Thursday, July 14, 2016

Kisah Basikal Pahat.

Berbalik kepada kisah basikal Pahat entry bulan lepas.
Uols tau kan akak n laki akak sakit telinga hari2 dengar Pahat berzikir 'I want a bike...pleaseee...pleassee ibuuu'

So kitorg pun dengan gigih la carik basikal MURAH. Yela akak xde budget lah beli baru. Lagipun rugi je beli mahal2 basikal baru. Kitorg cari kat GUMTREE, pastu keluar masuk CHARITY SHOP yang wujud kat Lincoln ni. Kdg2 pesan kat member yang pegi carboot sale tengokkan kalau ada basikal murah2.

Ada satu basikal kat GUMTREE kitorg berkenan harga Gbp10 je. Contact owner sekali je dah ada orang beli. Lain2 harga mcm tak munasabah seperti Gbp20 ke atas untuk basikal 2nd hand. Lebih dari Gbp20 basikal budak 2nd hand kitorg consider mahal.

Kebetulan hari Pahat kena chicken pox kitorg bawak pegi NHS walk in atas bukit. Jauh sikit dari town. Deret NHS tu ada satu charity shop. Akak pi straight NHS dgn Pahat. Mohd Rafi dgn Farha masuk charity shop tu.

Lepas tu Mohd Rafi dtg NHS bgtau akak ada basikal murah 3 ketul kat kedai tu. Harga Gbp10 je.

 Btw, masa akak dtg NHS walk in tu kitorg je yg ada kat situ. Best gila. Balik terus pegi Charity shop tu. Ada 3 basikal budak, masalahnya semua color pink. Selepas membuat petimbangan. Kitorg beli basikal paling ringan. Harga Gbp8. Tayar pancit tp xpe balik boleh pump.

Nampak tak color pink?? Tapi Pahat tu bukan kesah color apa asalkan dia dpt basikal. Gigih heret basikal pancit balik rumah. Dah la jauh jalan kaki.

Sebab dia nak basikal Spiderman. Mohd Rafi sembur color biru. Mula2 dia sembur coating dulu. Gigih ni pagi2 buta buat kerja.

Lepas tu baru sembur color biru.

Actually kitorg plan nak tampal sticker spiderman lepas sembur biru. Tapii tetiba sticker tak dijumpai. Time tak carik ada je jual. Dah, x koser akak nak tampal2.

Dah siap sembur, yg paling excited of course la tuan punya basikal. Siap basuh lagi basikal dia.




Lepas tu kitorg saja google2 nak tau harga sebenar basikal ni. Nama basikal ni ialah Land Rover 7005 serie. Body dia alloy, mmg ringan sikit. Harga original Gbp180. Masalahnya basikal tu kitorg dpt memang elok lagi. Tayar pun elok cuma kena pump balik je. Harga murah nak mati Gbp8. Memang rezeki si Pahat dok berzikir nak basikal nak basikallll. Alhamdulillahhh...syukur. Tak payah la akak dengar dia dok ulang2 mintak basikal. Pening hokeh.

Lepas tu dia hari2 nak mengayuh pegi balik sekolah. Time sunny je, hujan dia jalan kaki.

Org kedua excited ialah minah samseng ni.

video

Akak tengah risau ni sv akak nak cuti sebulan balik Greece. Nnt lambat la progress akak. Huhuhuhu. Bagi student phd sv cuti lama2 tak best okeh. Tapi xpelah maybe akak boleh start writing thesis atau paper since ada masa sebulan tu.

Tuesday, July 12, 2016

Raya 2016 di Lincoln

Hi uolsss... akak dah transfer semua gambar kat phone ke pc. Jadi akak bolehla upload gambar berserta update blog.

Raya tahun ni di Lincoln sahajork. Walaupon ramai yang balik Malaysia balik raya sbb tengah cuti summer. Dan walaupun tiket balik Mesia aritu promotion murah gilaaa. Tapi kekdahnya bila kena darap 4 orang masyarakat dalam rumah ni, cancel je lah. Baik akak beli beg prada seketul (cita2 tinggi).

