Sunday, February 16, 2014

If you have nothing better to say.

Sorry ini adalah entry tanpa gambar. Akak skrg x kuasa nak transfer2 gambar. Sila ke intagram akak bertajuk:
ilotshikamaru

2 3 menjak ni cuaca adalah x berapa baik. Angin kuat+hujan. Xde snow lagi. Cuma aritu ada la turun 1 minit. Pastu xde dah. Ujan adalah sepanjang hari.

Akak dah dapat opis! Yeay!! Tu pon yang jahanamnya bagi opis x bagi kerusi. Sv akak terpaksa derma kerusi dia temporary.

Cuaca sejuk+hujan hari2 mendatangkan perasaan malas nak keluar rumah pagi2 hantar Pahat. Lepas hantar teros pi opis. Pi opis tgh hari balik makan pastu kalau rajin petang pi balik opis.

Opis tu baru lepas refurbish katanya, but i see no difference. Sama je aku tengok. Pastu aku sorang dok situ. So senang la nak solat. Alhamdulillah.

Akak tengah stress sebab experiment aku x jadi. Tadi baru gatal2 check email terbaca pulak ada email dari sv. Dia bagi paper suh baca.

Since sini xde mphil. Akak direct ke phd. So kena attend kelas research method. Aku paling malas buat assignment dalam kelas ni. Tapi aritu dapat feedback balik akak dapat good review. Padahal phd plan je kot. Lps tu ada assignment lagi satu suh peer review. Macam2 komen akak dapat. Terus stress jugak.

Kelas sv yg aku masuk tu ada sorg budak master Malaysia jugak. Chinese. Tiap2 kali kelas akak dan dia sahaja yang dtg awal. Yang lain semua 30minutes late!... Sv akak masuk kelas...Sigh!!
Pastu budak chinese tu cakap kat akak,
'U know malaysian is known for coming late to appointment, but i think they are worst'
'They' refer to budak2 yg dtg lambat tu.
**kesalahan grammar akan dibetulkan oleh cik sha kemudian hari.

Tadi baca berita online. Ada la berita pasal org mesken mintak derma sebab laki dia masuk indon kena hantar balik negara. Anak ado 5 orang. Emak dia kerja2 kampung je. Akak baca komen disitu:
'Dah tau mesken beranak ramai2'

Uollss....kalau rasa xnak derma jangan komen bukan2. Nak derma2 je la jangan nak bising2. Lainla kalau dia menipu mintak derma ke padahal sebenarnya kaya raya. Lagipon kalau kau derma dapat pahala dan insyaAllah org tu akan doakan kesejahteraan kau.

Akak bukan nak jd ustajah.. Tapi anak tu la agaknya rezeki dia. Mungkin rezeki dia x dtg dalam bentuk wang ringgit tapi dalam bentuk anak2.

Kau ingat berapa ramai orang yang cukup senang. Gaji cukup boleh shopping2 tapi rezeki anak belum ada walaupon dah kawen 10 tahun. Tu semua rezeki dia.

Sebut pasal anak, as much as akak nak anak lagi tapi kena hold dulu buat masa sekarang ni sebab masalah kewangan. Kalau aku kaya lain citer. Lepas beranak nak pi opis boleh hantar pi nursery pastu pindah rumah 2 bedroom. Sebab x kaya jd duduk lah diam2 je.

Lepas tu budak2 ni tanya aku : 'Kak, cemana ni. Apa kita nk bgtau mara pasal elaun tu..'

Akak malas nk fikir, akak cakap tggu je la bulan 2 ni tgk diorg bg berapa. Kau explain and complain pon bkn dpt apa2. Mara is like that.

Sebelum sapa2 nak dtg sussex brighton akak nak remind. Especially for family, cost living memang tinggi. Kalau nak sewa rumah kena sediakan 3 month deposit + 6 month rental in advance. Jadi kena ada 9 bulan deposit+bayaran agent. And bills!.
Unless, kau duduk university housing macam akak.

Lepas tu Brighton ni memang la ramai student malaysia self sponsored. Ada sorang budak yg aku kenal kat sini sewah rumah gbp950 sebulan. Deposit 9 bulan tu dia bayar sorang ya. Pastu duduk sorang je. Memang kaya.

Malaysian student society? sekali seumur hidup tu je la aku join. Perjumpaan kata pukul 12. Aku dtg pukul 12 tunggu punya tunggu sampai pukul 2 baru start. Memang last la tu aku join.

Tak macam kat surrey. Time masak untuk jamuan semua kerja sama tolong. Time jamuan/party kalau pukul 12 start paling lewat pon 30minit. Lepas tu surrey best dulu2 ramai kawan2 yang best. Somehow akak rindu Surrey masa buat degree dulu.

Ok lah. APa aku merepek nih? Byeeeeeeeeeeee.....

1 comment:

nurbijen said...

Yg datang lambat tu local student ke? aiyooo... pening kepala kalau dapat student mcm tu... huhuhu

iklan