Monday, May 27, 2013

Penakut.

Ok. Akak tak tau sapa ajar atau dia sendiri yang develop rasa takut ka..

Tapi Pahat adelah penakut.

Kalau tempat gelap sikit mula lah dia lari cari emak. Kalau bola dia ada kat dapur masa tu semua orang kat depan tgk TV, sat lagi dia melalak-lalak suruh orang temankan dia amek bola kat dapur.

Ni apak dia baca komik ada gambar hantu beriya tutp mata tak nak tgk.

EH, tengok rambut Pahat dah lebat kann? Hasil di botakkan beberapa kali. Ternyata betul la teori orang kalau nak rambut lebat silalah botakkan rambut.

Vocab Pahat sekarang dah maju lah jugak. At least dia tau la beberapa perkataan tapi x reti sambung ayat lagi. Itu pon emak kena ajar hari2 perkataan tu. Mcm fish, bird, ice cream, dog. Yang paling pitammm sekali adelah dia panggil apak dia, ayah. Dia panggil akak pon ayah! Pitammm.

Memang slow sikit tp at least bila hari2 ajar lama2 dia pandai.

Same goes dengan potty train. Now dia dh pandai nak kencing atau berak cepat bukak seluar sendiri dan pegi toilet. Lepas tu flush. Lepas flush suruh bukak baju nak mandi. Yang ni emak hangin. Setiap kali berak kencing tiap kali tu la sibuk nak mandi.

Pahat juga dah pandai makan sendiri. Tak bersepah hokeh dia makan.

Paling tak boleh blah tiap kali pegi kedai tiap kali tu lah mintak mainan. Pitammmm!... Akak koser nak belikan. Biasanya kitorang belikan air yogurt atau coklat.

Tapi yg paling penting setiap anak punya development tu lain2. Kadang2 malas jugak nak ajar hari2, tapi gigihkan je la.. amek masa beberapa minit ajar dia. Akak ajar ABCDE yg dia tau apa2 huruf semua A. Aiyoooo...xpe la Pahat nnt ibu ajar lagi.

Sekarang kat rumah babysitter cuma ada Pahat sorang je. Geng dia yg sorang tu dah pindah US sbb ayah dia kedutaan ke apa ntah mcm tu. Lagi sorang dah masuk sekolah. Tinggallah dia sorang2 boring kat rumah babysitter. Hahahahaha

Then...jeng2..jeng...akak dh lewat period tapi check negative. Aiyoooo ni ntah2 jadik kes mcm dulu sampai kena makan pil hormon...Aku pon lupa dh aku mkn pil apa aritu. 


1 comment:

arnie said...

hahaha.. kite ajar anak pun ikut mood. bile kat sekolah die plg lambat, hari2 kite gigih ajar. bile dah tercepat, malas pulak. hahaha..

iklan