Wednesday, April 9, 2014

Dating scan

what a long day.
Sbb dah 10 weeks so hospital bg surat suruh datang scan. Dia bagi option nak detail scan ke scan biasa2 sahajork. Detail scan ni untuk check down syndrom. Pastu kena pegi Antenatal clinic untuk amek blood aku and Mohd Rafi. Since akak ada thalasemia carrier so kena check husband jugak.
Chance untuk baby ada thalassemia  adalah 1 of 4 child. maksudnya 1 dr 4 org anak kau akan ada possibility ada thalasemia. Thalasemia ni bahaya ye sbb nnt dr umur setahun dah kena masuk darah kat anak. Lepas maximum boleh hidup pun 19 tahun jah. Kesian la kan kat budak tu nanti. If both parents ada thalasemia dia akan check baby pulak.

Akak doa banyak2 supaya Mohd Rafi clear from thalasemia.

Pegi scan dalam surat dah tulis pukul 2.20pm. Sebenarnya kitorg x tau hospital kat mana. Sbb check up kat community midwife je. Scan n blood test buat kat hospital. So main terjah sahajork. Kebetulan dalam.bus jumpa budak malaysia yg amek.medic. And dia nk pegi kelas kat spital. So dia tunjukkan jalan kat mana nak register. Kat mana nak scan. Alhamdulillah. Semoga Allah balas jasa adik tu.

Sonographer panggil akak pukul 3.00pm. Dia scan dia kata kecik sgt utk detail scan for syndrom. Kalau ikut waktu period dah 10 weeks 4 days. Scan utk syndrom dibuat masa 10weeks to 12 weeks. Ikut measurement scan baru 9 weeks. Heart beat dah ada. Alhamdulillah. Tapi baby kali ni bagus la. masa pahat scan 8 weeks dah melompat. Bukanla melompat mcm baby dh besar tu. Ala emak pun susah nk explain. Sonographer kata rahim aku kebelakang sikit so x nampak sgt babynya. But nothing dangerous sbb baru  lagi.

So kena buat appointment lagi skali untuk scan sbb x nampak sgt. Lagi 2
 mggu kena dtg lagi.

Lepas tu kena pegi Antenatal clinic untuk amek blood Mohd Rafi. Tapi x jumpa building. Kebetulan ada staff lelaki omputeh lalu dia tanya. Are you lost?
Lepas tu dia suruh ikut dia. Dia tunjukkan jalan pi building tu.

Sampai antenatal klinik kena tunggu lagi. Ala 30 menet je pon. Cuba kau tunggu check up kat spital serdang tu. Mau berjanggut baru dapat nombor. Lepas tu ada omputeh ni nampak aku boring dia offer paper dia. So akak amek lah baca.

Pahat mcm biasa menggodeh mainan.

Amek blood pastu balik rumah. Mohd Rafi pegi keje terus. Result nanti dia telepon bgtau.

Nanti akak update lagi. Akak memang malas upload gambar. Harap maklum.

1 comment:

feeza_nwa said...

Semoga kau and baby sihat sentiasa..
Take care..

iklan