sbb dia dh x tahan sgt.
Pastu masuk KFC halal dan makan.
Sbb parking mahal. Gbp2.50 per hour. Makan cepat2 dan blah. Kalau lebih sejam kang kena bayar Gbp5.50. koserr haku kan.

Balik tepat2 pkl 4pm. Pkl 4.30pm Mohd Rafi pun kena pi kerja.
Dan akak membuta.
Next trip mungkin bank holiday ni nak pi carboot lagi. Sementara tgh summer ni. Masuk autumn kang carboot dah xde. Yela sapa yang nak berniaga outdoor tgh2 sejuk. Nak keluar rumah pun malas.

Wednesday, August 3, 2016

Rejected and accepted

Hi uolsss...
Akak actually busy bulan ni ye.
Sebab ada 3 paper submission. 1 Paper yg kitorg hantar kat ISA trans fefeeling tu kena reject. So repair sikit hantar kat Journal JEEC ala2 impact factor rendah. 2nd paper conference sbb abstract aritu accepted. Due 16 august. Lagi satu deadline 31 august Special edition ISA trans.

And paling best SV aku cuti pulak bulan ni. Matilah nakkkkkkk!

Mula2 plan nak pi tour south UK. Tapi x sempat la sbb banyak nak kena buat. So lps august baru boleh pegi.

Akak bukan apa, kena cerita ye pasal research nanti kang ada org cakap kau belajar elok2, tu guna duit tax aku bayar...

Bolehhhhhh???

Thursday, July 28, 2016

Adhoc BBQ

Satu hari yang panas.
Dekat group whatsapp Lincoln.
'Arini panas takde orang nak buat BBQ ke?'

Kendian tetiba terus buat Adhoc BBQ time2 tu jugak.

Kebetulan akak baru habis meeting dgn sv (kena mention ni sbb nnt org igt aku duduk sini bersuka ria). Mohd Rafi and anak2 tunggu kat town. So kitorg pegi wilko saja2. Kebetulan diorg suggest buat bbq.
And kebetulan ada tempat bakar BBQ tengah sale. Memang kitorg tgh cari tapi semua mahal. Lebih Gbp20 seketul. And we found this in Wilko.

Harga dia Gbp10. Reduced. Memang tinggal seketul sahajork. Dengan gigih akak terus amek and urung kesana kemari. Dah la besar kotak dia. Tak sedar kau jalan kaki je kan?

Balik singgah tesco sbb akak plan nk masak mee goreng je. Akak suh budak2 tu beli lamb chop+ayam. Nanti akak perap kat rumah. Btw, bbq tu kat rumah akak sebab, rumah yang lain tak sesuai buat bbq. Eh tak kuasa nak buat kat taman nak heret tempat bbq tu. Dah la masing2 jalan kaki je xde kereta. X kuasa nak angkat benda2 tu.

Lagipun buat kat rumah senang. Anak nak tido ke apa.
Ayam n daging munzir pegi beli. Lepas tu share la bayar. Baru Gbp2 sorang. Tapi Shidi volunteer nak bayar. Alhamdulillah.

Akak balik terus masak mee goreng basah 4 pack.

Masak dalam periuk sebab kuali tak muat. Mee goreng habis diorang makan.

Mohd Rafi sibuk pasang bbq set tu.


 Pkl 6.30pm. Munzir datang. Akak terus perap daging and ayam. Lepas 30 minit terus bakar bolehhh?? Nasib baik perapan akak sedap..**matilah kannnn





Lamb tu 1.5kg and ayam 2kg. Lamb tak cukup. Bila nak pi beli lagi kedai tutup pulak. Haha.

Masing2 lepak sampai pukul 1pagi.
Bak kata akak. Bulan 9 masing2 dah nak balik. Lepas tu tinggal 3 je student phd n family masing2.

Yang penting masing2 datang cari pokemon kat rumah akak. Pitammmmssss.

Thursday, July 14, 2016

Kisah Basikal Pahat.

