Friday, August 2, 2013

Yang tak Siap lagi.

Aiyooo uollss... akak nk raya mcm tak raya. Malas blehh?

lagipon mcm membazer je aku beli baju raya kang bukannya boleh pakai lagi lepas tu. Yela kalau jd pegi kang takkan nk pakai baju kurung lak pegi opis kat sana. Kat Malaysia lain citer.

Oh. jangankan persiapan raya visa pon aku x buat lagi sebab Uni akak lembab nak bagai CAS number and bagi feedback setelah aku email 10 kali.

Sebab visa tak settle. Jadi jgn tanya aku dh packing ke dh beli tiket flight ke. Belum ya.

Semua document utk settle visa TB test tranlste sijil nikah dah buat. Cas number yg melembabkan process.

Aku pon tengah fikir2 ni perlu ke aku belikkn baju melayu Pahat? pakai sekali je. Macam membazir jah. Emak kedekut sekarang ni.

Tapi gaji emak sikit pon aku rasa cukup je tiap2 bulan duit haku. Takde pulak sampai kena pinjam orang. And xde pulak aku kena makan meggi. Siap boleh bayar loan, kereta, byr jaga Pahat, bil2 segala.

Tapi xdelah pulak aku makan kat tempat2 mahal hari2. Xde la pulak aku shopping online bagai nk gila. Xde beli henbeg baru. Kasut pon ikut keperluan.

Sebab tu aku tak paham orang yg gaji lebih banyak dari aku sibuk kata x cukup duit tiap2 bulan padahal xde kena byr sewa rumah pon. xde kereta jugak. Anak pon xde. Confuse mak kejap.

Just nak share. Agak2 kalau ada duit lebih2 bayar hutang kalau x banyak sedekakan la. Ala kalau ada rm1 pon x apa. Tapi kalau nk transfer kat bank xkan rm1 kan? Paling2 rm10. Ala uollsss sedekah rm10 tu nnt dpt balik berganda2 dlm bentuk rezeki. Mungkinlepas2 tu walaupon ada rm100 pon balance gaji insyaAllah cukup sampai hujung bulan. Ala rezeki bukan dalam bentuk duit je ustaz kata. Kalau duit sikit tapi sampai ujung bulan cukup dan rasa happy itupon rezeki.

Dan lagi 1 sapa2 yg rasa duit x cukup je dan ada credit card ko pegila terminate credit card kau tu. credit card bagi yg x pandai manage adelah menyusahkan. Akak selepas terminate credit card hidup lebih bahagia. Konsepnya ada cash beli. xde cash tak payah nk swipe2.
Kalau hutang credit cd byk sgt akak nasehatkan korg pegi amek personal loan bayar cresit card balance hutang tu lump sum. Tapi awas ye... jangan ko buat personal loan 10 tahun tu kang interest dah sama mcm credit card. Buat 3 tahun je cukup. Tak membebankan.

1 comment:

ummu aufa said...

Rezeki yg berkat mmg cukup buat family bahagia..usaha gigih akak keje n buat kueh;) bestnya x lama lg duk oversea lah akak sekeluarga. Ckp omputeh nt pahat.hihi

iklan