Friday, November 22, 2013

London - tempat Pahat hilang bantal busuk

Ala...ni trip lama bulan lepas tp emak kan malas nak update.

Pegi London actually nak hantar borang claim kat Mara sambil bawak Pahat and Adong jalan2.
Pegi dengan Afiq, budak master in biology kat sini. Aku pening baca nota dia siap ada genetic2 kebenda ntah. Apa motippp emak baca nota dia???

Ok. Amek tiket off peak pegi pukul 9am balik after 7pm. Kalau tak siap peak hour time org balik and pergi kerja. Masa tu tiket mahal sikit.

Brighton to London sejam sahajork. Tapi xde lah naik high speed train macam virgin. Btw, virgin menggunakan technology tilting train (research aku). Sv aku kata kalau ada orang kutuk2 pasal tilting train suh citer pasal Virgin.. Haha..Boleh gitu mengadu kat SV ada omputeh ni kutuk research emak??
Ok, tu citer lain.

Stop kat Victoria station. Beli oyster card untuk naik TUBE. Cari map TUBE. Aku rasa dulu map dia mcm besar apsal kecik sgt skrg? Ke sbb emak dah tua??

Terus pegi Bayswater. Sbb dah pukul 12 masa tu. Takut org Mara lunch. So kitorg pun makan lah kat kedai halal kat situ. Bayswater memang terkenal dengan banyak kedai halal sepanjang jalan.

Dalam Train, budak ni x reti duduk diam

Bayswater Station

Bayswater
Gambar2 banyak Afiq yang capture sebab dia bawak camera. Lagipon zaman akak buat degree dulu dah berlambak gambar kat London dah tak koser aku nak amek gambar kat tempat2 disitu. Berlagak tak?? **matilah

Makan kat London mahal lah sikit uollsss... London kannnn. Aku nak makan kat steak house yang diorang kata Halal tu tapi tak jumpa kedai tu. And emak tak tau nama kedai tu.

Siap makan, jalan kaki pegi Queensborough. Takde jauh sangat pon, selang 3 jalan jah. Mara tutup. Orang pi lunch.

So kitorang jalan2 pegi park. South Kesington Park, sebelah Hyde Park. Depan sikit Hyde Park ada Hard Rock Cafe, aku tanya Mohd Rafi nak pegi x? Tanya Afiq nak pegi x? Dua2 jawab x nak. Ok. Tak yah pegi.
Akak merangkap pemandu pelancong pada hari itu.
Yelah kan dulu masa kat Surrey kerja pegi London je activitynya.




Ha...ada mcm gambar Pre Wedding Cik Ta?? Merasa ntah2 Cik Ta amek gambar tempat yang sama mcm emak. Matilah korang tengok gambar banyak2.

Pastu pegi Mara balik jumpa pakcik2 dari mara Malaysia datang ada uruskan deal apa ntah. So borak2 dengan pakcik2 tu. Pastu naik atas. Pastu balik.

Pastu actually nak bawak diorg pegi tower bridge, stop kat westminter sebab kan boleh jalan kaki ke tower bridge depan london Eye tu. Tapi akak lupa arah mana nak pegi tower bridge uolllsss..
Sebab dah lama kaedahnya... Matila mak kena cerca!

So ni gambar kat London Eye. Koser haku nak naik London Eye tu. Dulu pon x pernah naik. Nak bgtau jugak jacket semua ditaja oleh Primark. Murah2 sahajork. Pastu salah beli size sendiri. Rasainnnnn!!

Ni lagi 1 gambar. Pahat tengah sangap ngantok.

Lepas tu, naik tube pegi Leicester Square, kat sini adalah tempat broadway, tempat tengok theater merangkap juga china town.
Akak suka pegi China Town sebab banyak makanan dari malaysia seperti kicap.

So kat situ pegi kedai New Moon supermarket. Macam2 ado. Beli kicap sebab Mohd Rafi suka makan kicap. Aritu bawak botol kecik je budget tahan 3 bulan lah sangatttt.

Gambar kat china town x boleh upload pulak. Hanjjj!!

Xpelah...pastu nak balik kannnn, tetiba carik bantal Pahat xde. Aiyooo, check kat beg kat stroller nan hado!

Sah2 la hilang kennnnn. Xde makna la kau patah balik carik sbb dah sampai victoria station. Pastu tunggu train sampai. Sementara tu minum coffeee. Akak dok duduk depan Krispy Kreme punya kedai. Dok tengok orang beli last2 aku beli donut dengan coffee. Afiq beli coffee kat luar, murah Gbp1.70 camtuh. Tapi tak sedap. Rasainnnnn!

Btw, hot chocolate costa adalah sedap gila!

Ok. So far duit mara bagi cukup lah utk akak sefamily. Mampu lagi lah kalau takat nak beli baju primark ka, sekali sekala minum coffee costa. Xde lah sampai kena ikat perut ke apa. Emak rasa ok jah... Cuma kalau sewa rumah kat Brighton ni memang pitam lah kau nak bayar deposit. 6 month rent in advance and 3 month deposit. In Brighton only. Tempat lain xda ya begitu...

Bye.

2 comments:

DeLancrettLurpak said...

Nama kedai steak halal tu Tinseltown ye uols.. Kalau ko dari Whiteleys Bayswater tu, ko belok kiri dkt simpang empat yg ada traffic light tu, ko terus je jalan, pastu nampak lah Tinseltown. sebelum ko sampai Tinseltown, ada satu kedai sebelah kiri nama dia Banana Tree pun sodap dan halal ye uols...

Masa aku nak g Birm dulu, aku pernah call landlord kat Birm,call dari Malaysia ye, dia mmg mintak 6months advance rental tapi dia kata kalau ada PR or British citizen yg boleh jamin ko, makanya bayar deposit sahajork. Tapi bila aku pegi univ accommodation, staff univ accomodation tu tolong call agent, diorg bagi guarantee, terus mak dpt sewa rumah tanpa byr advance rental ye uols.. hari yg aku sampai dari Malaysia hari tu gak aku dpt rumah.. senang keje mak masa tu, hikhikhik

monstorious wife said...

Dr Lurpak. Ha..dekat dgn nandos ka restaurant tu?
Kat sini uni agent jarang ada family house selalu diorang let go bilik jah.

iklan