Friday, December 5, 2014

Bayi kuning jangan bagi benda merepek!

Uols pantang bersalin ada tak orang dok sibuk2 bagi nasihat seperti:

'Nak bagi turun kuning mandikan dengan daun senduduk atau daun dukung anak'

'Baby bagi minum susu kambing nak elakkan kuning'

'Baby bagi minum air buah kundur  elakkan kuning'

'Ibu makan ubat C** nnt anak kurang kuning. Baby mandikan dengan air C**'

'Kenapa baby asyik nangis je. Masukkan lah dalam buai senang'

'Bagilah baby air masak'

And many more.....
Konsepnya orang2 itu kalah Doctor kannn??

Sebenarnya nak elakkan dr jaundice atau kuning kau tak payah makan benda merepek2 konon2 breasfeed nanti turun ke baby minum. Whatttt????
Yang penting lahir2 je terus kerapkan breastfeed. Hari ke 5 dan 6 paling crucial. Menurut nurse hari tersebut adalah hari puncak jaundice naik. Jadi hari ke 4 tu breastfeed sejam sekali. Jangan bagi baby tido. Jangan baby kau tido kau pun ikut tido lama2. Oppsss.

Hari 1st and 2nd mmg susu x keluar banyak. It's normal. Teruskan breastfeed. Hari ke 4 5 biasa susu dah banyak.

Akak xde amek suppliment apa2. Cuma minum air banyak2 je. Lagipun baby girl x minum banyak sgt compare to Pahat dulu.

Tu je tips akak utk elakkan jaundice. Yang penting kerap susukan anak sebelum hari ke 5 dan 6. Sebab kuning tu akan keluar melalui air kencing dan najis dia. Alhamdulillah, dua2 anak akak takde jaundice.

Now akak nak tanya sapa ada tips untuk tidokan anak dengan cepat supaya kau boleh buat kerja lain dan kau boleh tido mencukupi???

Sila share.

2 comments:

Mohamad Husaini said...

Sy dulu kalau nk suh baby tido cepat mase ngah pantang saya bg susu sambil mengiring n peluk die. Cepat je terlena dia sambil nyusu hihi. Tapi mak tak bg selalu buat mcm tu takut baby asek nak berkepit je haha -nina

Cd owner said...

Meh record aku nyanyi. Setakat ni memang berkesan nak bagi bayi tidur. Dah terbukti dengan budak2 kat UK ngan anak2 buah aku.

iklan