Tuesday, January 8, 2013

Dear visa!

Since Ahad akak telah berjaya meMINJAM untuk di tunjuk kedalam account akak sebanyak 20k. Belom masuk duit sendiri lah.

Then semalam aku bukak website UK Border Agency untuk Visa purpose, I actually need to provide rm41k for Spouse and Child visa.

actually kira2 dia mcm ni:

GBP 450 per month per dependent(husband n child) x 2orang x 9 bulan x 5(convert ke duit malaysia)

Subhanallah...terus aku gelabah ayam!!
Yela nak cukupkan 20k pon atas belas ikhsan orang. Inikan pulak ko nak cekau lagi 20k... Pitammmmm!!

Aku dah feeling2 nak buat personal loan jah cukupkan 40k.

The Link is HERE:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/studying/adult-students/family/

Click bahagian How Much Money will your dependent need to show?

Then, akak feeling2 buat status kat FB dengan calculation bagai... Akak dah serabut+pasrah uolllss masa tu.

Lepas tu tiba2 ni ada kawan akak ni kerja sebagai agent2 visa uk and aussie nih cakap yang UK visa dah buat 1 guideline yang Low Risk Country tak perlu nak ada support document banyak sangat.

So maksudnya akak tak perlu nak ada banyak2 sangat dalam account. Dia kata 20k should be enough!

Yeahhhhh!!!

Alhamdulilllaaahhh...lega rasa nya.

Low Risk country list boleh Click HERE:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/studying/adult-students/evidence/

Visa fee is GBP286 per person. Kalau ada 3 orang mcm akak ni adelah:

RM4290!!!!!

Pitammmmm...banyaknya kannnn??? Habes duit aku..

Before that kena make sure surat nikah ditranslate kan, surat beranak pahat pon kena translate jugak.

Adoiiiii...banyaknya kena buat..

Err...masalahnya, surat nikah aku tak tau ntah letak mana..

GBP286 x 3 x 5(convert duit malaysia) =

1 comment:

DeLancrettLurpak said...

Didoakan selamatlah ye.

Selamat mengisi borang Visa, hehehe

iklan