Friday, March 23, 2012

Rambling merapu episode 2

Haiii uollsss... Ni akak nak membebel.

Budak yg sewa rumah akak itteww memang suka bayar sewa rumah lewat. Bukan lewat 2 3 hari, tapi sebulan dua.

Tapi so far, selama setahun nih dia menyewa bayar lah, takde la macam tenant dulu yang suka menipu tuh. BTW, tenant tu hutang akak dekat 500 dengan bil2 tertunggak+sewa tertunggak.

Tenant sekarang ni pulak student Poli. Kata nak keluar bulan 4. Since bulan Feb punya sewa ada tunggakkan, kitorg suruh dia bayar. Dengan ganti rugi pintu toilet yang diorang pecahkan.

Uollss percaya tak, diorang tak boleh bukak pintu toilet diorang pegi pecahkan pintu???

Ganass tak budak2 pompuan zaman skrg??

Akak paling2 koman pon pecahkan tombol pintu jah. Tombol tu kalau nak ganti Rm20 jah. Pintuuuuu??? Sendiri mau ingat.

Minggu ni kitorang call nak tuntut hutang tak dapat hokeh.. Penyapu sangat!!

Call hari2 tak dapat juga. Maksudnya budak2 tu dah tukar nombor atau ingin melarikan diri dari membayar sewa.

Penyapu lagi sekali!!!

Uollss... akak dulu time belajar miskin juga. Nan hado dapat pinjaman ptptn tuh, tapi sewa rumah akak tetap bayar tiap2 bulan hokeh.

Tu kan tanggungjwab kaedahnya.

Akak tak berani hokeh nak delay2 duit sewa rumah, gaji je terus bayar. Takde maknanya nak tangguh2. Paling lewat pon 2 3 bulan nih sebab akak tak kerja tunggu gaji Mohd Rafi. Tu pon gaji je terus bayar.

Akak rela hokeh tangguh bayar keter dari sewa rumah. Keter kena tarik takpe. Rumah kena halau kau nak duduk mana????

Nasib baik ado kwsp, next month nak kuar kwsp byr ansuran rumah. Lepas tu aku nak halau budak2 tu. Pastu aku tak nak bagi orang sewa.

Aku pon tak sakit hati.

BTW, semalam aku tengok kat FB ado orang nak jual rumah teres kat Kajang 18x55 luas, lebih kurang rumah aku kat johor tu dengan harga 230k. Akak pengsan kejap!!

Hoi...nan ado lah aku mampu membeli rumah di klang valley nih uolllssss...

3 comments:

Anonymous said...

Ala ptptn pun boleh tak nak bayar inikan pulak sewa rumah. selamat ko dah habis bayar hutang, kalau tak tersangkut la ko kat pintu gerbang, tu pun kalau sampai ke situ. entahla aku tobat wooo bagi orang pinjam duit susah gila nak kira syiling, mesin pun reject syiling ko kalau dah banyak sangat. at least ko bayar. lagipun aku pun bukannya kaya sangat. tolak tu tolak ni. selamat la tak kene tax. ups hutang belajar tak abis bayar lagi...youth in malaysia belum berkerjaya dah muflis.

arnie said...

bodohnye pecahkan pintu.. pastu xnak byr ganti rugi.. adoii... kalau kite, lempang jek sekor2..

tp adik lelaki kite yg blaja kat unitar tu pun die problem bile kawan satu rumah xnak byr.. die sorg jek yg byr on time, yg lain buat x tau smpai bil api air kene potong.. sudahnye die carik rumah lain.. lelaki ke, pompuan ke, utang wajib bayar.

orkidesa said...

akak.. kasi link umah kat kajang tu..

iklan