So kami raya 6.7 sama mcm malaysia. Edinburgh raya awal 5.7. Raya kali ni kitorg collect duit sorang Gbp7. Pastu buat kat rumah akak.

Mula2 akak masak rendang daging cili api 4 kilo.


 Periuk 28cm akak baru beli kat warehouse sale Gbp5 sahajork. Periuk tebal. Hakak suka. Senang kacau rendang. Tak payah pegi gym okeh. Mohd Rafi mcm biasa, dia kan suka sgt mengemas. So dia kerja mengemas dari subuh ke malam. Pelik betul haku jumpa je habuk2 kat carpet. Kalau akak x koser laaaaa. Basuh pinggan pun kerja dia jugak. Dah siap rendang, akak goreng ayam pulak. Pun guna periuk yg sama. Matilaaaa ada 1 periuk besar jahhhhhh.


Goreng ayam 6 ekor. Actually ada diorg kata nak datang tolong. Tapi sementara tunggu diorang tu akak goreng la ayam dulu. Actually ayam ni 4 ekor pun dah cukup. Mula2 akak budget 4 ekor je pastu diorang kata guest dalam 45 orang. And ayam pun kecik je. So akak masak 6 ekor. Last2 satu periuk besar tak habis. Tapi ok je sbb lepas tu semua org bawak balik. So tiada membaziran.

 Pukul 9 dah siap masak semua. Sambal goreng johor, ayam masak merah, kuah kacang and rendang. Lodeh akak masak lepas buka. Actually akak x puasa pun sebab period lagi. Pakai implant ni kan period tak menentu.

Malam tu akak masak sup ekor+tulang jugak. Pastu Mohd Rafi ada buat nasi impit. Dia pakar skrg okeh. So panggil ramai2 buka puasa sekali dan makan lauk raya skali. Lepas tu diorg takbir raya sekali kat rumah akak.


 Ni solat jemaah and takbir sekali.

Lepas tu dok borak2 sambil makan kuih raya. Masing2 balik pukul 1.
Esoknya akak cuti kan Pahat. **matilahh kalau cikgu dia tau.


 Ni yang akak masak. Kuah kacang akak tak hidang sebab tu special untuk laki akak je. Sebab dia tak nak makan kuah kacang orang lain buat. Ngada2 tak? Kuah kacang tugas group lain buat.

 Pukul 7.40 Mohd Rafi pegi semayang raya. Sbb kat sini ada dua turn. Pukul 8am and pukul 10 am.

 Ni gambar raya. Farhat sibuk main dengan kawan dia Rayyan. Memang sebaya dengan dia and satu sekolah. Farha ada orang lain pegang. Btw, Masa raya tu Farha kena chicken pox. So dia tak berapa ada mood sangat.


 Baju akak satu family semua recycle. Baju Farhat je beli baru sebab baju dia dah senteng. Akak aku post dari malaysia bersama maruku. Iskk iskkk




Lepas tu ada bakar satay jugak. Pastu ada lamb chop jugak. Matilah kekenyangan.


 Tukang bakar2. Munzir (yg pki tshirt tu) siap bukak baju sbb takut kemeja dia bau.

Lamb chop

Satay all breast

 Ni semua yang datang masa raya pertama. Ada student. Ada yang memang duduk di Lincoln. Ada dari Seimens malaysia yg datang kursus 2 bulan. Kira ramai la jugak ni. Tahun depan tinggal student phd je kottt...


Aritu jugak Birthday Rayyan. So sambut sekali. Akak masa ni kemas dapur. Aku tak tau yang anak aku menyibuk kat birthday orang. Kalau akak tau memang dah kena ketil.

Ada Auntie kat sini dari sarawak. Tapi dia kawen dengan local. Dia bawak kelupis makan dengan kaya. Eh sedap gila okeh. 1st time seumur hidup akak rasa kelupis tu. Sedap makan dengan rendang pun sedap. Berebut2 makan.