Berbalik kepada kisah basikal Pahat entry bulan lepas.
Uols tau kan akak n laki akak sakit telinga hari2 dengar Pahat berzikir 'I want a bike...pleaseee...pleassee ibuuu'

So kitorg pun dengan gigih la carik basikal MURAH. Yela akak xde budget lah beli baru. Lagipun rugi je beli mahal2 basikal baru. Kitorg cari kat GUMTREE, pastu keluar masuk CHARITY SHOP yang wujud kat Lincoln ni. Kdg2 pesan kat member yang pegi carboot sale tengokkan kalau ada basikal murah2.

Ada satu basikal kat GUMTREE kitorg berkenan harga Gbp10 je. Contact owner sekali je dah ada orang beli. Lain2 harga mcm tak munasabah seperti Gbp20 ke atas untuk basikal 2nd hand. Lebih dari Gbp20 basikal budak 2nd hand kitorg consider mahal.

Kebetulan hari Pahat kena chicken pox kitorg bawak pegi NHS walk in atas bukit. Jauh sikit dari town. Deret NHS tu ada satu charity shop. Akak pi straight NHS dgn Pahat. Mohd Rafi dgn Farha masuk charity shop tu.

Lepas tu Mohd Rafi dtg NHS bgtau akak ada basikal murah 3 ketul kat kedai tu. Harga Gbp10 je.

 Btw, masa akak dtg NHS walk in tu kitorg je yg ada kat situ. Best gila. Balik terus pegi Charity shop tu. Ada 3 basikal budak, masalahnya semua color pink. Selepas membuat petimbangan. Kitorg beli basikal paling ringan. Harga Gbp8. Tayar pancit tp xpe balik boleh pump.

Nampak tak color pink?? Tapi Pahat tu bukan kesah color apa asalkan dia dpt basikal. Gigih heret basikal pancit balik rumah. Dah la jauh jalan kaki.

Sebab dia nak basikal Spiderman. Mohd Rafi sembur color biru. Mula2 dia sembur coating dulu. Gigih ni pagi2 buta buat kerja.

Lepas tu baru sembur color biru.

Actually kitorg plan nak tampal sticker spiderman lepas sembur biru. Tapii tetiba sticker tak dijumpai. Time tak carik ada je jual. Dah, x koser akak nak tampal2.

Dah siap sembur, yg paling excited of course la tuan punya basikal. Siap basuh lagi basikal dia.




Lepas tu kitorg saja google2 nak tau harga sebenar basikal ni. Nama basikal ni ialah Land Rover 7005 serie. Body dia alloy, mmg ringan sikit. Harga original Gbp180. Masalahnya basikal tu kitorg dpt memang elok lagi. Tayar pun elok cuma kena pump balik je. Harga murah nak mati Gbp8. Memang rezeki si Pahat dok berzikir nak basikal nak basikallll. Alhamdulillahhh...syukur. Tak payah la akak dengar dia dok ulang2 mintak basikal. Pening hokeh.

Lepas tu dia hari2 nak mengayuh pegi balik sekolah. Time sunny je, hujan dia jalan kaki.

Org kedua excited ialah minah samseng ni.

video

Akak tengah risau ni sv akak nak cuti sebulan balik Greece. Nnt lambat la progress akak. Huhuhuhu. Bagi student phd sv cuti lama2 tak best okeh. Tapi xpelah maybe akak boleh start writing thesis atau paper since ada masa sebulan tu.

Tuesday, July 12, 2016

Raya 2016 di Lincoln

Hi uolsss... akak dah transfer semua gambar kat phone ke pc. Jadi akak bolehla upload gambar berserta update blog.

Raya tahun ni di Lincoln sahajork. Walaupon ramai yang balik Malaysia balik raya sbb tengah cuti summer. Dan walaupun tiket balik Mesia aritu promotion murah gilaaa. Tapi kekdahnya bila kena darap 4 orang masyarakat dalam rumah ni, cancel je lah. Baik akak beli beg prada seketul (cita2 tinggi).

