Friday, March 1, 2013

Students

Heh. Mojo update blog dtg hanyalah ketika cuti. Howw?

Ala xde org baca pon akak feeling2 update jugak lah. Saja nak citer pasal student2.

Semalam akak pi breakfast kat cafe. Maklumlah semalam kelas ada 1 je iaitu tutorial Digital Logic. Petang. Prep dah siap. Jadi marilah berjalan  ke cafe.
Akak hanyalah bawak rm8.

Amek kuey tiaw separuh. Maggi goreng separuh. Daging black pper dan air nescafe. Rm3.80 sahajork.

Murah x cafe akak?

Otw balik jumpa 2 students tgh beratur nk beli mknn. Mcm biasa.

Hi miss.

Belanja miss.

Akak cakap. I ada banyak ni je. Ambik lah.

Diorg malu2 nak amek. X nak amek. Akak ada 4 hengget jah uolllss. Akak malas bawak purse so bawak duit secukupnya jah.

Then ada sekumpulan baru turun tangga.

Miss belanja miss.

Akak bagi la 4 hengget tu.

Matila kannn cukup ke x pandai2 korang...lenkali iols bawak duit banyak sket. Sekali skala boleh la belanja diorg. Hari2.mau pitammmsss.

Oh. Ada 2 org students dr nigeria grad sudah. Tamat sudah degree diorg selama 4 tahun. Akak sedih pon ado. Sebab takut kat negara diorg xde kerja. Yela...negara diorg bukan mcm kita ni.

They are such a good student. Not excellent in exam. Tapi average. What i mean by good is diorg x ponteng kelas. Assignment buat. Btw. Diorg grad in time. Dia kata x tunggu konvo sebab mak dia dah rindu kat dia katanya. Dah 4 tahun x balik.

Nak balik mahal uolllss. Harap2 bila dia balik nanti dia dpt berbakti dgn negara dia. Kesian okeh negara diorg miskin.

Akak lg suka students nigeria ni dr student arab sorg ni. Masyarakatttttt... Kelas ponteng. 1 subject amek sampai 3 4 kali baru lepas. Tu pon sbb lecturer menyampah tgk muka dia so dia lepaskan jugak. Tutorial x datang. Kalau dtg pon bukan salin apa kita ajar tp lukis kartun. Pastu? Fail!!

Geram akak tau.

Eh. Ada lagi sorg student post grad ni dr madagascar. Antara negara plg miskin di dunia. Dia dtg jumpa supervisor dia bawak anak dukung kat belakang. Kesian pon ada. Pastu dia citer kat kawan akak kat negara dia mana ada internwt ni semua. Komputer pon susah nak dpt. Diorg cuma diajar guna utk print sahajork.

Banyak lg  cerita dia kang akak citer sedih pulak.

Kalau akak jd lecturer 1 hari nnt akak nk bg geran scholarship kat student2 dari negara miskin mcm ni. Biar diorang keluar dr kepompong kemiskinan.

Kalau student2 dr negara arab tu uollls x payah layan. Diorang kaya hokeh!


1 comment:

shilafaizz said...

betul tu kak, dorg susah kan..kt uia dulu ade zakat utk student. ramai gak la student2 dr nigeria dan negara2 miskin ni apply sebab dorang dtg sini ade yg dah berkeluarga, ade anak so kene pakai duet bnyk..kesian dorg nih

iklan