Wednesday, March 28, 2012

Saya suka hujan

Semalam balik keje akak tebang 1 pokok pandan. Nasib baik akak menanam pokok pandan.

Malam tuh Mohd Rafi tabur 1 rumah. Terus berbau harum rumah aku. Jangan cakap ada kuntilanak okeh.

Akak mimpi Pahat pandai cakap. Tiba2 datang kat akak dengan tangan masok duri alu berkata,
'Cabut kan'

Lalu akak terjaga. Ntah hapa2 emak kau nih.

Hobi anak aku adelah menyepah rumah. Kalau letak atas meja dia raba2 meja tuh sampai dia jumpa barang dia nak.

Akak start keje nih akak hantar Pahat kat Baby Sitter lama lagi. Alhamdulillah dia serasi dengan BS tu. Rumah bersih, jaga baby pon sorang je since Pahat kan dah toddler.
Akak pon dah tak bekalkan dia makanan since BS tu kata tak payah dah sebab pahat dah boleh makan nasik ketul. Gigi pon dah nak penuh. Lagi 2 3 batang geraham tumbuh penuh la gigi Rossi tuh.

Akak memang bersyukur sangat2 dapat BS tuh uollsss... yela macam jodoh jugak kan uollss... Dia pon takde masalah jaga Pahat. Cuma sila amek anak ko cepat. Pukul 5 lebih dah amek. Kalau ko balik pukul 6 dia dah risau2.. Kalau nak balik pukul 7 sila hantar nursery camtuh.

Bayar pon RM250 jah sebulan.

Start keje balik nih akak dah malas nak mengepump. Akak bagi FM jah kat BS. Sebab akak cakap dengan Mohd Rafi,

'I nak bersara lah breast feed. Penat tau'

Gila tak penat?? Cuba kau guugle berapa kalori hilang breasfeed kan anak??

Mohd Rafi kata ' Tak baik tau. Tu kan anak..'

Camtuhhhh... So, akak cuba slow2 la. Sebab by the time Pahat 2 years nak kena stop terus kalau tak lagi susah nak berenti. Kang jadik 4 tahun lagi susah nak berenti. So, petang akak balik terus bagi BF. Cuma siang je lah bagi FM.

Skrg pon dia dah 1 tahun 6 bulan, slow2 sampai 2 tahun.

Apa akak nak bgtau adelah, yang penting disini bukan fully breast feed sehingga 2 tahun.

Fully breastfeed 6 bulan sahaja.

Kalau korang bagi nestum segera tu pon ado fm juga. So sama jah. Tak payahla ada yang obsess sangat nak fullybreastfeed sampai 2 tahun. Bagi akak takde istilah fullybreastfeed setelah kau bagi solid food kat anak kau.

Maksud obsess akak disini adelah tak payah nak judge orang atau kondemn orang yang bagi fm kat anak dia camtuh..

Start bagi solid = no longer fully breastfeed ye maksudnya.

Dah. Arini ujan. Walaupon akak datang lab/opis lambat sebab menyinggah bank lah, menyinggah beli cofee lah, tetap akak yg 1st.

2 comments:

shilafaizz said...

Anak kawan sy BF sampai 4tahun..berebut dengan adiknye. Hehee..anak kakak sy cakap umo 2tahun kak ilot..tetibe die balik rmh mak, dan tunjuk lori sambil cakap 'nak lowi"=nak lori. tu adelah perkataan pertama die. Mane tau nanti pahat terus cakap 'nak naik moto' haaa jgn terkujat okeh

monstorious wife said...

hahaha.. gigih kawan uolls.. akak nih pon dah mcm tak larat jah, nak retire BF umur 2 tahun. penat uolls..

iklan