Wednesday, July 18, 2012

Sensitivity PENJUAL insuran

Uollss.. akak tension hari2 dapat call dari orang jual insurans. Bukannya tak bagus amek insuran tapi kannnnn akak dulu amek selama 4 tahun, akak rasa mcm rugi je sebab akak bukannya masuk hospital, membazir duet hakak bayar rm200 sebulan selama 4 tahun.

Yang pelaburan tu pon membazir jugak sebab dividen tak de lah banyak mana. Lebih baik akak amek loan ASB tu ha lagi untung uolllsss..

Pastu kan penjual2 insuran nih macam tak sensitif dengan keadaan. Ada status penjual insuran kat FB mcm nih:

' Alhamdullillah, 2 orang nyawa dapat diselamatkan dengan insuran, yang LIAT tu tunggu masa je'

helloooo...mcm dia tuhan pulak selamatkan nyawa orang. Doctor pon tak cakap mcm tu. Ala nyah, kalau takde duit or takde insuran masuk je lah Hospital Goverment. Aku pon sedar diri, dah tak mampu baik aku masuk spital gov je. Bukannya nak cakap insuran tu tak perlu tapi tak payah nak agungkan sangat boleh tak?

Ni lagi satu akak baca komen kat blog gossip pasal derma anak Fynn Jamal tu:

'Di sini lah letaknya kepentingan Medical Card…x kira usia, waktu & ketika penyakit blh menimpa sesiapa saja…semoga adik kecil ni cepat sembuh dan segalanya Berjalan dgn lancar..amin'

Pastu ada orang reply:

'bdk ni mmg lahir dgn jantung berlubang, medical card x cover anak2 yg dilahirkan mmg sakit. klu nak jual insurans pun better tau cerita org lain dulu. tq.'

Pastu dia reply lagik:

'Kalau sy nak jual Insurans mesti sy letak ctc no…just my Ibadah to educated people ttg kepentingan medical card…fyi medical card cover baby seawal usia 3 bulan dlm perut ibu…boleh cek with Prudential product Pru MyChild…tq'

Pastu nasib baik ada orang reply:

'and again, u have to know the real story, arjuna tidak dikandung oleh fynn sendiri. bagaimanakah beliau mahu mengambil policy prumychild sedangkan bdk itu tidak hidup dlm rahim beliau. yg boleh beliau boleh ambil pun medical card biase selepas anak itu sah berada dlm jagaan dia. yes, niat anda baik utk menerangkan kebaikan medical card, cuma di waktu2 genting, yg kita perlukan adalah doa dan sumbangan. selepas waktu genting baru la kita mula berckp hal2 yg lain. sekian.'

Uolllss... perlu tak saat2 genting nyawa orang kau sibuk suruh amek medical card?

Nak derma tu derma je lah tak payah bising2 betul tak? Kalau tak nak derma just duduk diam2 sahaja.

Memang lah insuran tu sangat perlu untuk waktu2 kecemasan mcm nih, tapi situasinya lain.

Lagipon bukan semua orang mampu beli insuran beratus2.

Kalau kau beli insuran yang murah merasa lah ada sakit kau yang tak dicover plus ada limit setahun untuk guna.

Bukan akak tak nak beli insuran ye, tapi gaji akak ni pon cukup2 makan, korang dok jual insuran beratus2 kat aku, kau hengat aku mampu??

Tu belom lagik kawan akak yang tak contact selama 5 tahun tiba2 call ajak jumpa, rupa2nya nak jual insuran jah. Memang koser hakak nak beli.

Lain lah kalau company cover insuran kannnn??


6 comments:

hOtMaMa said...

betul nyah!! mak sokong 100%! mmg cilakak org cam tu yg mmg tak de sensitivity.. jam2 tu gak dia nak sibuk citer pasal insurance kan.. hakak pun sama cam uols.. tak de duhet aku nak byr insurance tiap2 bulan.. lagi pun company hakak ada cover insurance utk satu family lg.. cukup la tu.. agak2 tak bole, sepital gomen kan bersepah.. apa susah..

Anonymous said...

Amrul Faizal Zainal Ratin kan kan kan. Ajak aku jumpa, pastu tak nak ngaku jual insurans ni.

monstorious wife said...

kannn kak lela? bukan semua org mampu bayar insuran dia dok sibuk maki orang takde medical card puiler...

CD : kau perlu kann taip nama dia kat sini?? kalau org gugle jumpa cemana?

feeza_nwa said...

Kalau macam aku, dah tak tahan sangat nak layan orang call pasal insurans ni, aku bantai cakap 'saya tak perlukan duit insurans kalau saya sakit...bapak saya sangat kaya duit lebih dari cukup nak bayar semua'..hehehehe...geram aku..

Anonymous said...

Kelas ko fiza ada bapak kaya. bila nak belanja aku melancong...

feeza_nwa said...

hahaha..kelas sangat kan bapak aku kaya padahal nan ado...itu just ayat sarcastic setelah semua ayat2 tipical lain tak jalan...hehehe..
ni cd owner kah?? kalau cd owner, aku mana mampu nak belanja kau melancong..nak ajak melancong boleh..jom japan tahun depan..hehehe

iklan