Wednesday, September 14, 2016

Bila sv dh naik cuti.

Hi uolsss. Selamat hari raya aidladha...

Akak mengantokss so akak update blog.

Sv akak dh habis cuti. So isnin dia dh masuk opis. And isnin tu raya haji. So, tak payah berangan nak raya sangat lah.

Boleh je cakap dgn dia, isnin tu nak celebrate Eid. Tapi sbb dia cuti sebulan lebih, akak banyak tercicir. Skype pun susah sbb x boleh nak tunjuk and dia x nampak apa yg aku maksudkan. So lebih baik jumpa face to face.

So meeting isnin mula2 dia kata nak discuss paper yang kena reject tu. Akak dah alter balik and add some results. So dia check balik just incase.

So sit dgn dia kat opis check balik paper tu kot2 ada typo atau tetinggal ref ke apa ke.

Then dia suh amek laptop akak kat meja and panggil 2nd sv.

Tetiba dia suh present thesis aku kat 2nd sv. Whattttt???

I'm not prepare for this..

Thank god, disaat akak rajin akak dah karang sikit2 thesis berserta outline. Akak masukkan ada result sikit. Some introduction. Kau bayangkan kalau masa tu aku x buat pape... Memang confirm kena maki..
Tu pon masa summer dia dh marah akak sbb slow buat kerja. **nangis**. Dia cakap 'Faz, please take more initiative toward your PhD'..... Akak huhuhuhu lepas baca message dia.

So akak pun present kat 2nd sv. So dia happy la sbb akak dh start draft outline and writing sikit2.
Lepas tu discuss pasal project pulak. Sbb skrg untuk result sahaja dah ada 3 chapter. Sv suggest lepas ni move to MIMO system then writing. Lps tu akak request 'Can we add 2 or 3 chapter for MIMO'

Sebab MIMO system ni important uols. I think with MIMO ni banyak benda akak boleh buat after PhD. And banyak system pakai MIMO. So it will help me later in work.

Sv akak replied ' When do you want to graduate?'

Akak cakap ' My fund will be end on August 2017'

Sv akak cakap ' So the time is ticking Faz, (dia panggil akak Faz) You dont have time for that.'

Reality check. Graduate on time is my priority for now. So angan2 mat jenin nak buat MIMO banyak2 tu kau rentikanlah.

Lps tu dia cakap, kalau akak rajin and you need help from your husband as well during writing. Make sure he understand your situation. Sbb akak ckp x boleh nak extend. And dia pun x prefer aku writing kat Malaysia sbb nanti lambat. At the end, dia kata boleh je writing habiskan next year. Tapi dia x boleh janji bila viva sbb dia kena check schedule examiner tu.

Last skali dia cakap, I have few ideas after you graduate. I'll give you some ideas and you will write a paper and add my name on it, because I'm old, so I dont want to write too many.

Bukan tua sgt pun dia. Baru 40's.

So, tu la cerita Phd akak. On that day akak habis meeting pukul 8pm. So tak beraya lah pun. But I dont mind pun, bukan nak raya sgt pun.
Akak perasa satu benda ni ialah, aku suka kalau ada meeting dengan sv sbb aku boleh tunjuk progress and dia boleh bagi feddback. So lps meeting mesti happy.

So adik2 yang nak buat phd jangan takut meeting dgn sv.

Sekian update cerita phd saya. Akak saja tulis supaya bersemangat sikit. Yela, akak pun kalau dah rajin terlebih rajin. Kalau dah malas memang pemalas nak mamposs.

Lepas tu balik kena marah dgn sv sebab tertinggal ||....|| . Dia kata 'Please be careful with notation'
**nangis lagi. T_T

Bye.

No comments:

iklan