Tuesday, November 1, 2011

are you breadwinner or just helping or for fun??

Akak nak tanya korang.

korang breadwinner of the family?

or

Keje untuk bantu suami?

or

Keje suka2 dapat duit boleh shopping untuk diri sendiri?

Akak categori (A). Breadwinner. Dah tu gaji Mohd Rafi tu berapa je kann.. So pandai2 la bayar apa yang patut. Aku rasa aku tak pernah lagi shopping tiap2 bulan beli baju baru. Paling2 pun bila ada duit lebih untung buat kek baru la aku beli. Tu pon berkira2 jugak. Beli baju pon kat reject shop ke jusco scarlet ke.. Tapi baju pahat aku beli tiap2 bulan. Yang murah sajork. Baju raya aku untuk pengetahuan korang aku beli kain yang RM18 ittew..

Ala...tapi tak kisah sangat lah semua tu. Bukan nak cakap duit tak penting. Siapa kata tak penting. Tapi whatever we had, we make it work. Apa yang kita ada itu yang kita belanjakan.
Janganla sampai belanja berlebihan lepas tu kena pinjam orang duit bila cukup bulan. Lepas tu pura2 lupa nak bayar... **matila sepupu kau azli kannn??

Terus terang jugak aku tak menyimpan sangat tiap2 bulan. Simpanan yang ada sekarang ni adelah duit untung bisness. Emas Farhat. Dan juga ASD Pahat.

Pathetic ke??

Ntah, aku rasa happy jek. Asalkan cukup duit nak makan pakai dan jalan2 sudah la kann?

Takde la sampai aku duduk rumah je takde duit nak jalan2 ke makan2 kat luar ke.. Cuma nak shopping2 sakan tu nan ado lah. Lebih2 lagi barang2 makanan makin lama makin mahal.

Kau hengat ayam sekilo berapa sekarang??? Pengsan okeh!!

Ingat aku tak risau bulan 12 nanti dah jobless?? Malas nak fikir boleh tak??

Kalau takat sewa rumah dan bills insyaAllah Mohd Rafi boleh tanggung, tapi bercakap tak semudah itu, kos pon dah tinggi. Hutang2 bank haku tuh sapa nak bayarkann??

Tu pon mujur aku dah terminate credit card, ada la saki baki yang aku kena bayar monthy sebab aku buat repayment bayar mana yang mampu gituuuu...

Yang penting akak nak cakap, kalau ada duit lebih tu walaupon lebih sikit je rajin2 la sedekah. InsyaAllah akan ada rezeki balik selebihnya untuk kita.

11 comments:

Izuan Kunang-Kunang said...

InsyaAllah Akak, kalau ada rezeki tu..tak ke mana. Yang penting halal dan niat nak membantu suami..gituh!!

hOtMaMa said...

yer.. ko hengat ko sorang jek kategori A tuh?? ahkak pun sama okehhh! awasss.. hehehe

apa yg penting niat katanyer.. alhamdulillah, setakat nih okeh jek.. cukup la makan pakai minum.. blablabla.. tapi tak le semewah org lain.. ghetuu!

Aan Andes said...

Aa'ah yg penting happy. Cukup makan, boleh shopping sket2, ada rumah. Org yg gaji besar kaya pun kita tak tahu mcm mana. Selalunya x cukup jugak, besar kerak dia. Doa banyak2, insyAllah ada ur part for next year. And wish ur catering success :D

Mrs Nageb said...

Insyaalah adarezek mana2... Yang penting,happy :) sebenarnya..lagi banyak gaji,lagi banyak kela :)

mrs zach said...

hadik pun breadwinner hakak oii..
hahaha..tapi tetap happy kan dan pose2 org kaya. walaupooonn jehan meskenn. ahaks

arnie said...

kite dlm kategori D gituw..

kategori, terpaksa tolong encik suami (walaupun suami mampu kot) + shopping + byr bil2 kete n bagai + byr utang card credit jgk + suke jalan2 jgk + bg bulanan kat mak ayah + zakat gitew.. coz nak sedekah, yg wajib didahulukan..

cita2: kaya! xnakla kalau jd ape2, tbe2 Allah nak uji, terpaksa pinjam sane sini mcm skrg ni.. huhuhu...

mane kite tau org kaya hati susah?
mane tau org kaya besar kerak?
ngate org kaya la pulak..

org kata.. baik memberi sebab lebih mulia berbanding meminta sebab hina.. (aku yg hina)

bak kate arnie: rezeki perlu dikejar.. bukan ditunggu.. chayo!

shilafaizz said...

