Friday, February 15, 2013

Masak dan sentap.

Eh.m.tetiba rajin update khennnn??

Aritu laki akak sibuk cakap nak makan lauk2 kampung masak lemak cili api lah. Sambal belacan lah.

So akak buat lah uollsss... Ada ikan haruan tu akak bawak dr kampung sbb pakcik akak pancing ka apa ntah. So masak lemak pecel. Goreng dulu pastu celup dlm kuah lemak. Kalau x goreng rasa hanyir lah uolllss..

Pastu gigih akak tumbuk sambal belacan.

Masak peria+cendawan goreng. Kalau sayur gini aku sorang ja yg makan.

Tup tup laki akak balik x makan uolllss... Tak ke sentap disitu?

Nasib baik la aku masak portion utk 2 org jah. Kalau aku masak feeling2 utk lauk tgh hari sampai malam mau sentap berganda2.

So. Semalam. Akak masak menu ikot selera akak jahh! Tak nak makan sudahhhh!!

Akak gigih gentel meatball masukkan dalam baked penne. Kaedahnya meatball ittew akak letak parsley banyak sgt sbb beli seikat banyak gituu x mau membazer lalu letak semua.

Jadi rasainnnnn rasa parsley tu kuat sangat dlm meatball tu.

Oh yess uolllsss...tak mo guna mince beef ramli atau sewaktu dgnnya. Kdg2 aku jumpa tulang. Lebih byk otot dr daging.

So akak guna mince beef yg dah siap pack2 300g. Australian beef. Yang tu lean meat. Kalau kat uk ko boleh pilih daging mana yg ko nak mince kan.

Pastu cara2 buat meatball senang sahajork. Akak beli roti baguete amek separuh blend kering sampai jadi breadcrumb. Nak ltk breadcrumb pon boleh. Sebab aku x jumpa breadcrumb sbb tu la guna baguete-tak ingat ejaan. Elehhh paling2 pon cik sha jah yang rajin betulkan grammar spelling mak.

Pastu campak dalam mince beef ittew chopped parsley. Breadcrumb. Salt pepper lalu kau bulat2. Goreng kat pan with a little butter and oil atau bakar dalam oven. Buat banyak2 dah frozen kan.

Alahhh uollss guugle jah banyak recipe. Tapi AWAS! Jangan feeling2 guna pork puiler.



2 comments:

hOtMaMa said...

hoiihhh... merembessssss! nak buat hakak malasss.. huwaaa... ko buatkan sket hantar ke puchong bole.. haha

monstorious wife said...

akak beli je dah siap jual kat tesco... senang kak. hehe

iklan