Saturday, May 5, 2012

How to apply for PHD and get fund! bukan FUN tau!

Tu diah tajuk mcm aku nak buat PHD sangat dah padahal nan hado.
Manakala SV2 di MU tidak membalas email ku dan MARA dah terlepas due date. Howww???
Tapi dah feeling2 register IELTS.

Ok, akak citer macammana kawan akak sajork lah. Mana tau ada adik2 yg nak apply ka..

1. Mula2 kena tau bidang apa uolls nak buat. Bukan general okeh. For example, dalam electrical eng. ada speech processing ka image processing ka microwave ka optic ka.. I dont encourage you to do PHD in microwave tho, many lect complain the impact factor (if you write a journal/paper) are so low compare to optic. Microwave paling tinggi pon dapat 3 sahajork. Optic boleh dapat 18. Gituuuuu aku merepek apa ntah orang tak tau. Kawan akak tu buat biomedical+electronic.

2. Approach supervisor. Phd is not all about the university you like. Ini adelah mencari supervisor yang available untuk project korang. Biasa nya korang boleh browse University website to read the SV profile. Kalau sepadan dengan apa yang korang nak buat, boleh terus approach tanya ada project available ke tak. Some SV publish project title at their website. SOME SV may not reply your email or request, but dont gave up, just find another one. Before tu, please attach your cv as well when you approach the SV.

3. Qualification . Most University in UK accept BEng (bachelor) graduated. Maksudnya dari degree korang boleh teru buat PHD tak perlu bazir masa buat master. Kalau korang tak abes PHD pon diorang akak bagi award(diploma) master of philosophy. Some high prestige Uni need first class honour degree, biasanya second class upper dah ok.Kalau korang nak apply Uni in Australia, only some of them accept Bachelor graduated, kena pandai2 cari.

4. English Qualification. IELTs. Biasanya for those yang hold uk, aussie or us degree dont need to do IELTS test. But you might need this for scholarship application. Minimum band is 6.5 for postgrad, 6.0 for undergrad. If you fail once, dont give up. Just take another one. Kawan akak amek sebanyak 4 kali baru dia dapat 6.5. Keyword nya adelah DONT GIVE UP. Cik sha dan Cd owner amek sekali jah. Clust kann?? IELTS fees for British council is rm590, IDP RM580. Akak register kat british council sebab orang kata senang nak pass gituuuuuu.. Sah2 orang IDP gelakkan aku bila aku tanya kenapa IDP susah nak pass? dia kata 'sama je British council ka IDP ka' >in english la..akak translate sajork.

oh, kat mana nak register IELTS? kalau kat KL kat Wisma Dredging. Yang dekat dengan lembaga getah n KLCC ittewww. Kalau kat JB kat Taman Pelangi depan Plaza Pelangi tuh.

5. Funding(scholarship). You will be surprise betapa banyaknya fund untuk buat PHD or Msc research. Yang penting korang kena pandai2 carik. For those yang boleh cuti belajar+muslim may apply IDB scholarship> Islamic development bank. Yang ni dia cover semua including spouse! And no attachment with them.
Malaysia scholarship > MARA (consider as LOAN- diorang kata dah takde scholarship), JPA, MOHE, Bank Negara, Astro and etc. Mybrain 15 pon ada tapi untuk 1st class degree or master sahajork.
University Scholarship > Most Uni ada university funding. Boleh tanya diorang ada ke takde. University biasa bagi lagi banyak dari yg korang dapat from MARA. Kawan akak dapat Uni of Sydney scholarship. DIa dapat extra 700 dolar compare dgn org yg dpt Malaysia sponsorship.

EXTRA:
If you apply for Australia Uni, you may need to register for health insurance which cost 856dolar(kalau tak silap), Lepas tu dia akan keluarkan COE untuk buat visa which cost you 550 dolar(lebih kurang). Boleh buat semua ni dekat IDP. Dan kena buat medical check up dia panel Australia Uni sama ada di glenegals hosp atau lagi satu hospital akak lupa nyehhh!! Harga RM200++
For UK, health insurance tak perlu

For UK, you may not need to register for health insurance, Tapi Visa agak strict sekarang compare to the time i studied in UK. Masa akak belajar dulu, sampai sana kelaurkan offer letter MARA, terus diorang chop visa 2 tahun. Sekarang nih korang kena apply kat WISMA MCA ampang tuh, bawak gambar passport dengan background putih. Kena bayar RM1017/per person. Kalau Visa korang tak lulus, dia tak pulangkan duit dan korang kena apply lagik sekali dan bayar lagi RM1017. Awas! jangan salah isi borang, salah isi borang akan menyebabkan diorg consider korang as penipu dan di banned 10 tahun dari masuk UK. Merasa!!

