Monday, January 9, 2017

Update tahun baru

Hi uolsss...

Pening akak dah ok dah. Ada la saki baki pening tapi ok je.
Masa krismas sakan berjalan. Gila masa tu sejuk sampai suhu -3.
Balik tu akak and farha demam terus. Akak demam tonsil. Akak baru cakap kat kawan akak masa pegi Liverpool tu. Dah lama tak kena demam tonsil. Ada la kena tapi lite2 je, Just minum air banyak. Makan lozenge pastu ok dah. Kali ni memang teruk. So serah diri ke NHS dia bagi antibiotik macam biasa.
Farha pulak batuk. Then akak tengok hari sabtu tu dia nafas susah gila. Manakala inhaler dia dah habis. Dada dia lekuk bila dia bernafas. and panas every 4 hours. So apa lagi pagi ahad terus ke NHS walk in. Dalam tu staff nurse tu geleng kepala.
Dia tanya sejak bila mcm ni. Akak cakap, akak sedar tadi malam.
Dia kata, next time kalau jadi lagi mcm ni. Go straight to the hospital!
Ni kes emergency!
So dia bagi neb. Check oxygen level after 20 minutes.
Pastu dia prescribe steroid, inhaler, and antibiotik.

Farha pulak demam tak kebah. Termometer pulak cap ayam. sbb yg infra red tu rosak. So pakai yg kena tunggu berapa menet tu ha baru dpt bacaan. Yg Farha x reti duduk diam. Tengok2 reading 33c. Apa kejadahnya.
Last2 aku order infra red termometer kat Amazon. Tapi Farha dah baik baru sampai. Bolehhhh??

Dah tu. Batuk si Farha jangkit pulak kat emak and Farhat. Tapi dah nak baik dah skrg. Makan ubat batuk cap ibu dan anak. Kalau makan ubat batuk UK mau 2 minggu baru baik.

Tapi rupanya mmg tgh viral batuk skrg akak tgk kat news. GP just nasihatkan minum air banyak je. Dia kata nothing we can do about it. Ploughing cough depa panggil. So bertabah je la. GP kata kalau ada difficulty in breathing baru dtg klinik. Kalau tak kau minum je air banyak2. Sekiannnnnnn

2 comments:

aisha said...

takde citer pahat sekolah? hehehehe lama senyap..

monstorious wife said...

Pahat sekolah cam biasa je. haha. sebenarnya mak malas nak update.

iklan