Monday, April 15, 2013

Chocolate indulgence cake ala2 secret recipe.

Weekend aritu akak tidak lah kemana2. Hanya duduk rumah sahajork. Bila dah duduk rumah macam2 aktiviti memasak akak buat seperti
Masak lunch dan dinner. Buat kueh tempahan orang. Dan juga buat choc indulgence cake yang leceh sungguh nak buat.

FYI, filling cake ini adelah white choc mouse dan juga dark choc mouse. Amek masa semalam nak tunggu dia set. So mouse tu buat malam sabtu. Dan assemble dengan cake hari ahad.

Pastu bila akak masak cake guna 2 loyang. Pastu belah dua. jadilkan 4 layer. 1 loyang dah siap bakar dan nak tunggu sejuk. Akak biarla kat atas meja kopi yg pendek tu. Lagi 1 tengah bakar.

Sambil tu akak masak dinner. Multipurpose sangat akak kan??? sambil2 buat cake masak dinner pulak.

Pahat datang dapur akak biar je lah. Sbb x cakap aku tgh masak dinner tu.

Tup2 aku tengok kek aku belubang2!! Pahat happy je makan kek tu di honges2 guna jari dia. PItammmmm akak!!

Jadi, kek yg lubang2 itteew akak letak sebagai layer paling bawah supaya orang tak nampak gituuuu..


Disebabkan kek ini lah ade kawan sekolah akak komen begini. Note (kawan akak tu lelaki)

'Rajinla ko mcm2 ko cube..xmcm yg kat umah ni.. Mtk minum petang pun wat bodo jer'

Then akak reply la begini:
'x baik kau. Aku pon sama je kalau time malass.. Ni time rajin je mcm ni.' 

Akak ingat sudah habes disitu, tapi dia reply lagik:

'Ade gak rajin..ni jmpe suami 6 bln skali ape la slh lyn skit..tang duit tau pulak nak'

Howwww??? Pastu akak x reply dah sebab nanti kang jadi panjang puiler ceritanya.. Koser haku nak masuk campur hal rumah tangga orang.

Lagipon akak rajin masak sahajork. Mengemas akak pemalas. So ada kurang ada lah lebih nya betul tak??
Tapi kalau laki akak suruh akak TERPAKSA lah buat kaedahnya.

Yang lain2 akak masak yang akak rajin amek gambar adelah:

Lontong berserta ayam masak merah.

Awas yee...tu bukan telur ayam 3 bijik. Pitammm kalau aku nak makan telur ayam sekali 3 bijik. Tu telur puyuh.


Yang ni ayam goreng kunyit berserta tempeh. Ini tempeh daun bukan tempeh plastic. Beli kat pasar serdang. Akak gembira sekali membeli tempeh daun yang sekarang ni hanya dijumpai dikampung2.

Of course rasa lain sikit dari tempeh plastic tu. Aroma dan texture dia lain..
Sebab jangka hayat tempeh boleh disimpan tak lama, jadi weekend tu masakan semua berunsurkan tempeh. Tu kuah lodeh untuk lontong pon confirm letak tempeh kannn??

Jawa sangatttttt!!!

p/s : gambar semua telah diupload terlebih dahulu dalam instagram. Instagram aku kalau tak gambar makanan mesti penuh dengan gambar Pahat.

3 comments:

DeLancrettLurpak said...

sapa makan seketol kek tu weyy?
bila la aku nak buat kek ni.. haishh, nak recipe uols!

monstorious wife said...

Yang seketul tu Pahat la makan. Emak google sahajork. Uollss ikut ja sebijik2 resepi google.. **matilakan malas nk type.

+perempuan tak berapa nak girang+ said...
This comment has been removed by the author.

iklan