Tuesday, May 13, 2014

Another Thalasemia Update.

Remember akak ada buat another test for alpha thalasemia.
Alpha thalasemia test ni kena hantar pi genetic punya lab. Diorg tgk genetic dalam darah lebih kurang gitu lah akak x paham sangat.

Kalau Beta thalasemia diorg boleh check terus dari blood test. Alpha thalasemia punya test diorg kena hantar ke London sebab dekat Royal Sussex Hospital xde.

So selepas 3 minggu, Karen call akak bagitau, akak juga carry 1 gene alpha thalasemia. Bermaksud, akak carry both alpha and beta thalasemia. Cacat sangat kan pemprosesan alpha and beta globin darah aku??

The good news is Mohd Rafi x carry alpha thalasemia so no risk of alpha thalasemia kat baby. Cuma kitorg kena careful with the risk of major beta thalasemia on our 2nd baby. Karen tanya lagi kalau2 akak nak another counseling on thalasemia. Akak kata tak nak lah sebab akak paham dah pasal thalasemia tu.

Pastu dia kata kalau akak agree utk buat blood test on thalasemia keatas baby yg akan lahir nanti. Akak agree jah. Sbb nnt kat Malaysia dah susah nak buat test2 tu semua esp, Alpha thalasemia test.

Pastu dia tanya, kalau akak nak buat test tu skrg. Which mean kena masukkan jarum through perut untuk amek sample dr air ketuban ke apa ntah. Akak tak ingat. Korang boleh google. Sebab risk dia adalah 1 of 10 chances akan miscarriage akak pun cakap x nak. Sebab test tu cuma boleh buat after 16weeks of pregnancy. Akak x nak la dh tgk baby develop semua. Ada heart beat, disebabkan test tu kami hilang baby tu.

Then Karen kata Ok, nanti kena pi spital lagi. Aiyoooo sgt kan..

Pastu dapat surat result on down syndrom test aritu. Low risk. Alhamdulillah.

And dapat surat untuk test hearing Pahat. Dekat Hove. Aiyoooo ingatkan kat spital. Jaohnyaaaaaa Hove.

Gigih je la emak!

1 comment:

arnie said...

Smoga dipermudahkan... aminn...

iklan