Tuesday, March 22, 2016

Slowly but surely

Akhirnya uols.. setelah berapa juta kali edit. Mula2 plan nak submit paper biasa2 je sebab nak cepat kan so sv kata tulisla dalam 7 8 pages je. lepas tu tambah sikit lagi result. Then tambah lagi. Then tambah lagi. Lepas tu sv kata, hmmm It's a shame to submit this to J***r paper. Pastu last2, kitorg decided submit to ISA (international society of automation) trans. Ujung2 jadi 35pages masok refs, figures and tables.

Tapi mcm biasa SV ckp siap2, may be the paper will be rejected but at least we can get review from that or may be it will be accepted with tough review. Sebab dia cakap ISA ni quite though nak submit. Tapi ok la kalau rejected pon nnt akan dpt review from expert and boleh improve from that.

Walaupon akak rasa malu nk ngaku akak corresponding writer sebab kekdahnya sv aku edit semua yg aku tulis tinggal sikit2 je. Huhuhuhu.

Ni ada next paper pulak. Dia push aku suh siapkan dalam masa sebulan. Okayyyyyy. Kalau time nak mengedit and tambah results mmg jadi busy nak mampos ya. Aku la yg paling lambat balik kat opis. Which sometimes I feel bad sebab teringat anak kat rumah. Tapi teringat balik phd kau tak siap lagi kau gigih jugak siapkan balik pukul 9malam hari2.

Akak tau kalau yang jenis buat kat lab tu siap kena tido lab ye tunggu ekperiment siap. Actually akak boleh je buat kat rumah sebab aku buat programming kat matlab je, Tapi akak lagi suka buat kat opis sebab tenang and focus. Bukan apa aku ada lagi setahun setengah je lagi ni. Kena habiskan sampai writing. Kalau tak sapa nak bayarkan yuran kauuu? Sah2 sekarang jpa ke mara mmg dah tak bagi budak2 extend. Tolong doakan akak sempat habiskan writing sebelum sponsor mara habis ye uolssss.

Oh. Last week akak baca kat fb wardina pasal issue student phd oversea tak dapat nak extend. Ada yg pertikai kenapa nak extend. Uollss xde student phd yg suka2 nak extend. Kadang2 experiment tak jadi. Kadang2 sv kau tak membantu. Kadang2 tetiba equipment rosak. Kita x tau apa akan jadi. Just because kau habis on time jangan kecam orang2 yang extend. Tak semua perjalan phd kita smooth and flowery. So kalau habis awal tu bersyukurlah, jgn kecam orang2 yang extend okeh.

Buat rakan2 yang tengah buat PhD, break a leg bak kata sv akak. Ganbatte!!


4 comments:

DeLancrettLurpak said...

yang abis on time tu adalah outliers.
jangan ambik outliers data.
khennn?

malaysia ni makin lama makin kedekut, ko nak ramai phd holder, ko taknak spend duit.
vongok jugak la khennn

monstorious wife said...

Bagi buat phd kena on time uolss 3 tahun. Pitammmmmmm!!

arnie said...

kite mesti kene kecam kak..
sem ni, genaplah 4 tahun kite buat phd...

tukar tajuk 3 kali.
biasiswa pending 8 bulan ms kpt n kpm bergabung.
xde equipment, brg order tak sampai2, senior tak bg pinjam tempat,
senior suruh tukar tajuk, sampailah results tak memberangsangkan..
sem 5 baru tukar tajuk yg last ni..
baru dpt results.
baru lah boleh writing paper n thesis..
komitmen ade keluarga n anak pun lain hal.

confirm kene rejek dgn dr.iqbal. the perfectionist. heh.

takde sape nk extend sem buat phd.
bersyukur la sape2 dpt buat on time.

tu pun sedara mara dah ejek.
'eh belum abes lg. ingat dah abes. mcm dah ambik double phd!'
pastu dieorg bantai gelak kuat2..
hati dah menangis. huhuhu...

ok kak.. gigih! semoga akak siap on time! aminn.. =)

monstorious wife said...

Ala dia bukan kj dah. Lgpun bidang dah lain. Akak buat mechanical. X boleh masuk pun kkk.

iklan