Tuesday, December 13, 2016

Breast cancer awareness

Semalam akak pi jumpa GP sebab aku still pening and check up breast.

Actually dia cakap blood test aku normal tapiiiii

Platelet darah aku actually just above border, normal 400, reading aku 403. Tapi dia kata nothing to be worry about sbb sikit sangat beza dia. So dia bookkan dgn another GP yg checkkan pening aku aritu rabu ni pukul 9am. And dia suruh repeat test lepas sebulan. So balik aku check blood test lama2 akak bacaan 377, so xde la naik banyak sgt and belom tahap bahaya. Yelah kau kan suka fikir bukan2... Hahaha.

Akak suka juga skim booking ni. So xde la kau mencangak lama2 kat situ tunggu turn.

So kau dtg pukul brp kau book time.

Lepas tu aku tya dia cemana nak check breast. And lump tu cemana rupa dia. Dia kata kalau ada lump yg tak sakit and very obvious silalah rujuk ke NHS immediately. Tanda2 lain uols boleh dapati di website NHS uk. Rasanya website KKM pun ada.

Just make sure check lah sendiri kat rumah sebulan sekali. Kalau mampu buat ultrasound atau mammogram(untuk yg 40 and above). Kalau ada apa2 yg pelik dengan breast uols cepat2 jumpa GP/Doctor. Penting ya uolss ambil tindakan awal. I

Actually bagus jugak aku bersikap paranoia ni bila difikirkan. Jadi lebih ingat Allah.

Bye uolss. Jangan lupa check your breast regularly ye. Kalau mampu pegilah buat health check up regularly.

No comments:

iklan