Citer pasal kawan akak nih, nama dia F sahajork. F ni tak pernah gave up apply for PHD ni okeh. UK aussie uni semua dia apply. Ada some sv yg tak reply tapi she keep on trying. Until Uni od sydney SV agree to be her SV. Pastu ask her to apply Uni scholarship. Pastu dia dapat upon recomendation of her SV. I tell you, orang2 kat IDP pon terperanjat dia boleh dpt Uni of sydney scholarship sebab tak pernah ada orang malaysia dapat. Very2 lucky, org IPD kata. **akak ikut dia uollss pegi IDP. Akak kan suka kepoh2 gituuuu.. Before nih ada jugak dia apply MARA and etc, tapi sama ada tak dpt atau dah lepas due date. Tapi memang rezeki dia, dia dapat sydney Uni scholarship. Banyak pulak tuh 2000 dolar per month. Malaysia gov bagi 1200 dolar jah. Tapi masalahnya scholarship tu nak ielts 6.5, tapi dia try 3 kali semua dapat 6. Kali ke empat dia amek barulah 6.5. Cuba kira berapa duet dia habes?? Yang penting segala kesusahan dia tuh berbaloi jugak sebab dapat jugak dia mencapai impian dia gituuuuuu..
Mungkin dah memang rezeki dia dan dia tak pernah gave up.

Macam tuh lah adik2 sekalian..! Kalau ada impian, just go for it. Jangan hangat2 tahi ayam mcm akak nih.

Apa2 pertanyaan sila tanya cik sha... Matilah tiba2 foward ke Cik Sha.

7 comments:

Kruzar said...

Assalamualaikum...

Been your silent reader for few years already..
Love to read your blog yg sgt sempoi..heheh..

Tq sgt2 for PHD tips..
Skang ni sy pun tgh nak start survey2....
InsyaAllah apply biasiswa staf...
Cuma agak blur where to start..
Oh btw..im a chemical engineer lecturer..in case u want to know..

So..im gonna start to email supervisors in the whole world..heheh..tiru your tips..
Currently interested with NZ..tp ramai suruh pilih UK..

Apa yg special ttg UK?

monstorious wife said...

kruzar : NZ most of kawan2 iols pegi diorang kata adelah BORING. Better pegi australia. OH, uk adelah sangat best. Tak tau nak cakap cemana.
If MOHE punya kuota for schilarship dah habes utk pegi oversea, you may try IDB.

MarlissaMusa said...

KAK ilots, bestnya dah nak ambik phd..kami ni dok nak sambung blajar tak sambung2..hehe..anyway..thanks for the tips! heh..tak saboo nak sambung blaja..

mama aufa said...

bagusnya...

best r mcm akak dah g blaja luar negara. kite pun nak g sangat2 tp taktaola dapat ke x, degree pon tinggal setaon lagi apetah lg MA.hihi.doakan sy dpt jenjalan sambil blaja mcm kak ilOt yyg pandai. naik semangat nak study.hihi

Anonymous said...

kelas entry ko sgt2 membantu.. aku xtau lg nk pilih bidang apa ni.. confuse.. cik sha tolong advice..

monstorious wife said...

ko buat lah bidang yang ko suka.

Anonymous said...

thanks for the tips though. sangat inspired dgn semangat your friend yg never give up, when finally get the scholarship. may i add, buat phd is a no kidding thing, especially if u wanna do oversea. tak sama mcm coursework kan, even in master level. maybe kalau pernah buat master in research is an added advantage, tapi tak semestinya takde pengalaman reseach tak boleh berjaya in phd, kan. good luck to you too. tak sambung tahun ni, insyaAllah one day perhaps :)

iklan