Monday, April 11, 2016

2 years, 3 years, 4 years, 5 years does it matter???

Baru2 ni akak terbacalah jugak issue student phd oversea both mara n jpa tak boleh nak extend dah. Now, kpt(jpa) bagi 3 years and that's it! kau kena habiskan 3 years jugak.

Well, the thing about research is you dont really know what is going to happened in the future. Especially yang dealing with laboratory equipment, virus and microbiology. Akak ada kawan buat microbiology ya.. he practically sleep in lab everyday tunggu culture ke apa ntah. Lagi yang buat hardware, equipment rosak so kena tunggu 6 bulan untuk quipment baru. Lagi tunggu barang order sampai. Lagi supervisor tak membantu. Lagi cuti beranak(ni aku la tu, no worries skrg akak dah pakai implant). So banyak uncertainity dalam research.

Some people commented on that FB page. ' I boleh je grad on time kenapa dia tak boleh?'. Soalan ni memang mintak kena lempang. Haha.

Well. akak tak la bercita lagi nak extend tapi kita tak tau kan nanti2 cemana. Bukannya kita tau result experiment nanti2 tu jadi ke tak. Kalau dah tau awal2 akak dh habis phd la.

Bagi akak tak perlu lah pertikaikan org punya kerja. Lepas tu cakap org pemalas sb tu extend. Kau tak tau orang tu punya kepayahan cemana. Even buat software pun kau hingat senang kee??

Lagi satu comment 'student phd oversea ni asyik kerja berjalan je'
OMG kannnn... Abes tu kena duduk rumah je la kekdahnya? Even buat kat malaysia pun kdg2 kita nak bercuti jugak kan release tension kdg2 pi bercuti. So far akak xde pi cuti jauh2 pun. Dlm uk jah. Balik2 pi Birm sbb Birm makan heaven and barang murah. Akak suka!!

Akak tak nafikan mmg ada student yg x buat kerja. Tp tu mmg standard, mana2 pun ada. Tapi sekarang kitorg kena send report monthly and yearly. Uni akan hantar ke visa. Kalau uni x satisfy diorg akan terminate visa kau. So kau x boleh stay idle tanpa apa2 progress. Senang citer kau kena ada satisfy progress. Sebab banyak case student phd yg cuma register pastu idle selama setahun uni tak tau kat mana.

So kesimpulannya, kau buat berapa tahun pun as long as kau ada PhD ok lah. Ingat senang ke nk tulis thesis, analyse result. Aku baru tulis 1paper macam nak hapa huru hara. Tu pon belom accepted lagi nyah. So akak respect to all PhD holder ou there, especially yang buat PhD time ada anak tu kannn.


1 comment:

cocochaneta said...

i ffel u kak. benci lah asyik nak tanya nkenapa x habis lagi? boleh habis ontime ke x. eeeiii

iklan