So kami raya 6.7 sama mcm malaysia. Edinburgh raya awal 5.7. Raya kali ni kitorg collect duit sorang Gbp7. Pastu buat kat rumah akak.

Mula2 akak masak rendang daging cili api 4 kilo.


 Periuk 28cm akak baru beli kat warehouse sale Gbp5 sahajork. Periuk tebal. Hakak suka. Senang kacau rendang. Tak payah pegi gym okeh. Mohd Rafi mcm biasa, dia kan suka sgt mengemas. So dia kerja mengemas dari subuh ke malam. Pelik betul haku jumpa je habuk2 kat carpet. Kalau akak x koser laaaaa. Basuh pinggan pun kerja dia jugak. Dah siap rendang, akak goreng ayam pulak. Pun guna periuk yg sama. Matilaaaa ada 1 periuk besar jahhhhhh.


Goreng ayam 6 ekor. Actually ada diorg kata nak datang tolong. Tapi sementara tunggu diorang tu akak goreng la ayam dulu. Actually ayam ni 4 ekor pun dah cukup. Mula2 akak budget 4 ekor je pastu diorang kata guest dalam 45 orang. And ayam pun kecik je. So akak masak 6 ekor. Last2 satu periuk besar tak habis. Tapi ok je sbb lepas tu semua org bawak balik. So tiada membaziran.

 Pukul 9 dah siap masak semua. Sambal goreng johor, ayam masak merah, kuah kacang and rendang. Lodeh akak masak lepas buka. Actually akak x puasa pun sebab period lagi. Pakai implant ni kan period tak menentu.

Malam tu akak masak sup ekor+tulang jugak. Pastu Mohd Rafi ada buat nasi impit. Dia pakar skrg okeh. So panggil ramai2 buka puasa sekali dan makan lauk raya skali. Lepas tu diorg takbir raya sekali kat rumah akak.


 Ni solat jemaah and takbir sekali.

Lepas tu dok borak2 sambil makan kuih raya. Masing2 balik pukul 1.
Esoknya akak cuti kan Pahat. **matilahh kalau cikgu dia tau.


 Ni yang akak masak. Kuah kacang akak tak hidang sebab tu special untuk laki akak je. Sebab dia tak nak makan kuah kacang orang lain buat. Ngada2 tak? Kuah kacang tugas group lain buat.

 Pukul 7.40 Mohd Rafi pegi semayang raya. Sbb kat sini ada dua turn. Pukul 8am and pukul 10 am.

 Ni gambar raya. Farhat sibuk main dengan kawan dia Rayyan. Memang sebaya dengan dia and satu sekolah. Farha ada orang lain pegang. Btw, Masa raya tu Farha kena chicken pox. So dia tak berapa ada mood sangat.


 Baju akak satu family semua recycle. Baju Farhat je beli baru sebab baju dia dah senteng. Akak aku post dari malaysia bersama maruku. Iskk iskkk




Lepas tu ada bakar satay jugak. Pastu ada lamb chop jugak. Matilah kekenyangan.


 Tukang bakar2. Munzir (yg pki tshirt tu) siap bukak baju sbb takut kemeja dia bau.

Lamb chop

Satay all breast

 Ni semua yang datang masa raya pertama. Ada student. Ada yang memang duduk di Lincoln. Ada dari Seimens malaysia yg datang kursus 2 bulan. Kira ramai la jugak ni. Tahun depan tinggal student phd je kottt...


Aritu jugak Birthday Rayyan. So sambut sekali. Akak masa ni kemas dapur. Aku tak tau yang anak aku menyibuk kat birthday orang. Kalau akak tau memang dah kena ketil.

Ada Auntie kat sini dari sarawak. Tapi dia kawen dengan local. Dia bawak kelupis makan dengan kaya. Eh sedap gila okeh. 1st time seumur hidup akak rasa kelupis tu. Sedap makan dengan rendang pun sedap. Berebut2 makan.

Tu je cerita raya akak. Nasib baik akak x feeling2 order baju dengan Minaz kalau tak memang tak sampai la baju aku.

Byeeeee.

iklan