Friday, September 9, 2011

I'm having macaron disaster day.

which is happened to all macaron bakers okeh..

Tu nampak tuh? akak rasa akak teroverbeaten the egg white mixture kot. So, 'the feet' naik terlalu tinggi bila baked and it fall, lalu jadi penyek mcm tuh.

Yello macaron turn out nicely!

Tapi yang ni cuma ada 20 biji. Customer nak 50 bijik. Matik aku.

So, 2nd attempt aku buat Pahat dok panjat2 oven. Akak biar je since oven tu tinggi dan tak panas. Tapi tombol temperature tuh still reachable for him. Aku pon biar je lah dia.

So malam tu lepas macaron kering, aku panaskan oven nak bakar. Masukkan 5 minit, Mohd Rafi kata:
'Eh, yang, bau hangus nih!'

Akak buat bodo susukan Pahat. 'I baru je masukkan..'

Lepas tu bau makin kuat. Akak tengok2 dah hangussss uolllssss.... Rupa2nya Pahat ada godeh2 temperature setting tuh ke 230 c, macaron bake at 140 c.

Sentap sangat tau.

3 kali disaster. benci!

2 comments:

ummu aufa said...

ala kesiannya kat akak. gigih pahat tolong mak die wat macaron sampai terover heated pulakk..ayy..aduhai anak2..hehe..same la aufa kalau masuk dapo tak sah kalo bawang dan seangkatan dengannya berterabur.maklumla kabinet pendek, semua die amik..hoho..sabo je laaa~

p/s-btw kak sy tak sempat order kue raya sbb duk kampung 2 minggu lebeh awal2 bulan pose tuh.balik2 akak dh close order dah *merasa*

monstorious wife said...

ainina : memang pon dan kabinet jenis open, merasa bawang berterabur pastu kulit bawang tu dia makan.

iklan