Thursday, May 30, 2013

Copy Paste

Semalam akak dah mengamuk dalam kelas sbb student copy paste lab report. Seramai 5 org mempunyai lab report yg exactly sama disscussion and conclusion.

Apa masalah dgn diorg yg pemalas ni? Baru 1st year dah pemalas mcm tu. Akak ajar budak 3rd year sekarang dari diorg 1st year x pernah akak detect diorg meniru. Apa igt demo bodo sgt ka x reti detect meniru ke x.

Kalau pandai xpe. Ni masing2 suruh design flip flop guna kmap pon x reti how???

Akak hangin akak bagi 0. Pastu diorg confront. Akak ckp resubmit everything dr awal.

Maaf aku cakap budak melayu memang pemalas dan nak kerja senang. Padahal buku ada google ada maklumat boleh cari tetap nk copy paste hasil org lain. Thats why aku lagi suka student chinese dari melayu sbb memang diorg pemalas. Kecuali budak2 3rd year skrg.

Budak 2 melayu dah la x berapa pandai. Pastu pemalas. Nak kerja senang. Nanti ujung2 cakap kita x bagi peluang takut malaysia jatuh kat tgn cina kononnya tapi tengoklah attitude kau yg pemalas tu. Maaf kalau akak racist tapi geram je aku dgn budak2 ni.

I tell you kat tpt akak mengajar ni. Majority chinese 3.0 and above cgpa. Ada odd cases yg dpt 2.9 mcm tu. Budak2 melayu ni odd cases ada la yg dpt 3.5. Tapi mostly bawah 3.0.

And ada jugak yg komplen kenapa x ajar diorg satu2 bagi paham? Kenapa bdk2 cina boleh belajar sendiri x paham tanya aku budak2 melayu kalau tanya soalan yg start dgn mcm ni.

'miss, ni cemana nak buat?'

Baru selak muka pertama x paham terus tanya. Bukan nak baca habes dulu. Pastu google ke cr jawapan dulu.

Now i understand org cakap. Takde student pandai atau bodoh. Yang ada rajin atau pemalas.

I guess budak2 melayu yg masuk tpt akak ni x berkualiti. Yang berkualiti semua dah pegi oversea..

Kalau sapa2 masih jadi student tu please lah jgn amalkan copy paste. Akak pon pernah id student jugak. Masa tu xde internet aku refer buku atau pegi library. X pernah aku copy paste org. Hello kalau org x izinkan ko copy paste boleh claim copy right okeh.

Maaf sapa2 yang terasa. Tapi kalau rasa diri x berapa pandai tapi amek course engineering tu sila lah rajinkan diri. Jangan sibuk komplen asyik budak cina je dpt 1st class sedangkan kau pemalas.

Bye. Dari pengajar yg kecewa.

2 comments:

ummu aufa said...

betul kak. setuju..keje copy paste seolah2 mcm takde value kalau berjaya. Diorang ingat lecturer takleh detect padahal lecturer lagi cerdik! My friends pon ada yg wat keje mcm ni, tak makan nasihat..last2 sendiri yg rugi maaa..tindakan akak bg 0 adalah paling tepat! jangan manjakan student mcm ni^^ -dr student jugak..hihi

monstorious wife said...

Memang pon. Malas sgt diorg ni.

iklan