Thursday, April 17, 2014

Update on Thalasemia and midwife

Baru lepas jumpa community midwife iaitu Sam. Lepas seisi dgn community midwife akak pegi hospital pulak seisi kaunseling bersama Karen.

Gitu la nyah kalau dua2 carrier thalasemia, your life will be busy go back and forth to the hospital.

Masa dengan Sam dia completekan borang, tanya history pregnancy and delivery Pahat. Dia tanya berapa lama kat labour room. Akak cakap 2 jam kat labour room from 12am to 2am. Tapi dah pegi hospital utk saringan since 10pm sbb water broke. Pastu dia suh citer kejadian masa tu. Pastu since beranak normal and easy labour dia kata. Padahal aku meneran pahat tu bagai nk gila. Sam suggest akak beranak homebirth.

Wah. Akak excited dengar. Yela uollss orang Malaysia beriya nak homebirth tapi x boleh. Sam kata nanti masa 34 weeks midwife akan dtg rumah check keadaan kita and baby cemana. Boleh ke x homebirth. Lepas tu nanti dia akan bawak tub ala2 kolam budak2 mandi tu kot, nnt beranak la dalam air tu. Pastu nanti baby akan di vaccine lepas tu. Sama mcm kat hospital jugak. Midwife akan bawak semua kelengkapan termasuk hearing test.

Jangan tanya akak cemana diorg buat hearing test nyah. Akak x tau. Tapi it's good to hear i be able to opted for homebirth this time.

Akak pulak dah feeling2 la nak homebirth. Senang la kan, kalau x aku pi hospital kang Pahat sapa nak jaga?

Ni buku check up diorang. Semua dia tulis dalam tu.

Pastu suprisingly HB count aku untuk pregnant kali ni, yela uolss untuk pembawa thalasemia ni hb mmg selalu low. HB akak 112. Kira ok la. Masa mula2 check up pregnantkan Pahat HB akak 7.9. Akak suspect kat uk ni susah kau nk dpt makanan2 merapu tepi jalan. Jd time malam2 ptg2 makan buah. Salah satu sebabnya adalah akak loya2 pening2 so makan buah membantu reduce kan loya tu. Kat malaysia wahhhh mmg la best kan lapar2 je gi kedai beli goreng pisang ke mcD ke...
Tertekan aku orang upload gambar makanan sedap2.

Result semua dalam bentuk surat. Pastu dia tampal kat dalam buku tu.

Ok. Citer thalasemia counseling kat Hospital dengan Karen. So dia bawak masuk 1 bilik caunseling. Dia explain pasal thalasemia. Dia tunjuk gambarajah semua. Pastu dia suh aku translate kat Mohd Rafi pulak.

Pastu dia kata x semestinya akan ada anak major thalasemia kalau both parents are carrier. Ada kes dpt anak 6 tp enam2 tu normal. So dia kata 25% chances. Seperti dalam entry dibawah yang akak tulis.

Kalau korang baca website malaysia, rata2 diorg tulis thalasemia major boleh hidup sampai 19 tahun je sebab terlebih iron dalam badan sbb blood transfusion. Tapi karen kata kat UK ni ada yang thalasemia major boleh hidup 50 to 60 years mcm org normal. Karen kata tapi apart from kena blood tranfusion every 3 to 4 weeks. Treatmentnya ada drug untuk buang iron lebih dalam badan. So parents biasanya akan diberi machine dan akan dilatih untuk guna machine tu sbb parents yg akan pasang benda2 tu kat anak dia. Sbb machine ni ke pasang kat major thalasemia 5days per week 12 hours per day.

Dengar mcm ngeri. Tapi mcm tu la org yg thalasemia major survive kat uk ni.

Pastu dia bagi option untuk check baby dalam perut ada thalasemia ke tak. Dia akan cucuk carum dalam perut amek sikit air ketuban pastu sample tu akan dia hantar ke lab. Tapi ada risk nya. 1 of 10 chances akan miscarriage. Sbb dia kata ada parents yang kata, ala anak aku ada thalasemia aku nak gugurkan je kandungan.
Tapi karen kata ada parents yang regret buat test tu sbb it turn out the baby is normal tapi miscarriage sbb procedure tu.

So we decide, we dont want to do that procedure. Takpe la apa2 pun baby lahir ni kami terima. Lagipun ada treatment untuk dia.

Yang aku risau treatment bila balik malaysia nanti. Sama kah mcm kat sini??

Balik tu aku amek maternity bounty pack kat kaunter depan tu. Isi dia sangat2 best.


Receiving blanket. Panty liner. Sabun basuh. Baju cotton organic. Paling best cream stretch mark. Dia bagi besar bukan sample kecik jenis pakai 2 3 hari tu. Dan voucher shopping.

Lepas ni akak nak pi kutip bounty pack kat boots pulak.

Gitu la perangai2 orang melayu kan, suka benda free.

Ok uols... Happy easter holiday!!

3 comments:

Cd owner said...

Selamat Bercuti...Sekolah Rossi tak cuti kan?

Beranak dalam air? Eeeee nanti air masuk dalam badan. Nanti ko jadi badak air.

Anyway aku dulu dihomebirthkan. Sihat dan kacak je.

Bagusla blood test normal. Jangan pulak terus feeling nak makan kebab tepi jalan.

Bestnya bounty pack UK. Branded goods. Persil sini mahal gila.

Kutip-kutip pastu buat business jual online. Dapat side income bayar yuran sekolah ke...Maklumla kan ke allowance dah kena potong.

p/s: Jangan lupa tengokkan harga boot bola aku.

monstorious wife said...

Cuti nyah sekolah dia 3 hari. Selasa baru bukak balik.

Aan Andes said...

oh my.. insyaAllah ur child will be ok. doa banyak2.. and skrg dah maju, banyak treatment. hang on k?

My husband thalasemia too but minor.

iklan