Thursday, September 8, 2011

Nak bukak account company pon susah!

tetappppppp!! gambar takde kena mengena dengan tajuk entry kannnn??

Ni freestyle konsepnya masing2 buat keje masing2. Sila kenal anak masing2 sendirik.

Ha, citer pasal business nih, akak dah register dah business catering+bakery akak di bawah nama:

ILOTS KITCHEN (002066643-M)

Dah la akak salah tempat mula2 nak register. Ingatkan kat kementerian kewangan precint 2 tuh. Feeling2 pegi tanya rupanya situ tempat register lesen kewangan.

Nanti akak bgtau lesen kewangan tu untuk apa.

So register company dekat KPDNKK precint 2 tu jugak. Ground level. Pegi pagi2 orang tak ramai dan amek masa dalam 1 jam untuk register.

Nasib baik xde orang guna nama ilot lagi kannnn??? merasa register sekali jah tak payah tukar2 nama.

So, lepas tuh akak feeling2 pegi maybank nakk bukak account di bawah nama company. Untuk apa?? untuk register lesen kewangan la uollss..

Lesen kewangan untuk apa?? untuk register tender2 gov, bukan gov pon boleh. Yang diperlukan adalah, lesen perniagaan, company account dan perjanjian sewa.

Tapi akak nan ado buat lagi. Kalau dah berjaya nanti akak citer.

Tapi... nak bukak account company bukan senang ye... Feeling2 sangat akak bawak duet pegi bank rimau nak bukak account. Ingatkan masukkan 2k dah boleh bukak account kann??

Silapppp yeee...

Korang kena ada seorang 'introducer' mcm tukang recomend gituu.. Yang mempunyai CURRENT ACCOUNT, bukan saving account ye. Current account nih lebih kurang biasanya orang yang ada company guna current account sebab ada cheque book.

Merasa la akak tanya semua orang ada tak current account bank rimau. Nan ado okeh. Akak call Mohd Rafi tanya boss dia ada tak current account. Ada tapi cimb. Filla pon ada tapi eon and cimb.

Akak malas la kann sbb saving acc dah cimb. Tiba2 cd owner bgtau abang dia ada current account sbb abang dia yang uruskan registration company2 yang malas nak ke sana sini konsepnya.

Tanpa berlengah akak terus jumpa abang dia mintak sign dan chop jua no account.

Yee... kena sign okeh bukan simply letak nama dan no account. Merasa la korang cari pemilik account terdekat.

Tapiiiii... belom settle pon nyehhhhh... Kat borang registration company tu mintak stamp company puilerr... Merasa pegi Pudu pulak buat stamp konon2 nak buat express,
tapi bila tanya harga:

EXPRESS (1 jam) : RM25 biasa, RM50 sekali ink.
Sehari : RM9

Korang rasa akak pilih yang mana?? haruslah yang RM9 ittewww... Jauh gila beza harga okeh.

Kesimpulannya akak tak boleh pon bukak account bank rimau ari nih.

Kalau akak dah berjaya bukak account nanti sapa2 nak suh akak introduce kan untuk account korang bgtau je, insy akak boleh jah, tapi lepas setahun la uollss sbb syarat dia kena setahun baru boleh introduce kat orang..

Kannn??? nak bukak account pon susah tau.

Ada apa2 pertanyaan?? sila kemukakan nanti akak foward kat cd owner, cd owner foward kat abang dia gituuuu...

8 comments:

Anonymous said...

Nak tau kenapa kene ada introducer, sebb pihak bank tak nak org senang2 keluarkan cek tendang. kan ke kat Malaysia banyak je cek tendang. ada satu kes kat linggi (kisah benar), si lelaki membayar wang hantaran dengan cek ye. dari linggi nak gi cashkan cek tu jauh. gigihla bapak si perempuan nak mengcashkan cek tu. sampai2 bank tu cakap cek ni cek tendang. How? Kesian...

CikPuanMiera said...

hehehe.
mira aritu serabut gak nk carik introducer.
pastu nak plak cop2 segala. leceh leceh.
naseb mira call dulu before serbu bank rimau :D

ain_nia said...

oo..cmtu eh..
thanks ye akak share..
sy pn egt men terjah aje..hihi..
pasni baru nak plan nak buat ape..
tp dlm kepala da merangka2 dl..
mak suh rilek2 dl..
kalau bank rimau, ayah sy ade..leh r suh die jd introducer kan?

Aan Andes said...

Wahh..banyaknya prosedur..all the best ilot's kitchen! Semoga meriah nanti ;)

Mrs Nageb said...

Hhuuhuhu...buan snang ek...rituh en hubby tlg buakkn x bos dia pun camni...leceh kann.... :) selamat hari raya....maaf zahirbatin :)

monstorious wife said...

keji lah jantan tu kasik cek tendang.

miera : tu la pasal main terjah je merasa la.

ain : ok la tu dah ada introducer. Lagi senang guna family.

aan : thanks. Selamat hari raya maap zahir batin.

Khalilah : memang leceh. Ingat kan boleh siap sehari tapi amek masa la jugak.

shilafaizz said...

awat tak tanye den?den kan keje bank rimau tuh. mostly staff sume ade current account feeling2 kononnye nak ade buku check...tapi sy nan ado lah.sengkek...kwn2 rapat sume ade sebab dorg dah keje lame...pak pais pon ade CA tapi public bank

feeza_nwa said...

kau tak tanya aku kenapa?
kan mak aku ada company...dah tentulah ada current account...tapi nasib baik ada cd owner nyer abang..
bukan nak buat lesen kewangan kena ada paling kurang rm2500 dalam bank ker??

iklan