Saturday, October 5, 2013

Settle down finally!

Yeppp...Finally in Brighton/Sussex.

University family flat adalah kecik gila. 10 langkah kau dah boleh round 1 rumah. Tapi bersyukurlah rent all inclusive. Water, heater, electric and furniture semua termasuk dalam rent.

Kitorang dari Birm naik Train, beli tiket awal iaitu Gbp33 for 2. Pahat bawah 5 tahun so travel anywhere for free. From New Street Birm kitog naik very fast virgin train to London hanya 1hr 15 minutes. Tapiiiii....pening!! Especially bila dia belok rasa pening. Tapi train ittew memang laju. So akak kagum... Fyi, research akak adalah train system. Howwww? Buat phd train system tapi naik train laju mabuk.

Sampai London Euston suppose boleh naik underground to St Pancrass station tapi kitorg jalan kaki sahajork. Bayangkan bawak luggage dengan Buggy Pahat jalan kaki ya ke St Pancrass. Then naik First Line Coach Train to Brighton another 1 hour. Train ni banyak stop thats why amek masa lama. Sebenarnya London to Brighton dekat sahajork.

Dari Brighton we took another train to Falmer. Ada 3 stops before sampai Falmer. Tapi amek masa dalam 10 menet je sebab stop dia semua dekat2.

Then jalan kaki to register.

Guess what?? Aku x jumpa mana Passport nak register. Diorang kena scan passport and visa to register.

Then jumpa Afiq. One of malaysian student kat sini. Untuk pengetahuan, malaysian student kat Sussex ni ado 4 orang sahajork. Sorang student undergrad, self sponsored ya. memang kaya gila budak ni.
2 org student master. And Akak ni ha.

Kalau kat Birm ko jalan2 je jumpa melayu howww???

So sbb tak boleh register afiq bawak kitorg pegi amek kunci rumah and masuk rumah dulu.
Ni view rumah kitorg. 1 bed apartment. Tingkat atas skali. Naik bukit dah penat. Tunggu kat bawah amek nafas pastu naik tingkat atas pulak.

Kalau kau xde buggy/stroller kat sini memang gila! Belum separuh perjalanan anak dah penat mintak dukung. Matilaaaa

Ni buggy Pahat. Terpaksa invest beli kat Bullring Birm Gbp72. Ni pon bila aku bawak kat Brighton xde orang bawak anak jalan2 pakai brand nih.

Mostly sama ada diorg pakai quinny atau mc laren tuh. Emak tak mampu lagi. Ni pon ok ringan and easy to maneuver.

 Nak jalan2 kat sini kau kena JALAN KAKI dan naik train atau bus.

Tapi we prefer naik train sebab cepat sampai. Kalau naik bas matilah 45 menet baru kau sampai town sebab singgah banyak tempat. Koser haku.

Tiket train adalah GBP3.30 return and Bus GBp3.50 students.

The next day meeting with my SV pulak. Nanti lah citer. Malassss pulak.

3 comments:

Mrs Nageb said...

wow bestlah pahat jadi omputih ya.. :)

Intan and The Boys said...

beb! sampai ke sana dah ko ye. terkejut aku bukak blog ko ni.

apapon...semoga semua urusan berjalan lancor. aku baca urusan ko nak ke sana aku yg semput.

PM said...

akhirnya semuanya settle! happy for u and best of luck ilot.

p/s : pray for me too

- nani

iklan