Monday, August 13, 2012

Berzakat atau bersedekah perlu meh bagitau orang??

Uollsss... akak ni sorry eh nak cakap bulan2 puasa ni jangan nak judge orang bukan2...

Main sedap2 rasa cakap aku tak bayar zakat  kan?? Hellloo uollsss suka2 je kann buat andaian mentang2 aku tak pernah citer aku bayar zakat atau bersedekah sedap2 cakap aku takberzakat bagai.

Lepas tu cakap duet aku tak cukup sebab tak bersih walaupon dah buat kueh raya kann??

Sentap gila nak mati aku baca.

Akak ada target akak buat kueh raya dalam beberapa amount akak nak simpan duet tu. Duet bonus tu sebenarnya akak plan nak guna untuk raya bagai. Siap akak plan nak belikan baju raya utk orang yang mesken dekat kampung akak...**ini perlu ke cerita.

So, alhamdullillahhh, duet repair kereta RM650 tu aku guna duet aku simpan untuk waktu kecemasan. Duet untuk raya aku dah cut budget so usik sikit je duit untung kueh. Then insyaAllah, target duet untung beberapa amount tu masih ada.

Dah tu jangan cakap aku duet untung banyak2 tak bersedekah pulak kannn?? hellooo aku pernah ada rm15 dalam wallet, orang mintak derma aku bagi rm10. Rm5 tu je yang tinggal dalam wallet.Ini nak kena cerita jugak ke?

Jangan ingat orang tak pernah cerita kat blog, maksudnya dia tak pernah berzakat atau bersedekah. Nak kena letak resit kat sini ke setiap kali menderma?

Nak aku letak transaction dari bank ke setiap kali aku transfer duit kat orang susah??

Suka2 je nak judge orang. U dont know me okeh sedap2 nak cakap duet orang tak bersih sebab tak berzakat.

Lagipon berzakat pon dalam islam bukan perlu ke kaunter2 zakat bayar zakat. Kalau kau boleh cari orang miskin dan bagi kat diorang pon di kira zakat juga.

Malas haku nak layan orang2 macam nih. Kejap lagi kang aku tukar sapa nak komen kena mintak permission dulu.

15 comments:

ainmamasyahmi said...

tula kan kak..
xkan semua nak mention.
hilang ikhlas tu nnt..
timbul pulak riak..

cikgu sy masa sekolah rendah dl bgtau..
tangan kanan bg, tangan kiri tak tahu..
maksudnye, xyahla kecoh2..

ni tak tahu, main serkap jarang je..

monstorious wife said...

tu la, rasa sentap sangat mcm la akak nih tak pernah nak bersedekah sedap2 je cakap.

mrs zach said...

eee..ada sorang kawan sy ni kan, dia kata kat sorang lg kawan sy,"tu laa..eksiden sbb tak byr zakat la tu". kwn sy lepas eksiden dia boleh kate gitu. skali seminggu lepas tu, keta vios dia pulak eksiden..dgn lori pulak tu. mmg berganda2 teruk dr kawan sy yg eksiden org langgar dia dr belakang. zasss..skrg ni Tuhan betul2 nk tunjuk sape sebenarnya yg tak byr zakat

monstorious wife said...

kannn uollss..? perlu ke nak bayar zakat nak bgtau 1 donia?

ummu aufa said...

ada jugak orang dengki mcm tu kan..kalau jeles ckp la jeles kan,takyah la nak ckp x bayar zakat bagai...takpe kak, asal akak bahagia udahhh.hihi

ex KB kau said...

Motif emo. budak tukan bagi peringatan je. bukan tuduh. boleh... backup silent reader..bagus ko silent reader. Wal a's sangat.

Anonymous said...

Lain kali kurang2kan laa tulis "mesken" memanjang. Tak nampak tawadhuk oun ko tulis ko mesken bagai..all about money kalau baca posting ko.

Anonymous said...

hurmmm..for me biarlah kak ilot nak tulis apa pun dlm post dia, blog dia, sukati dia lah..if xmau baca xpayahlar masuk blog dia pastu kutuk2..budak yg bg peringatan pasal zakat tu pun mcm sesuatu je..jgn asek nak kutuk org je..kt xtau idup org lain mcm mana, xpayah nak judge sgt..

ummu aufa said...

akak sabar je la ngan diorang yang cakap bukan2,jeles la kot tu.. lagipun ni blog Kak Ilot, akak berhak nak tulis ape2 pon..jangan stop menulis tao.=)

Anonymous said...

Hiya banyak kecoh ler.. Ini blog ilot lantak ler dia nak tulis apa pun. U feel to read it just read if not shut your trap and read other things. Kalau nak jadi tawaduk mcm mamat/minah sorang ni baca ler quran. x payah sibuk2 baca blog org lain.

monstorious wife said...

Betul jugak apa ko cakap. Kenapa baca blog aku tak sibuk baca quran kannn??
Kang aku dok citer aku kaya orang kata aku riak pulak.

Anonymous said...

private law blog kalau tai nap orang baca. spa hosting blogger nih a bah ko punya ka? hosting free, so free reading laa..suka tai suka, auk puny suka laa..dah posting, ready law ken a kutuk. mengutuk orang ko rasa ok, ko kena tegur, melompat..kihkih

bab sedekah memang laa kena diam2. bab zakat kena war2kan. takkan laa tu pun ko tak tahu. war2kan tu bagus. bagi input baik kat orang lain. peringata supaya orang lain yg belum bayar zakat. bab sedekah ko nak simpan sorang2 ikut suka laa..

nih bab benda mengumpat orang, tak puas hati sini sinun laju je tulis..kihkih

baca quran disamakan dengan baca blog?? rosak rosak..sacred sangat laa blog ko nak disamakan dengan quran. kahkahkah

Anonymous said...

gelabahnye anon kat atas ney..dah lar ayat mcm budak tadika,tah pape..pastu kutuk2 org plak..ko mesti spesies kaki kutuk blogger kan?

monstorious wife said...

Kesian dengan Anon.. mesti ko takde keje lain kannn??
Clust!!

monstorious wife said...

eh chop, sapa samakan blog aku dgn quran? dia cakap lebih baik ko baca quran sana dari ko saket hati baca blog aku kannnn???
Jahat2 aku pon takde la aku komen guna nama anym kat blog orang lain... kannnnnnn????

iklan