Tuesday, November 10, 2015

Pahat

Pahat dah start sekolah. Alhamdulillah. Tapi baru 2 minggu masuk dah cuti seminggu. Caner tu?. Dia biasala suka je pi sekolah. Tapi bukan suka belajar uols. Dia suka bersosial gituhhh.


Ni aktiviti balik sekolah. Aritu terselit kaki kat pagar tu padan muka dia.
Sekarang dia cakap campur2. Ikut suka hati dia. Kdg2 terkeluar english. Tapi kdg2 dia ckp english merapu.
Masa sekolah kat Malaysia dia x berapa boleh catch up sangat. Kat sini so far ok. Sebab sini bukan jenis belajar lepas tu homework bertimbun2. Budak2 belajar relax je. Skrg belajar phonic. Kekdahnya emak pon x tau sgt phonic alphabet tu bunyi cemana. Emak bukakkan Youtube jahh.

Akak tau la budak2 kat malaysia tu baya2 pahat dah pandai membaca. Pahat memang slow sikit sebab akak ajar ABC pun memang dia x ingat2. Kat sini ok pulak dia ingat.

Tapi Pahat ni memang suka buat kerja fizikal. Tolong angkat air mineral masok dalam almari. Lepas makan basuh pinggan sendiri (ini time rajin je yee... time malas pinggan pun tak nak angkat.


Tolong uli karipap pun dia jugak. Yang ni akak anoyying sebab menyibuk dan melambatkan kerja hakak. Paling best tolong masak. Pitammmmm. Orang masak dia amek senduk nak tolong kacau.

Kalau dia nak coklat dia pandai dah sekarang. Dia akan mintak makan nasik atau mee ke dulu. Dah siap makan dia mintak coklat. Kalau tak jangan harap dapat. Kekdahnya kau dok pleaseeee ibuuu...pleaseee...pleaseee pun tak dapat.

Well, sebenarnya akak banyak kerja since khamis x buat. Masa dekat brighton ada Pahat sorg je boleh lagi aku buat kerja kat rumah time Mohd Rafi kerja. Ada baby ni memang kelaot lah kalau kat rumah. Lepas tu sekarang dah sejuk. Memang lagi kelaotttttt. Stresss emak banyak kerja overdue, lepas tu result tak berapa cantik untuk masukkan dalam paper.
Pagi2 kena masak sediakan makanan utk baby n mohd rafi n pahat. Pahat jangan memain, walaupun kat sekolah dah lunch, balik rumah mintak nasik. Emak rasa lunch vegetarian kat sekolah x kena dgn tekak melayu dia.

Apa emak nak citer tadi? Oh, lepas masak kalau rajin akak basuh kain. Basuh guna tangan yaaaa. Mesin basuh ado. Akak dah beli tapi x reti pasang pipe dia lagi. sebab banyak sgt paip tak tau mana satu. Kadang2 akak basuh. kdg2 Mohd Rafi basuh. Tapi yang confirm tukang sidai memang Mohd Rafi. Kalau dah winter ni memang xde la sidai kat luar. Hari2 hujan. Jadi time bukak heater tu time tu la kau jemur baju.

Heater pun bukak sejam dua je sehari. Sebab bil mahal nyahhh. Tu pun sebulan dah consume GBP40. Sini letrik and gas guna prepaid. Pegi kedai topup baru boleh guna. Actually bagus jugak kat Malaysia buat mcm tu, takde la main petik lampu suka hati je kennn.

Aku paling menyampah ada orang jenis nak judge kau je kerja nya... seperti, 'eh, kata xde duit tapi pegi beli .... GB10'
Eh, aku bukan beli handbag baru pun, bukan beli barang lavish pun. Kasut aku tapak dah tanggal pun aku x tukar, dah la kasut ada 1 je. Pi gam je tapak dia. Kau rasa tak bosan ke hari2 makan kat rumah? sekali sekala nak jugak makan burger atau kebab kennn? Menyampah okeh citer kat orang macam ni. Jenis orang yang suka rendahkan orang lain. Lain la aku pegi bercuti suka suka ke atau beli LV ke beli kasut ferragamo ke... ni sah2 primark pun hakak budget2 nak masok. Kau hingat aku ni suka sangat ke mengabeskan duit. Aku ada utang kau ke??

Ha... entry di kala stress x dpt result semua campur aduk. bye.

2 comments:

khairiah hameed said...

kak..lain kali ko takyah citer yang best2 kak. ko citer semua yang tak best. kasut koyak, baju koyak..hah..baru diorang puas hati. hahahaha

arnie said...

hahhaha... eh, beli barang keperluan tu mesin basuh.. bukan kehendak.. ape dieorg tak dpt bezakan ke keperluan n kehendak.. bengong.. pastu mesti la beli yg berkualiti sikit kan dah alang2 beli.

eh, kite kat Malaysia ni pun selalu makan kat rumah almost setiap hari.. kdg2 kite masak, kdg2 bibik masak. kdg2 bawak bekal g lab. bukan setakat nak jimat duit, boleh jimat masa xyah kuar makan, so boleh balik awal.

hahaha.. komen panjang sbb nyampah gak dgn org yg judge mcm tu..

iklan