Friday, October 2, 2015

heh...Selamat HAri raya aidiladha

Heh. Tau. Akak lambat.

Busy nyah.... Siang pi opis. Malam jaga anak. Still duduk kat rumah org lagi. Dah 2 bulan.

Dah dapat rumah. Pindah next week. Tu pon sebab bayar 6 bulan in advance. So akak dh mesken lol.

Memang bosan cari rumah. Akak view 13 rumah. Apply 6 rumah. Semua kena reject.
Yang last ni kami decide nk byr 6 months in advance.

Actually ada je agent accept financial statement. Tapi kau tau la competition dengan student single yg tengah cari rumah. So mostly application kitorg direject sbb landlord amek yg single.

Lepas tu ada agent lg mengarut, akak nak bayar 6 bulan (sebab rumah tu cantik and ada fridge and washing machine segala, so berbaloi la bayar 6 months upfront). Tapi agent tu kata sebab student kena ada guarantor jugak. Kau hingat senang2 omputeh nak jadi guarantor. Koserr akak layan agent tewww.

Eh akak nak citer tu baru 6 months upfront. Deposit biasanya 1 bulan atau 1.5 bulan. Kalau kat area brighton deposit adalah 3 bulan, Rasakannnnn!

Tu baru deposit. Depa ada referecing fee. Referencing ni proses check credit kau. Ada utang dengan bank ke tak. Ada history tak bayar bil ke tak. Ada history tak bayar sewa rumah. Depa check up to 7 years. Jadi jangan feeling2 nak lari tak bayar bil yaaa.
Lepas tu ada moving in and out fees
Ada certain agent kena bayar cleaning fees.

Memang mampos nak sewa rumah pon mcm2 fees kena bayar. So segala mak nenek fees tu akak bayar GBP300

Pitamm ke tidakkk??

Lepas tu rumah unfurnished. Yang ado cooker sahajork. So merasa lah kau tengok2 kat gumtree tu perabot terpakai ke fridge terpakai ke washing machine terpakai keee.

Jd. Kiralah kannn berapa banyak pound sterling dah habes tewwww?

Bulan ni boleh la makan nasik dengan telur sampai 26 haribulan.

Akak malas nk upload gambar harap maklum.
Akak nak bgtau yg farha sekarang samseng nak mampos. Dia buli abang dia. Mainan dia tak nak main. Dia sibuk main dinosour abang dia. Eh, dia tau okeh abang dia nyorokkan kat mana. Lepas tu abang dia pon nanges. Nak je akak lempang.

Ok lah. tengoklah lagi 3 bulan agaknya baru akak update blog. Gittewwwwww

No comments:

iklan