Thursday, May 12, 2016

Distraction

Ha uollsss. Internet ni memang melalaikan kauuuu
Terutama bagi akak ni ha. Bukak matlab sambil2 bukak internet lepas tu tetiba kau dah bukak website baju raya. Tapi kau survey hari2 kau tengok harga mahal. Cuci2 mata je lah kannnnn?

Lepas tu kau jelajah pulak blog org. Kau klik semua recent link kat sidebar. Sedar2 dah 2 jammmm

Apakah maksudnya ittewwww???

Paper yg akak submit aritu dah 2 bulan xde khabar berita. Still under review. Sv akak kata dia x expected to be accepted. Tapi dia just nak komen dari reviewer sbb dia kan feeling2 suh hantar ke journal yg top dulu. Kalau reject kang hantar yang bawah sikit.

Paper aku lagi satu ni tak tau berapa kali ubah result. Sekarang tukar guna genetic algorithm pulak. Pening terus akak. Oh, sempat ke tak aku grad before funding habis niii..

Mostly student phd yg akak jumpa risau x boleh habis before funding habis. Yela uolsss mana nak cekau duit byr yuran. At least writing ok je boleh buat kat malaysia. Tapi leceh sikit la nanti.

Akak nak bgtau ye. Akak pun manusia, kadang2 ada perasaan malas juga xde la rajin sepanjang masa. Kadang bila kau baring2 atau katil masa tu idea writing paper kau muncul tp tak boleh nk capai laptop tulis sebab tengah tidokan anak. Gituuuuu. Kau jangan nak cakap kat akak kawan kau grad 2 tahun 4 bulan siap beranak lagik. Akak koserrr nak dengar. Boleh gituuuu??

Lepas tu kekdahnya kat fb tu orang sibuk la dok share cerita phd ala2 fefeling sgt. Tu lagi satu koserrr. Your Phd your way!. Jangan nak ikutkan orang sangat. Akak ingat 1 je. Buat Phd ni memang ikut rezeki kau. Kalau kau dapat SV baik tu rezeki. Kalau dapat result best pun rezeki. Tapi kena gigih la jugak kau buat kerja.

Kadang2 rasa bosan uolss.. kadang2 cakap kat diri sendiri 'kenapala aku buat Phd? Kalau x habis cemana? Cemana nak bayar balik mara kalau tak habis?'

Gituuuuu.... Well akak ni dah siap 2 chapter results. Tgh tggu proceed lagi 1 chapter SISO model. Lps tu proceed to MIMO. Sv dah suruh draft thesis tp tak sempat lagi baru buat skeleton sbb tengah writing another paper. Writing paper ni time consuming jugak ye uollsss. Kalau dah 10 tahun writing paper tu lain cerita tp bagi akak memang time consuming sbb kena cari reference bagai. Tu belom kau tulis pastu kena buat correction bagai. Pastu nak tunggu paper accepted/rejected pun lama jugak. Kau hari2 la log in ISA trans tu tengok progress bagai.

Minggu ni rasa mcm tak focus. Balik opis pun cepat. Pukul 3 dah cabotttt. Insaflaaaa ilot oiiii.... Tolong motivate akak sikit uolsss. Akak rasa out of focus sgtss.

Btw, akak cari2 baju raya akak bekenan kat satu baju ni lah tapi harga RM600+++. Koser pulak nak spend GBP100++ untuk 1 baju. Tu boleh beli 6 jeans GAP kat outlet okeh. Nanti akak suruh mak akak je lah jahit. Free. Tinggal beli kain jahhh.

p/s : nampak tak easily distracted?? Tgh writing boleh sibuk update blog?

No comments:

iklan