Tu je cerita raya akak. Nasib baik akak x feeling2 order baju dengan Minaz kalau tak memang tak sampai la baju aku.

Byeeeee.

Monday, July 4, 2016

Pahat kena chicken pox.

Akak ingat chicken pox tak menular kat uk. Rupanya ado jugak haha.

Masa isnin tu Pahat pegi sekolah pastu balik terus tido. Akak kat opis dok msg la Mohd Rafi, Pahat mana? Dia cakap Pahat tido.. Aik?? pelik la uolss... Dia mana nak tido siang kalau tak kena paksa. Selalu mmg tak tido pun. Dia main la pape bila org tidokan adik dia.

Esoknya selasa pun mcm tu. Dia tido jugak lepas balik sekolah. Akak pun pelik. Akak cakap, 'Dia tak sihat tu agaknya..'
Laki akak cakap. 'Taklah, dia penat main kat sekolah..'
Nampak tak beza emak dengan bapak cemana?

Malam tu akak nampak ada red spot kat tangan dia. Tapi x berair. Aku selak belakang badan dia jumpa spot yang berair. Sebab badan dia panas kitorg bg paracetamol je.

Esok pagi call sekolah cakap kena chicken pox. And call NHS nk buat appointment dgn GP. GP full utk hari tu kecuali emergwncy. Diorg suh pegi NHS walk in. So pegi lahh, Pahat tak larat jalan sbb dia still demam. So dia duduk dalam stroller adik dia. Jumpa Dr Ian. Doctor tu dh 2 kali attend kitorg. Dia pernah pegi Malaysia.
Dia kata patient dia ada from 97 countries. So nak cukupkan 100 countries. Pastu dia cakap,
'It doesn't mater where you come from, you still get a chicken pox'. haha

Mcm biasa dia bagi calamine lotion je sapu kalau gatal. Tapi Pahat tak gatal pun, elok je aku tgk dia tak garu2.

Dr Ian pesan, tunggu blister chicken pox tu dry baru boleh pegi sekolah. So Pahat dah 8 hari tak pi sekolah.

Btw, balik NHS lalu town. Jumpa kawan Pahat, dia pon kena chicken pox jugak. Pastu dia nampak Pahat dlm stroller dia cakap.

'Are you a baby Farhatt?? You are not a baby..'
Pastu gelak2... Sabo je la budak tu.

Btw, Pahat dah dpt basikal. Nanti akak citer lain. Yg penting murah nak mati basikal tu...
Byee...Akak nak prepare untuk meeting esok pulak. 

Thursday, June 23, 2016

Tangan gatal nak mengukis

Hi uollsss...

Akak ala2 gian nak mengukis, sbb tiap2 tahun spend waktu terluang buat kueh org kann.. tahun ni akak buat pastu bagi org makan. Kira sedekah la lgpun bukan ramai sgt kat Lincoln ni kalau nak meniaga.


Kann akak siap beli chocolate Callebaut online lagi kat chocolatetrading. co
Memang bagus service diorg. Order, pastu diorg terus pack and pos malam tu jugak. 2 hari dh sampai sebab diorg pakai standard delivery jah. Akak beli 3 jenis. Milk, white and dark for Gbp20.32 lebih kurang RM120.

Pastu akak buat la choc chip cookies kat SV akak. Pastu kan dia pi tanya..
'You have time to make cookies, how about your matlab work??'
Speechless hakak. So hakak bgtau dia apa kerja yg akak dah buat and tunjukkan dia. So dia ok. Dalam pada dia dok tanya2 tu, hari tu je dia dah habiskan setengah balang sorg. Padahal akak suh dia share with your family pastu dia kata 'No way, I can finish this alone'

Gituuuuu.

Ok lah uolss kerja akak utk minggu ni dh siap. Nasib baik jadi simulation akak. So akak happy.

Byeeee.

Monday, June 20, 2016

Mood dengar lagu raya.

Akak kat opis ni dok dengar lagu raya.
Padahal tgh cuti puasa kennn.. Over je lebih.

