Thursday, November 3, 2011

Seminggu chicken pox, seminggu demam, seminggu batuk2

Haa.... anak akak inniew seminggu kena chicken pox.

Dah baik demam viral pulak seminggu.

Dah baik, sekarang batuk2 pulak seminggu tak baik2..

Adoyai anak.... cuti emak dah kritikal tauuuuu...!

Dah tu, dia tak suka gila makan ubat yang ventolin tuh, Asal bagi jek mesti muntah. Aku dah fobia nak bagi ubat tu, sebab tu la batuk dia tak baik2..

Pastu tadi pegi Azzahrah (sbb panel kannn haruslah free suka2 kau pegi. Harus lepas bulan 12 pegi klinik Gov jah!).

Doc tu bagi ubat ventolin jugak , selsema dan antibiotic.

Seriously, antibiotic aku x nak bagi suka2. Bukan bagus sangat asyik makan antibiotic je. Dan ubat selsema pon aku was-was nak bagi sebab dia tulis situ drowsy.

Eh, kenapa pulak ubat selsema bayi mengantuk? bukan Doc kena bagi ubat cair kahak je ke??

Nama ubat tu ialah actifed.

Ada sesapa ta if ubat ni safe for babies ke tak.. or probably safe tapi ada side effect later ke tak.

2 comments:

Mrs Nageb said...

Mareesa pun lepas baik demam,sambung selsema dan batuk..ada gak bagi ubat batuk and selsema yang dalam simpanan sebab dia tidur pun susah kan..tapi tak tau plak nama ape...

Alhamdulillah sekarang beransur baik walaupun kedengaran bunyi kahak dia gitu..

get well soon pahat :)

Anonymous said...

kak ilot, ubat actifed tuh ikut kesesuaian baby gak. tapi mostly actifed doc bagi pada adult patient. and klu ikut pnglman sy bekeja, doc biasa bg baby syrup mucoflux and syrup clarytine (loratidine) utk baby. so far alhamdulillah sy tgk baby2 tu smua ok and mak2 diorg pun kata ubat tuh ok.
* and yes, ubat selsema smua mmg mybbkan mengantuk/drowsy..

-ima-

iklan