Thursday, February 6, 2014

Student Nowadays...

Sv akak kan suh masuk kelas master dia. Advance Control in bla bla... Aku x ingat nama dia.

Kelas pukul 2 to 5 every tuesday. Tapi budak2 ni ya ampunnnnn... Yang ponteng tu 1 hal.

Ada ke masuk kelas lambat 40 menet buat bodo je. Selamba badak je uollss masuk kelas buat muka bodo.
Yang paling best dia tanya lecturer:
'Is there any possibility to end early today?'

Sv akak hangen je pastu jawab. 'U came 40 mins late and u dare to ask me when it end?'

Tapi dia ckp cara melawak lah sambil jengil mata. Pastu dia dalam kelas dia dok tanya2 soalan kat budak2 master tu semua senyap... **krik...krik...krik...krik...

Akak awal2 sv dh warn kalau dia tanya kena diam je sbb kelas tu specialy utk budak master. So kalau student phd masuk sekadar observer je.

Abes kelas Sv dok bebel2 kat akak. Dia kata zaman dia belajar dulu xde macam ni. Kalau lecturer tanya at least dia jawab jugak sikit2.

So akak cakap lah, student nowadays is different from our time.

Dia tanya kat malaysia mcm tu jugak ke? Akak jawab mana2 pun sama je...
To many technology kann... Sbb skrg kalau ko x dtg kelas ko boleh google berlambak jawapan. Belajar dr internet, pastu copy paste kannnn??

Pastu dia suh meeting jumaat. Akak cakap belum buat tilting train implementation to scilab lagi. Baru siap buat literature review.

Dia kata 'U have 2 days to friday. Should be enough'

Haha kannn... tp arini akak x buat kerja sbb aku dah seminggu stress buat literature review. Ko hingat x pening baca paper banyak2 tu. Bagus jugak sv suh buat awal2. Kang time writing tinggal copy paste masuk dalam thesis je.

Ni sv akak. Nama dirahsiakan. Matila kannnn...

Bila akak tanya orang lain kann...xde pun yg sv rajin buat meeting tiap2 minggu. Sv aku je rajin sbb akak ni satu2 nya student dia. Pastu dia la paling rajin guide akak tiap2 mggu apa nak buat, apa nak settlekan dulu. Method apa kena guna. I'm so thankful. Bayangkan kalau sv jenis x kisah, suruh cr semua sendiri memang bertambah pemalas hidupku yang sudah sedia pemalas ni.

Akak tau phd sepatutnya memang kena buat semua sendiri. Tapi I find it better for sv to guide a little bit. I'm so going to follow my sv method bila akak jadi lecturer. It is better for student and it is better for lecturer because at least you can see that your student is doing something or achieve something everyweek.Salah satu sebabnya, sv akan report kat faculty every semester end progress student.

Tu la uollss... Semua bergantung pada rezeki jugak. Dapat Sv yg ok pun rezeki. Dpt project yang ko terer pon rezeki (ni bukan kes akak). Ada jenis yang buat experiment pejam mata je dh dpt result boleh terus writing. Yelah Allah kadang2 tak bagi rezeki kat tempat lain dia bagi rezeki kat tempat lain..

Wah...Tazkirah pulakkk..

Sebenarnya, nak citer akak salah info pasal Academic review tu. Academic review tu bulan 8. Presentation depat 2nd sv and non sv utk 15 minit je. Just citer progress. X payah buat slide. Just meeting pastu citer apa progress yang dh di buat dalam masa setahun tu. Bulan 2 ni sv kena report kat faculty pulak progress akak.

Hope everything will going well with my phd.

Eh, nak bgtau jugak. Setiap kali hantar Pahat. Akak selang seli ikut turn hantar n amek pahat dgn Mohd Rafi, Akak mesti singgah Art Piazza cafe beli Hot Choc with cream berharga GBP2. Sedap gila... Jalan balik sambil minum. Sampai rumah dah habes.

Tu je. Bye.

6 comments:

ummu aufa said...

owh..awesome la sv akak. dan hensem! saya nak sv mcm ni gakkkkk.

*sgt inspired baca citer akak sambung phd.*

dan rasa nak lempang budak yang datang lambat tu. hehe. mase sy degree pon ada je yg memang tetap turun temurun jenis lambat n slumber. sekali kena lecturer garang terus kunci pintu. wakaka.

arnie said...

setuju sgt kak.. mmg phd buat sendiri, tp kalau dpt guidelines dr sv, mmg sgt bertuah la.. sbb kdg2 kite mudah terkandas takde idea jgk. huhuhu..

tp sv akak mmg over rajin. hehehe..

MyZsZs NOoR said...

Betul tu. Kalo bkn rezeki duit rezeki lain yang muncul kan. Syukur sangat. Mcm aku dulu sekolah jauh pedalaman tapi rezeki duit dr langit. Skrg sekolah kat sini rezeki duit kurang tapi rezeki dpt tpt kerja yang daebak. Hehe gd luck ilot.

DeLancrettLurpak said...

Aku first year je mcm tu nox, dah second year, SV aku lepaskan aku, nasib aku ni budak skima gaban, jumpa la 2 minggu sekali, kalu lebih dari 3 minggu tak contact, baru SV aku email, gituuewwww

monstorious wife said...

Dr Mimah.. Aku suspect 2nd year sv aku pon akan jd camtu. Yela kan kalau dia dok bgtau ke apa nk buat baik dia je buat phd..Matilaaa..
Aku ni dah la kdg2 ada sifat malasss...Mau report sebulan sekali je.

hazlina azmi said...

untungnya awk..gud luck dear...blogwalking,jemputlah ke blog saya ye
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

iklan