Tuesday, January 22, 2013

Really Sad watching this.


Sapa2 ada ada asterok boleh tengok version subtitle punya every saturday.

Rancangan ni dia pegi ke nagara2 miskin mostly africa untuk buat documentary later akan kutip donation untuk diorang.

Takde translation pon korang boleh paham apa diorang cakap dari video tu.

Akak tengok menangis2 okeh. Serious sedih!!

Yang ni dia pegi negara BURKINA PASO.
Negara ni kering. Tanam pokok pon tak hidup. Dengan angin pasir nya sekali sekala datang.

Budak2 pon ramai tak sekolah. Kerja kat lombong emas dengan harapan diorang akan jumpa emas supaya hidup diorang boleh jadi senang. Ya Allah sedih gila akak tengok diorang kerja kat lombong tu. Pegang mercuri mcm tu je. Tanpa rasa bahaya ke apa.

Makan nasi pon dengan hanya berlaukkan ikan goreng belah 3 uollss!! Akak memang dah sedih2 dah tgk citer ni.

Lepas tu ramai kanak2 yang sakit malnutriton. Bila tak ubat dalam masa 3 minggu akan mati.

Bila diorang datang budak2 kat situ kerumun lah happy.

Pastu diorang kasut pon xde. Baju pon compang camping. Kesana sini dengan kaki ayam je.

Serious korang tengok lah video nih. Akak nanges bila tengok. Tapi how nak derma??

Dari Malaysia pegi tolong negara2 merepek2 yang boleh sustain dia punya life sendiri baik pegi sini biar budak2 kat Malaysia ni insaf.

Ni kalau tak kerja main ipad atau komputer sahajork.

Orang lain terpaksa berlapar takde makanan.


No comments:

iklan