Thursday, June 16, 2016

Peminta resepi tegar.

Eh uolss.. akak ni selalu la folo ig masakan popular. ig chef wan pun akak folo

Kdg2 ada jenis suka type.. 'resepi plisss'

Tapi bila bagi, haram x buat. Bila org post gambar makanan dia mintak lagi. 'Resepi plisss'

Hahaha. Kalau dpt kat chef wan memang dia sound direct suruh belajar dr buku jangan malas.

Ada sorg iger pun dh malas juga nak layan surun google je. Apa taknya kadang2 resepi sambal belacan pon mintak. Pitammmmmm mak kauuu!!

Tu belom org berniaga kek and kueh kau comment, 'Boleh tak share resepi?'

Bolehhhhhh??

Akak ada sorang la ni, masa akak berniaga kek and kueh selalu sangat message2 mintak resepi. Mana resepi yg akak try dari internet memang la akak bagi walaupon masa tu berniaga. Resepi yg akak try and error memang la akak tak bagi.

Tup tup dia pon berniaga kek and kuih. Lepas tu dia pon type status bengang kat FB yg org slalu mintak dia resepi. Ha...tau pulak uolsss yee.

Btw, org pun skrg beli resepi rm80 ye online. So kalau org berniaga tu jgn la dok mintak2 resepi. Akak selalu kalau tgk org buat lepas tu google resepi and try la buat beberapa kali sampai jadi. Org berniaga tu pon bukan buat sekali terus jadi. Depa pon try banyak kali nak bagi rasa sedap kat tekak.

Lagi satu akak nak pesan. Kalau nak berniaga masakan make sure kita dh bg org lain test dulu. Kalau kau baru buat sekali lepas tu teros feeling2 nak berniaga agak2la kannn. And kalau orang letak harga mahal tengok dulu brg dia guna apa. Jangan org guna Varlhona letak harga rm100 yg kau guna coklat murah lepas tu butter murah letak harga rm100 juga.. matilah nakk kena maki dengan pembeli.


1 comment:

feeza_nwa said...

kau siap bagi resepi and tunjuk ajar depan mata buat cheese cake yang kononnya 'senang giler' tu pun aku tak buat2 sampai sekarang...hehehe...mak memang tak suka tau resepi sebab malas uollss...nanti bila kau balik sini, tolonglah buatkan aku cheese cake 1..kau buat jer yang aku makan banyak..huhuhu

iklan