Wednesday, February 5, 2014

Haloo..haloo..haloo

Sorry nyah... Emak banyak kerja lately. Assignment lah. Pastu sv suh buat literature review. Pastu emak kena attend workshop. Ni requirement untuk 1st year phd student. Sbb sussex xde konsep kena buat mphil dulu baru boleh naik phd. Terus phd tapi syarat dia kena amek Research Method Course and kena masukkan at least beberapa seminar or workshop dalam phd plan.

So akak kena la masuk mana2 workshop.

And sem ni busy sikit sbb kena masuk kelas SV. Dia suh. aku masuk je la nyah.
Pastu kena implement ex student dia pya simulation from matlab to scilab. Yg tu aku x buat lagi sbb sibuk buat literature review.

And seminggu ni akak n pahat adalah batuk and selsema. Bawak Pahat pegi NHS, pastu doc kata lung clear, active macam biasa. Makan pon mcm biasa. Dia suh balik je.

Ubat pon nan hado okeh. Dia kata nothing we can do with coughing.

Kesimpulannya ubat batuk xde untuk kanak2 kat uk. Parents cuma boleh bagi glycerol je. Lain2 xde. Doc kata nak bagi boleh tak nak bagi pon boleh. Dia kata batuk tu akan hilang sendiri.

Lepas 2 3 hari batuk pahat mmg hilang.

Kalau kat malaysia mau berbotol ubat doc bagi. Pastu kalau 3 hari x baik mau dapat antibiotik. Kat sini kau memang jangan harap la nk dpt antibiotik kalau x sakit teruk.

Akak malas nk book appointment kat nhs. Untuk akak yg batuk2 jugak ni. Sebab dok cium pahat jd terjangkit sekali. Rasainnn.. Akak beli je ubat kat Boots.

Lepas tu dekat GBP25 aku habes beli ubat. Standby terus paracetamol kang incase Pahat demam pulak.

Pahat sekolah ok je. Dia dah banyak vocab tp in english la.. Sbb dia byk pick up vocab kat skolah. Kadang2 tiba2 dia cakap benda yg akak xde ajar kat rumah.
Bulan 4 ni ada appointment dgn org nhs. Dia nk tgk speech development Pahat. Kalau x ok lagi dia hantar pi therapy. Tp dia kata theraphy pon kena tggu turn jugak sbb queue panjang.

Oklah.. Sorry nyah.akak  malas upload gambor. Byeeee

1 comment:

ummu aufa said...

wah. bagusnya dr UK. kat mesia baby pon dapat ubat mcm2 padahal anakku baru 6 bulan. complete ubat batuk, antibiotik, selsema....adoyai..
pahat speaking terer la pasni!

iklan