Bulan puasa ni sedih pulak dok teringatkan kat emak akak puasa sorang2 kat kampung tu. Adik n akak akak selalu la ajak dia dtg rumah harammmm dia x nak uols. Sbb dia x nak tinggal teraweh. Kat kampung senang, dia naik moto je pegi. Lagipun dia bukan boleh duduk rumah anak2 lama2, maximum seminggu sahajork. Tu pon 2 3 hari dh sibuk nak balik. Jadi telinga kau kena kebal dengar dia bebel2 nak balik. Hahahahaha

Best uols puasa kat kampung. Boring2 pegi belakang tgk pokok durian, rambutan, mangga. Tahun ni mak akak kata mangga x berapa jd sgt. Tahun lepas lebat kemain. Lepas tu boring2 start enjin keter angkut Farhat, Farha and mak aku pegi Bandar Penawar. Nak jauh sikit pegi Kota Tinggi. Syukurlah ada kenari cabuk akak tu ke sana sini.

Lepas tu, masak sama2 dgn emak akak. Makan sama2. Kalau malas pegi Baazar sening tu beli 2 jenis je. Farhat share je lah dgn kitorg. Farha mkn bubur je masa tu. Lepas sahur duduk depan tv sambil gentel kuih... Sedih pulak bila akak teringat. Mak akak lagi lah sedih dok teringat tahun lepas ada cucu2 duduk dgn dia.

Lagi kalau boring2, start enjin pegi Sungai Mas melawat mertua akak. Walaupun laki akak xde dia kerja kat Serdang, akak selalu je dtg melawat. Tak perlu lah nk tunggu laki balik baru nak melawat. Akak xde masalah balik raya. Kitorg memang gilir2 walaupun dekat je. Ada jugak hikmah kau kawen rumah dekat2. Dalam 30 minint drive dh sampai. Kalau akak boring2 kat sg mas akak start enjin pegi balik Sening. Nasib baik kereta tu mmg hak akak. So suka hati aku lah nk drive kemana, provided laki izinkan. Biasa laki akak bagi je la. Akak nak merambu ke mana pon kannn. Laki akak pon gitu jugak dia boring2, dia start enjin kereta angkut Farhat balik Sg Mas. Kitorg xde masalah disitu.

Actually dlm kes balik rumah mana tahun ni, Emak pun main peranan besar. Adik akak kawen lagi lah org dekat, tu satu kampung senang citer. Dia tu asyik2 balik rumah mak akak. Mak akak suka halau dia, 'Kau balik rumah mertua kau sana'.. Gituuuuu.

Kalau raya, kitorg suka balik raya sama2. Maksudnya tahun tu semua balik serentak. Sbb bukan selalu dpt together2 dgn adik beradik. So memang seronok. Since mertua akak n adik akak dekat je, selalu time yg semua tak balik, sehari before raya akak akan balik sening tolong apa yg patut. Sbb mak mertua akak biasa masak cepat. So akak tolong potong2 and anyam ketupat, dh siap semua, zasss balik Sening.

Kat sening ada adik akak Temok yg belom kawen tu. Lg sorg si Tipah tu sbb dia mmg suka balik sening je kerja nya.. Oh lg satu biasanya ada abang aku n wife dia. Sbb masing2 mmg kawen dgn org dekat. So xde masalah sapa nak tolong masak. Lagipon kat kampung masak x byk sgt. just utk bg jiran2 je. Xde rumah terbuka ke apa. Org dtg biasa mkn kuih. Kecuali sedara mara kitorg suh makan kat dapur.

Citer pasal ketupat, akak nk bgtau, dlm family mertua and family akak, hanya akak sorg je pandai anyam ketupat. Tp mak akak pakai ketupat segera jah. Mertua akak pakai ketupat daun ya. So tiap2 tahun biasanya akak tukang anyam. Kalau ketupat bawang tu akak yg anyam. Ketupat jantung mertua yang anyam. Actually akak lg suka ketupat daun. Makan pun feel lain, bau pun lain. My godddd kenapa citer pasal raya ni???

Byeeeeee

iklan