Friday, June 15, 2012

I have thalassemia trait

Ha...sekarang baru kau hegeh2 nak carik info pasal thalassemia kannn??

Dulu iklan kat TV dok sibuk2 pasal Thalassemia kau buat bodoh je kannnn???

Ha, tu la pasal uollsss.. Di sebabkan HB akak terlampau low masa pregnant tapi aku buat ujian thalassemia harammmmm sampai aku beranak tak dapat2. Dan HB aku low jugak sampai sekarang. Tapi tak la se rendah masa pregnant tuh.

So akak pegi lah serah diri kat Klinik UPM untuk buat blood test. Resultnya dapat seminggu selepas iaitu semalam. Hasilnya,

Akak ada thalassemia trait. Iaitu carrier.

Sebelum tu akak nak bgtau thalassemia nih ada 3 jenis:
Major
Minor
trait

Akak jenis trait. Doctor suruh check husband dgn Pahat. Kalau Mohd Rafi Thalassemia trait jugak maksudnya kemunggkinan besar anak akan ada Major atau Minor. Nauzubillahhh!

Trait dan minor tak lah bahaya sangat. Cuma bila pengidap MAJOR, cuma boleh hidup 20 ke 30 tahun sahajork. Thalassemia major akan  mati sebab heart failure sebab bila HB low count, kita kena makan Iron banyak kan?? So iron tu lah yang menyebabkan heart failure.

Antara symptom2 thalassemia boleh di kesan sejak umur 1 tahun di antaranya:

-cepat lesu atau letih
-Bone deformities
-Kulit jadi kuning atau jaundice
-HB count low
-Mild anemia

Alhamdulillah, semua symptom2 tu Pahat tak de.

Untuk major thalassemia, diorang kena tranfuse darah every 2-4 weeks. Dan kena makan iron untuk pekatkan darah.

Tapi jangan risau kalau both husband and wife ada thalassemia, sekiranya sedang pregnant, boleh buat ujian amniotic liquid kat hospital untuk tau samada baby tersebut ada thalassemia atau tak. Dan juga tak semestinya both parents ada thalassemia trait anak akan ada thalassemia major.

Semua kuasa Allah.

For the time being, akak berdoa banyak2 yang Mohd Rafi bukan seorang thalassemia trait. Next week baru nak pegi check darah.

Untuk semua yang masa pregnant tu HB tak jugak naek2 walaupon kau dah makan berpapan2 tablet iron tu ataupon ferum fumarrate, sila lah check darah anda.

Thalassemia bukan virus tapi inherited. Maksudnya datang dari salah sorang parents korang.

3 comments:

Aan Andes said...

My hubby minor. Mmg nampak effect, x boleh penat sgt and a bit pale. Tapi x check pulak on zahra. Dia pun nampak mcm anemic sikit. Nnt nk gi check, thx for this reminder

aku super lady said...

Samala dgn saya. belah my dad yg ada. dahtu sume adik beradik trait lak tuh. So far pregnant ni, hb say plg tinggi pun cuma 9. dan alhamdulillah, husband takde talasemia.

shilafaizz said...

sy check talasemia jugak sebab hb low mase peknen..alhamdulillah result negative only anemia due to pregnancy resultnye..tapi result seminggu je dh dapat kat KK meru tuh.
moga hasben akak sihat2 aje...
hb akk bape skrg?

iklan