Ujian dalam bentuk harta itu hanya sedikit ujian dunia..Percaya pada rezeki Allah..insyaallah cukup buat kita walau buat orang lain sikit...

awin said...

ilot... aku ada A + B.. hehe...

yelah, laki gaji sikit... lepas keta n rumah jer la.. ada la balance utk susa anak2.. sbb tu aku keja sbb nk ringankan beban suami... duit anak2, bil2 elektrik, tepon, air, minyak, tol duit gaji aku...

shopping?? kalau bershopping, bulan tu ada yg short sama ada bil x bayar atau keta atau rumah... huhu...

tapi laki kita tetap tau tanggungjawabnya... laki aku buat part time jd despatch... sampai ke tgh mlm... anak2 bising ayah asik kerja je... ada la sikit utk belanja... tapi kdg2 xde job... so, bercatu la mana yg patut.. derma tu x la selali sbb dah x de kan.. tapi aku slalu beli makanan la... bwk kat rumah pengasuh.. tetiap pg x kurang RM 7 tau.. sbb ada anak yg dijaga oleh pengasuh tu suka makan tapi mak dia kata anak dia x berapa makan n x belikan apa2 even roti or biskut2 or jajan... dah tu x kan nk suruh dia tgk je anak kita makan ye x? huhu...

holiday mmg xde la... tumpang pegi bilaada kursus kat luar ofis jer... balik kampung melaka mmg slalu sbb tol x byk.. tapi ke kedah dah setahun x jejak sana sbb fikir tol n minyak pergi balik... kalau diaorg x faham nk buat mcm mana kan... malu gak kt adik beradik ipar tapi apo nak dikato..

31 Dis makin hampir... mcm mana la nanti... dgn aku nk bersalin yg ke-3... rasanya kalau xde kerja, si abang terpaksa x kesekolah sementara...

tu yg aku rasa sia2 6 thn kat situ.. x dihargai.. bkn penghargaan berbentuk tapi nilai kan dgn hasil kerja... yang baru kerja dan yg hasil x seberapa yang menerima penghargaan itu... sentiasa bersabar tapi sampai bila? sampai kaki depa pijak kepala kita? yelah, ada hikmah, allah maha mengetahui mmg akan didengar... tapi nasib kita x akan diubah kecuali usaha kita sendiri kan... so, kenala cari jalan utk teruskan kehidupan... sekarang ni bertawakkal dan berserah kepada Allah yang Maha Esa di samping usaha2 dan doa2...

monstorious wife said...

ala Awin sedihnya aku baca, tu la aku pon pelik apsal yang SINGLE and TAKDE TANGGUNGAN tu tak kena terminate, apsal pulak orang yang byk tanggungan kena terminate pulak. Diorang nihhh...

Awin, try la jual apa pun.. carik la apa2, post kat fb atau blog, insyaAllah aku tolong kau jualkan.

awin said...

ilot...

x payahla sedih2... biasalah kan kehidupan.. hehe...

jual apa nya... modal bknnya ada pun.. hehe... x per la, rezeki Allah yang tentukan... hehe...

btw, abg ipar aku ada buat ready made t-shirt... ala... utk sukan sekolah, ke, utk majlis2 terntu ke... family day ke, utk seminar ke... utk company laki ko nak buat t-shirt companyy...kalau ada yg nak, blhla contact aku.. catering ko nanti msti nk guna t-shirt bila dah maju kan.. hehe... ni la part time job aku n laki aku.. blhla dpt sikit2... byk tu tidak la... hehe...

arnie said...

k.awin: tula, yg xde komitmen dpt la pulak.. tp kite tau nape die dpt.. sbb pendaftar mmg bias.. dieorg nak lelaki.. mase kite dulu kan same, die kate lelaki 2nd upper xpe, tp pompuan nak 1st class gitu.. see bias! padahal lelaki melambak jd levturer kat upm.. tgk jela KEE.. tp gembira jgkla rezeki die kan.. sbb kwn kite jgk..

kan bgs kalau dua2 dpt.. kak, bisnes x semestinye kene ade modal.. mula2 kite bisnes, kite jd reseller je kak.. yg tuh, tukang jual jek, brg kat supplier.. nanti tanye kak ilot reseller tu ape..

bisnes online kite skrg ni, byk kite jd reseller je.. xyah kuar modal.. try carik bisnes yg xyah kuar modal.. bykkk.. =)

iklan