Wednesday, April 16, 2014

Thalasemia result.

Semalam midwife called. Nama midwife yg jaga akak adalah Karen. Dia ni yg akan uruskan scan blood test and semua2 tu la. So dia call bgtau yg Mohd Rafi pun thalasemia beta carrier. Diorang mmg taking thalasemia ni seriously. So terus book appointment esok.

Karen tu kata dia akan sediakan translator. Bolehh?? Siap ado translator.

Pastu dia tanya la akak ckp bahasa apa. Nanti dia akan crkan translator.

So td dia call balik x jumpa translator english to malay. The closest dia jumpa malaiam language. So akak kata xpe lah x yah translator sbb akak ok je.

Karen tu kata esok dia akan amek blood lagi untuk test kalau akak ada alpha thalasemia pulak.

So esok appointment dengan community midwife pukul 11.30am. Lepas tu terus pi hospital pulak appointment dengan karen. Nanti dia akan explain pasal thalassemia sekali.

Most probably nnt dia akan check baby jugak.

Kalau nk baca pasal thalassemia ni boleh google. 25% anak akan normal bebas dr thalasemia, 50% minor, another 50% minor and 25% major.

Pahat confirm bukan major. Tp kena buat blood test pulak samaada dia minor atau normal.

xpe, semuanya free. Akak suka!

No comments:

iklan