Sunday, February 5, 2012

Perihal mesken bertambah mesken.

Akak nih bukanlah mesken hina sangat uollss... Mesken lite2 sajork.

Bukan mesken takde duet. Tapi mesken sendiri cari pasal hutang banyak sangat katanya..

Rasainnnn!! Nasib baik aku dah terminate credit card buat repayment tiap2 bulan jah. Koser akak menambah2 hutang. Credit card nih memang lah yang paling jahat sekali okeh.

Aritu akak buat catering kaedahnya akak angkut periuk emak aku yang besar ke KL since musim kenduri emak akak dah tamat katanya. Emak akak selalu buat kenduri ujung tahun gituuu..

Pastu set buffet dengan pinggan akak pinjam emak Filla. Periuk nasik karen pon pinjam emak FIlla. **Matila buat catering tapi barang semua pinjam.

Gelas plastic akak punya tau.. akak mampu beli lagik. Senduk pon akak punya tau..

Ala... lagipon emak Filla yang offer akak guna since dia banyak gila pinggan mangkuk.

Akak ado set buffet sendiri tapi kecik jah. Kalau untuk 20 org cukup lah. Ada yang bulat tuh tapi 1 jah.

Sebab tu akak kata akak mesken lite2 sajork.

Eh, aritu kaedahnya job offer tuh rupanya barang yang lecturer tu nak guna tak boleh bawak masuk malaysia. Illegal katanya, boleh menyebabkan radiasi gituuu..

Tapi akak ado job offer lagik satu. Tapi lambat sikit lah masuk, ntah next sem ke hapa agaknya... **belom isik borang pon...

Semalam akak tengok KBSW. Love request. Documentary diorang pegi negara2 miskin. Semalam diorang pegi Ghana.

Ya Allahhh...nanges2 akak tengok. Sedih gila tengok budak lelaki tu umur baru 10 tahun. Parents dah takde. DIa hidup sorang2. Keje dia adelah melombong emas.

Kerja tu dah la bahaya. Dah tu kau tau sehari berapa upah dia? 40 sen sajork!!

Akak menanges tengok.

Dia kata mula2 dia sedih. Hari2 dia nanges sejak parents dia takde. Lama2 dia kata, dari dia nanges baik dia kerja cari cuet untuk makan.

DIa kata dia kerja tak kisah upah banyak ke tidak asalkan cukup untuk makan pada hari tu.

Bukan dia sorang je dekat Ghana mcm tu. Memang ramai lagi kanak2 yang hidup melarat terpaksa kerja sebagai buruh.

Budak perempuan pulak terpaksa kerja sebagai kayayo. Iaitu tukang angkat barang. Upahnya 10 sen sajork..

Terus akak nanges sambil bebel2 kat Pahat dapat makanan sepah2. Tengok tu dia tak mak bapak kena kerja bagai...

Akak rasa dari tolong negara yang kena bencana alam tapi masih boleh survive sendiri, baik lah tolong nagara2 yang miskin melarat mcm nih.

Kesian uollss... Akak rasa nak bawak budak tu jadi anak angkat pon ado. Kalau akak bagi RM10 sebulan pon dah banyak bagi diorang agaknya.

Oi Cd Owner, bila kau nak balik?

5 comments:

Anonymous said...

aku baru sampai semalamla. jetlag lagi. esok keje tapi bukan official tapi memandangkan aku yang nak kene guna equipment tu so aku kene dtg esok buat installation kat cyber...nape nak gi beli tupperware ke?

monstorious wife said...

tupperware kena order guna katalog daa..

Anonymous said...

lecehla camtu. dah beli je yg tesco punya. sama je. yg penting serve the purpose. at least ada. takyah la amik jenama2 tupperware ni. bukannya bagus sangat pun. kualiti biasa je.

ummu aufa said...

go go akak. pasti bisnes akak akan berjaya suatu hari nt, leh jd C.E.O syarikat catering gitu. setiap kejayaan bermula dr bawah. chayyok! =)

monstorious wife said...

mak beli chap tesco tu la yang bocor. Ado paham?

iklan